"Engelleri kaldırın, yatırım yapalım"

TELKODER Başkanı Arıak, fiber internetin önündeki engellerin kaldırılması konusunda çalışmaların yapılması gerektiğini belirtirken,TELKODER yöneticileri "Engelleri kaldırın, yatırım yapalım" yazılı dövizler tuttu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, fiber internet altyapı yatırımlarının tüm sektör paydaşlarının lehine olacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirterek, "Bilgi toplumuna dönüşüm yolunda güçlü bir Türkiye için büyük önem taşıyan fiber internetin önündeki engellerin kaldırılması ve rekabetin artması konusunda gerekli çalışmaların bir an önce yapılmasından yanayız" dedi. 

TELKODER tarafından düzenlenen fiber altyapı yatırımlarına ilişkin bilgilendirme toplantısında konuşan Arıak, altyapı yatırımları, sektör gündemi ve fiber internet altyapı yatırımlarında rekabetçiliğe ilişkin değerlendirmeler yaptı.   

Alternatif işletmecilerin fiber internet altyapı yatırımlarını hızlı olarak yapabilmeleri için gerekli olan ve Türk Telekom tarafından 48,77 lira olarak belirlenen yeraltı boru kira ücretinin AB ülkelerine göre 30-40 kat daha yüksek olduğunu belirten Arıak, bu rakamın Portekiz'de 1,14 lira, İtalya'da ise 1,20 lira olduğuna dikkati çekti. Arıak şöyle devam etti: 

"Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) bu noktada gerekli müdahaleyi yaparak yeraltı boru kirası için en kısa sürede adil bir birim fiyat belirleyeceğine inanıyoruz. Sektörün düzenleyici kurumu BTK tarafından açıklanacak karar bir milat olacak. Telekomünikasyon alanında son yıllarda gerçekleşen teknolojik gelişmeler sonucunda, ses, veri ve görüntü hizmetlerine olan talepte büyük artışlar yaşanıyor. 

Günlük hayatımız giderek daha fazla bilgiye ulaşmayı gerektiriyor. Bütün dünyada da son zamanların en önde gelen konularından birisi, evlere kadar hızlı haberleşme hatlarının, yani fiber optik hatların çekilmesi konusudur. Avrupa Birliği'nde, 2020 yılına kadar evlerin yarısına 100 megabit hızındaki fiber hatlarla ulaşmayı, diğer yarısına da 30 megabit hızın sağlanması planlanmış durumda... Her eve, her işyerine hızlı haberleşme altyapısı kurulması Türkiye'nin uluslararası düzeyde rekabet gücünün arttırılması ve Türkiye ekonomisinin sayılı ekonomiler arasına girebilmesi için olmazsa olmaz bir öneme sahiptir. Bu alandaki gecikme veya hatalı bir politika, telafisi çok zor bir geri kalışa yol açabilir." 

İnternet hızı ve yaygınlığının, ülkelerin gelişimi ve buna bağlı olarak refah seviyelerinin artışı için kritik öneme sahip durumda olduğunu belirten Arıak, "Bilgi toplumuna dönüşüm yolunda güçlü bir Türkiye için büyük önem taşıyan fiber internetin önündeki engellerin kaldırılması ve rekabetin artması konusunda gerekli çalışmaların bir an önce yapılmasından yanayız" dedi. 

 "Türkiye, dünyada ilk 10 ekonomi içine girecekse, telekom sektöründe ilk 9'a girmek zorundadır" 

[PAGE]

 "İnternette de ekonomide de hızlı Türkiye için Fiber İnternetin önünü açın" çağrısında bulunan Arıak, Fiber İnternetin Türkiye'de yayılmasının önündeki engellerin ülkenin haberleşme sektörüne ve ekonomisine önemli ölçüde zarar verdiğini kaydetti.  

Arıak, yeni yeraltı borusu döşemek ve içinden fiber kablo çekme hakkı anlamına gelen geçiş hakkının her işletmeciye eşit olarak kullandırılması gerektiğini söyledi.  

Arıak, bir işletmecinin, ulusal altyapının bulunmadığı veya uygun olmadığı yerlerde kendi fiber şebekesini kurabilmesi için kazı yapma izni almasının gerektiğini hatırlatarak, "Dünyada yerel yönetimler hızlı internetin kendi şehirleri için hem bireysel hem de ticari alanlarda ciddi üstünlük sağlayacağını biliyorlar ve adeta yarış edercesine fiber optik şebekelerin kurulmasına destek veriyorlar. Ancak örneğin İstanbul'da dünyanın tam tersine bir uygulama ile Yeni Nesil İşletmecilerin Fiber Optik Altyapı tesis etmelerine ve var olan altyapıları kullanmalarına İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından izin verilmiyor" ifadelerini kullandı. 

Fiber altyapı konusunda çözüm bekleyen birçok problem bulunduğunu anlatan Arıak, şunları kaydetti: 

"Fiber altyapının genişletilmesinin bir diğer yolu olan tesis paylaşımı alanında ise ulusal altyapımızı şu an sadece Türk Telekom kullanmakta ve bu altyapının diğer işletmeciler tarafından kullanılması için de fahiş ücretler talep edilmektedir. Ayrıca karayolları, demiryolları, boru hatları, elektrik iletim hatları ilgili kamu kuruluşlarının alternatif işletmecilere izin vermemeleri, ayırımcı davranışları ve yüksek kira bedelleri istemeleri nedeniyle fiber optik şebekesi kurmak engelleniyor. Bu konuların da acilen çözüme kavuşturulması gerekiyor. Türkiye, dünyada ilk 10 ekonomi içine girecekse, telekom sektöründe ilk 9'a girmek zorundadır." 

"Engelleri kaldırın, yatırım yapalım" dövizi 

Turkcell Superonline Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem Aygözer Önal ise hızlı haberleşme altyapısı olan Fiber şebekelerin sadece sabit internet için kullanılmadığına işaret ederek, "Cep telefonu şebekeleri de fiber optik şebekeleri kullanıyor. Fiber şebekeler yaygınlaşmazsa cep telefonunda 3G'den 4G'ye geçemeyiz. Fiber şebekeler yaygınlaşmazsa artan veri iletimi karşısında ulusal haberleşme şebekemizde yavaşlamalar hatta çökmeler yaşanabilir. Mevcut ulusal yeraltı kablo kanallarını herkesin bedeli karşılığı kullanabilmesi hem internet kullanıcıları hem de Türkiye'nin geleceği için kritik öneme sahip. Yeraltı kablo kanallarını, fiberlerini tüm işletmecilerin uygun kiralama fiyatlarıyla kullanabilmesi için bu fiyatların maliyet temelli olarak belirlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Toplantıda Turknet Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çelebiler ve Grid Telekom Genel Müdürü Hakan Akan da hazır bulunurken, basın toplantısına katılan TELKODER yöneticileri "Engelleri kaldırın, yatırım yapalım" yazılı dövizler tuttu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir