Sabancı, SASA'yı Merinos'un sahibi Erdemoğlu Holding'e satıyor

Sabancı Holding, SASA Polyester’deki çoğunluk hissesini Hintli şirkete satma kararından son anda vazgeçti

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAMZE ŞENER

İSTANBUL - Sabancı Holding, SASA Polyester’deki yüzde 51 hissesini Hintli Indorama’ya satma kararından son anda vazgeçti. Ardından gelen açıklamada yüzde 51’lik hisse satışının 110 milyon TL’ye Erdemoğlu Holding AŞ’ye yapılacağı açıklandı. Erdemoğlu, Merinos markası ile halı ve mobilyada Türkiye'nin en önemli üreticilerinden biri. 

Sabancı'nın Rekabet Kurulu'ndan izin çıkmasına rağmen son anda vazgeçtiği Hintli şirkete satışın miktarı, 62 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Tekstil için stratejik öneme sahip olan SASA'nın satışına yerli tekstil üreticileri, en önemli hammaddelerini sağlayan şirketin kontrolünün yabancı bir firmaya geçeceğini ifade ederek tepki göstermişti. Yerli üreticiler Rekabet Kurulu’na satışın iptali için başvurmuş ve Erdemoğlu'nun da aralarında bulunduğu 10 büyük üretici, SASA’yı almak için Güler Sabancı’ya başvurduklarını açıklamıştı. 

'Yerli firmaya satılması çok daha iyi'

Şimdi ise tekstilcilerde büyük bir heyecan var. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, bundan sonraki süreçte SASA’nın teknolojik altyapısını geliştirecek yerel firmalarda kalmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. “Bizim için çok önemli bir kuruluş. Yabancı ortak, tekel oluşması anlamında sıkıntı yaratırdı” diyen Tanrıverdi, “Bundan sonrası için benim gönlümden geçen yeni yatırımlarla yerellerin elinde büyümesiydi” dedi. Satış hakkında bilgi veren İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat ise Erdemoğlu'ndan, Sanko’ya kadar sektörün duayen firmalarının SASA için devreye girdiğini belirterek, “SASA, ümit ederim ki yeni yerli ortağı ile bir yatırım hamlesine girer ve Türk tekstilcilere yabancı firmalarla rekabetinde destek olmaya devam eder. Söz konusu hissenin 10 ortağa satılmasındansa tek bir yerli firmaya satılmış olması çok daha iyi” dedi.