NBG, Finansbank’ın arzında doğru zamanı bekleyecek

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, Yunan NBG’nin Finansbank’daki yüzde 20 hissesini halka açmak için fiyatlamalar açısından doğru zamanı beklediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

ERZURUM - Bazı Avrupalı bankalar Türkiye’deki iştiraklerini satış yoluna girerken, Finansbank’ın ana hissedarı Yunan NBG de yüzde 20 oranındaki hissesinin halka arzı için doğru zamanı bekliyor. Finansbank’ın Erzurum Operasyon ve Çağrı Merkezi’nin açılışı öncesi basın mensupları ile bir araya gelen Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, NBG’nin 2 yıl önce bankanın yüzde 20 hissesini halka açmayı planladığını, bu oranın yüzde 25’e kadar esneyebileceğini vurgulayarak, "Ancak piyasa koşulları nedeniyle bu plan ötelendi. Banka bunu belli bir fiyatın altında yapmak istemedi. Yunanistan’da çok ciddi bir yeniden borç yapılandırması oldu. Bankaların yeniden sermayelendirmesi sözkonusu olacak. Bunun sonucunda bir takım kararlar alınabilir" dedi.


Aras, Finansbank ile ilgili çıkan satış haberlerine yönelik olarak da "Bir bankanın satışı kapalı kapılar altında olamaz. Halka açık bankalarız" dedi. Halka arz yapıldığı taktirde yaratılacak fonların büyük bir kısmının yine Türkiye’de kalacağına dikkat çeken Aras, bunun bankanın sermayesine ilave edileceğini kaydetti. Finansbank’ın 2011 yılını en yüksek sermaye yeterlilik rasyosuna sahip banka olarak kapattığını da ifade eden Aras, bunun da ileriye dönük büyüme planlarında bankanın sermaye sıkıntısının olmadığını gösterdiğini belirtti. Finansbank’ın konsolide sermaye yeterlilik rasyosu geçen yıl sonunda yüzde 17.6 oldu.

10 yılda ilk üçe gireriz

Finansbank’ın şu anda özel bankalar arasında ik 5’te yer aldığını belirten Ömer Aras, bu yıl kredilerde yüze 15 oranında büyümeyi hedeflediklerini açıkladı. Kamuoyuna yansıdığı gibi Finansbank’ın geçen yıl eleman çıkarmadığını, 1.500 kişinin kendi istekleri ile ayrıldığını vurgulayan Aras, "30 yeni şube açacağız. Eleman sayımızı da artıracağız. Türkiye’de 10 yıl içinde ilk üç banka arasına girme hedefindeyiz’’ dedi.

Kartta adını yazdıranlardanız

Finansbank’ın gelecek 10 yıl içinde belirli segmentlerde ilk üç banka arasına girmeyi hedeflediğini kaydeden Aras, "Finansbank kurumsal banka olarak kuruldu. Bireysel bankacılığa geçti. Bireyselin ağırlığının en fazla olduğu bankalardan biri. Önümüzdeki dönemde de kurumsal, ticari, KOBİ ve bireyselde daha dengeli bir büyüme gerçekleştireceğiz" dedi. Türkiye’de bankacılık sektöründe özellikle kredi kartı alanında ciddi bir segmental konsolidasyon olduğunu söyleyen Aras, ‘’Finansbank böyle bir konsolidasyonunolduğu dönemde kendi adını kredi kartına yazdırabilen bankalardan biri oldu. Adını kredi kartına yazdıramayanlar var. 48 banka içinde sacece altı kredi kartına adını veren banka var’’ diye konuştu. Aras,
Finans Emeklilik’in satışı konusunda da ciddi bağlayıcı teklifler aldıklarını belirterek, "Yaza kadar sonuçlanmasını bekliyoruz. Tasarruf açısından da bir takım teşviklerin gelmesini, bunun da bireysel emekliliği destekleyeceğini bekliyoruz. Bireysel emeklilikte vergi konularında bir takım değişiklikleri getirildiği taktirde bunun olumlu sonuçları olabilir. Bireysel emekliliğin satışı sürecindeyiz, bu da değerlemeyi artıracaktır tabi ki" dedi.

İlk çeyrek beklenen de iyi

İlk çeyreğin beklenenden daha iyi geçtiğini ifade eden Aras, "Herkesin beklediği kadar kötü geçmedi. Krediler genel olarak ilk iki ayda, yavaş gidiyordu. Son haftalarda bir miktar talep gördü. Yeni teşvik de kredileri tetikleyebilir" diye konuştu. Aras, genel ekonomide beklenen yavaşlamaya paralel takipteki kredilerde de bir miktar artış olabileceğini belirterek, takipteki kredi oranlarının yüzde 3-3.5 civarına çıkabileceğini ancak çok fazla bir artış beklemediklerini, ayrıca bankaların bazı sorunlu kredilerini satmasının da rasyoda iyileşmeye neden olacağını ifade etti. Aras, ayrıca, bu sene en az 1 milyar dolarlık dış kaynak sağlamayı planladıklarını da söyledi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir