QNET ile Türk firmaların ürünleri 27 ülkeye gidiyor

Malezya merkezli uluslararası doğrudan satış şirketi QNET, Türk firmaların ürettiği ürünleri ofisleri aracılığıyla satışa sunuyor. QNET’in Türkiye Ofisi, üretim yapacak KOBİ’ler arıyor ve ürünleri 27 ülkeye ihraç ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI -İSTANBUL 

Halen 167 ülkede faaliyet gösteren Malezya merkezli uluslararası doğrudan satış şirketi QNET, e-ticaret ile doğrudan satışı birleştiren şirketlerden biri. Şimdiye kadar yerel ürün yaptırmayıp kendi ürünlerini gönderen şirket, geleneğini ilk kez Türkiye’de kırdı. Şirket, Türkiye Ofisi’nin Türk firmalarına ürettirdiği yerel ürünleri yurtdışındaki ofisler aracılığıyla satışa sunuyor. Türkiye Ofisi'nin açıldığı günden beri öncelikli hedefinin Türkiye’de üretim olduğunu kaydeden QNET Türkiye Genel Müdürü Cem Geyik, 4 yıl sonunda bu yıl amaçlarına ulaştıklarını belirtti. 

Türkiye lojistik HUB oldu 
Türkiye’de ürettirdikleri lokal ürünleri tüm dünyaya ihraç ettiklerini bildiren Geyik, “Bunların başında renkli kozmetik ürünleri geliyor. Pastel ile çalışıyoruz, tamamen bize özel ürün üretiyor. Gönderdiğimiz ülke sayısı giderek artıyor” diye konuştu. Şimdilik sadece Türkiye’de başlatılan üretim uygulamasının diğer ofislerin de ilgisini çektiğini dile getiren Geyik, başka ülkelerin Türkiye’yi örnek aldığını ve ziyaret edip nasıl yaptıkları hakkında bilgi aldıklarını kaydetti. Türkiye’deki KOBİ’lere ilgi çekici ürünlerini değerlendirebileceğine ilişkin çağrıda da bulunan Geyik, “Özellikle KOBİ’lerle görüşüyoruz. Üretebileceğimiz, satabileceğimiz ürün arıyoruz” dedi. Şirketin 6’ncı genel merkezinin Türkiye olacağını belirten Geyik, Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Moldova, Kazakistan ve Gürcistan’ı içeren bölgeyi Türkiye’den yöneteceklerini dile getirdi. Daha önce lojistik HUB olarak Dubai’yi kullanan şirketin artık Türkiye’yi kullanmaya başladığını söyleyen Geyik, sadece Afrika’ya gitmediklerini, önümüzdeki ay gideceklerini kaydetti. QNET Türkiye olarak her yıl yüzde yüz büyüdüklerini bildiren Geyik, geçen yılı 55 milyon TL’lik ciro ile kapattıklarını belirti. Geyik, Türkiye’de yaklaşık 80 bin satış temsilcisi bulunduğunu ve bunlardan 20 bininin aktif olduğunu belirtti. QNET’in diğer doğrudan satış şirketlerinden farklı sistemi olduğunu aktaran Geyik, şöyle anlattı: “Temsilciler sadece ürün tanıtımı yapıyor. Para alışverişi yapmıyor. Alışverişi kişi kendisi internet üzerinden yapıyor ve sadece temsilcinin adını yazıyor. Satıştan gerçekleşen kâr oranını da vergiyi kestikten sonra temsilcinin hesabına yatırıyoruz. Direk nihai tüketiciye ürün ve fatura gönderdiğimiz için ürünle ilgili bir sorun olduğunda direk şirketle birbir çözülebiliyor. Devlete de vergi geliri elde ediyoruz. Genel uygulamada firmadan 10 liraya aldıysa 13 liraya satılıyor. Kar temsilcide kalıyor ve bir kaydı da olmuyor.” 

Her temsilcinin kârının aynı olmadığının altını çizen Geyik, “Satış temsilcileri için 8 seviyemiz var. Cironuz yükseldikçe seviyeniz yükseliyor ve daha çok kazanıyorsunuz. En büyük seviye Diamond Star. Bu seviyede haftada en fazla 660 TL kazanıyorsunuz. Ancak 5 yılda Diamond star çıkartamadık. Maksimum seviyemiz gold” dedi. 

“Biz hayal satmıyoruz” 
Kataloglarında çok net ifadeler yer aldığını vurgulayan Geyik, şunları ekledi: “10 milyon dolarlar kazanacaklarını vadetmiyoruz. Satış temsilcilerimizin de yeni gelecek üyeleri kandırmalarına izin vermiyoruz. Buradaki amaç insanlara hayal satmamak. Biz hayal satmıyoruz. Hangi seviyeye gelirseniz maksimum ne kadar kazanacağınızı kataloglara yazıyoruz." Türkiye’de pazarın gidecek çok yolu olduğunu kaydeden Geyik, 2014’te pazar büyüklüğünün 1 milyon 920 TL olduğunu ve yüzde 10.5 büyüdüğünü açıkladı.

Amerika komisyon şovu yapıyor
Her bölgenin bağımsız temsilcilerinin bakışının farklı olduğunu belirten Geyik, “Amerikalı firmalar aldıkları komisyonu sahnelerde araba ve ev anahtarları, dev çekler olarak sergiliyor. Avrupa’da komisyonlar başarı hikayeleri olarak açıklanıyor ve göze sokulmuyor. Doğu firmalarında ise hiç açıklanmıyor. Bizim firmamız da böyle, hikayeler varsa bile açıklanmıyor” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir