Özdemir: Şehir hastaneleri yapılıyor da hemşireyi nereden bulacağız?

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türk iş dünyasının yaptığı yatırımların, eğitim boyutu ile desteklenmesi gerektiğini anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

“Mühendisi, ustabaşından kolay buluyorum” diyen Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bir taraftan ustabaşı bulamamaktan dert yanıyor ama diğer taraftan ara eleman sıkıntısının da arttığına işaret ediyor. Nihat Özdemir, “Herkes doktor olmak istiyor ama bana göre hemşire olmak daha kıymetli. Türkiye 40 bin yataklı hastaneler yapıyor. Biz bu hastanelere hemşireyi nasıl bulacağız? O hastanelerin içine son teknoloji makine ile donatacağız ama kim kullanacak bu makineleri” dedi.

Bir grup gazeteci ile Kuveyt dönüşü yapılan sohbet toplantısında büyüme, istihdam ve yatırım bağlamında değerlendirmelerde bulunan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye’nin 2017 büyümesini ‘müthiş’ olarak nitelendirdi. Özdemir, bu oranın dünya büyüme liginde de çok önemli bir yeri olduğuna değinerek, “Bu büyümenin önemli kesimi inşaat sektöründen ve devletin altyapı yatırımlarından geliyor. Havalimanı, Yavuz Sultan Selim, şehir hastaneleri hepsi önemli büyük projeler. Türkiye’nin nüfusu artıyor… Gönül isterdi ki büyüme her sektöre dağılabilseydi. Bizi sevindirebilecek tek bir konu var. Avrupa ve ABD büyümeye başladı. Bu büyümeler Türkiye imalat sektöründeki büyümeyi de artıracaktır. İnşaattaki ağırlık geçicidir. İmalat sektörünün de büyüyeceğine ben inanıyorum” dedi.

Mühendis bulmak daha kolay

Türkiye’nin işsizlikte yüzde 13 rakamını gördüğünü hatırlatan Nihat Özdemir, “Bu bir alarmdır. Çünkü bu İstanbul’da 3, Doğu-Güneydoğuda yüzde 30 demektir. Türkiye ortalaması yüzde 13. Bunun üzerine hükümet hemen önlem aldı. Hedef tek rakama düşürmek. Bunun için yatırım, yatırım için teşvik lazım. Güvenli ortamı sağlayıp, yabancı yatırımcıyı da çekmek lazım. Kurun artmaması, faizin düşmesi lazım. Bu yüksek faizle yatırım yapmak çok zor. Kazandığın para, faiz ödemesine gidiyor” diye konuştu.

Özdemir, “Ustabaşı bulamıyorum mühendis daha kolay buluyorum. O yüzden mühendisten daha fazla maaş alan ustabaşımız var. Hiçbir şoför, hiçbir operatör işsiz değildir. OSB’leri gezin. Hepsinin kapısında kalifiye eleman aranıyor diye yazıyor. Türkiye’de ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Herkes doktor olmak istiyor ama bana göre hemşire olmak daha kıymetli. Türkiye 40 bin yataklı hastaneler yapıyor. Biz bu hastanelere hemşireyi nasıl bulacağız. O hastanelerin içine son teknoloji makine ile donatacağız ama kim kullanacak bu makineleri” diye konuştu.

Gelen yabancı da kaybetti

Türk iş dünyası için en büyük zorluğun kurdaki volatilite olduğuna değinen Özdemir, döviz piyasasındaki hareketlenmeden yabancının da muzdarip olduğuna işaret etti. Özdemir şöyle devam etti: “Yabancı yatırımcı ‘ben geldim hisse senedi aldım, fiyatı arttı ama döviz daha çok arttı’ diyor. 100 bin dolar getiriyor, bir sene sonra 90 bin 80 bin doları oluyor. Halbuki 100 bin doları 105 bin dolar yapmaya getiriyor. Kurun değişken olmaması lazım. Biz 2013’e kadar çok iyi getirdik. Yabancı da stabil ortam, dengeli piyasa arıyor.”

“Türkiye’nin en stratejik yatırımı ‘İstanbul Yeni Havalimanı’dır”

Dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk etabının açılışına sadece 8 ay kaldı. Havalimanını işletmesini ve yapımını üstlenen konsorsiyum üyelerinden Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ‘İstanbul Yeni Havalimanı ile ilgili yabancı bir şirket ortaklık için gelecekte çok iyi teklifle kapınızı çalarsa ne yaparsınız?’ sorusuna “İşlettiğimiz Kosova’ya ve Dakar’a iyi bir teklif gelirse oturup konuşuruz… Yeni Havalimanı’nda 5 ortaklı bir yapı var. Ama İstanbul Yeni Havalimanı Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli stratejik yapısıdır. Sadece havaalanı değil, enerji ve ulaştırmada da çok önemli stratejik yatırımlar var. Gidip Almanya’da Lufthansa’ya sahip olmak isteseniz Almanya’nın Lufthansa’yı satması kolay mıdır? Bu da öyle bir şey… Diyelim ki THY’nin değeri 6 milyar dolar. Biri geldi THY’ye talip oldu ve 12 milyar dolar verdi. Devlet bunun satılmasına müsaade eder mi? Etmez. Örneğin enerji santralleri… Mesela bizim Hamitabat Termik Santrali… Türkiye’nin enerji sigortasıdır, Hamitabat. Yabancı ortaklığa satış söz konusu olduğunda ‘stratejik’ açıdan da değerlendirilmeli. 100 megavattan büyük hiçbir santral satılmayacak denildi. Büyük santrallerde özelleştirme durdu. İstediği kadar para getirsin, Çin’den ya da Körfez’den satmıyor. Doğru yapılıyor” diye cevap verdi. Özdemir, İstanbul Yeni Havalimanı’nın altyapı işleri için konularının bir numaralı isimlerinin kapılarını çaldığını anlatırken, “Örneğin telsiz altyapısı için Amerikalı, Çinli ve Japon firmalar ‘en iyi benim sistemim’ diyerek bizimle iş yapmak istiyorlar” dedi.

"Gaziantep’e yeni şehir kuracak"

Türkiye’nin çimentoda bir numaralı ismi haline de gelen Limak Grubu’nun Gaziantep’te şehir içinde kalan tesislerini Kilis’e taşıma konusunda da son noktaya geldiğini aktaran Nihat Özdemir, “Gaziantep’te fabrikamız şehrin içinde kaldı. Kilis’te önemli bir arazi buldular. 200 dönümden fazla yer aldık. Eninde sonunda Suriye’deki bu savaş bitecek. Suriye yeniden imar edilecek. Biz kapıya sadece 2 kilometre uzaktayız. İnşaat devam ediyor. Bu senenin sonunda üretim yapacağımızı tahmin ediyorum. Yeni fabrikada daha verimli çalışıp, daha ucuza mal edebileceğiz” dedi. Şehir içinde kalan eski fabrikanın 1.2 milyon metrekarelik yerine de ‘yeni bir şehir’ kuracaklarını açıklayan Özdemir, “Belediye ile beraber Antep’e yakışan bir proje yapacağız” ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir