Servis çilesine yazılımlı çözüm

Başarsoft'un şirketlerin servis rotalarını çalışanların adreslerine göre optimize ettiği 'Rotaban' ile servis bekleme süreleriyle birlikte giderler de azaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UĞUR YILMAZ / ugur.yilmaz@dunya.com

İSTANBUL - Google’dan sonra Yandex’in de Türkiye haritalarını çizmeye başlayan Başarsoft, şirketlerin servis rotalarını çalışanların adreslerine göre optimize eden bir sistem geliştirdi. Rotaban adı verilen uygulama özellikle bankaların gözdesi oldu. Garanti ve Ziraat Bankası yazılımı kullanmaya başlarken, Avea, Koton gibi büyük şirketler de Rotaban’dan faydalanmaya başladı.
 
Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, uygulama sayesinde Ziraat Bankası’nın Ankara’da 70 olan servis sayısını 53’e düşürdüğünü bu rağmen çalışanların işe gidiş sürelerin de kısaldığını söyledi. Optimizasyon sonrası servis fazla dolaşmadığı için hem süre hem de yakıt tasarrufu yapıldığını dile getiren Küçükpehlivan, karbon emisyon miktarının da azaldığına dikkat çekti.  
 
Çalışanların özellikle yürümekten, erken alınıp geç bırakılmaktan şikayetçi olduğunu belirten Küçükpehlivan “Rotaban tüm bu karmaşaya son verdi. İşbirliği yaptığımız şirketlerde tüm çalışanlar için dengeli, bilimsel sonuçlara dayanan bir rota planlaması yaptık.Daha önce optimize edilmemiş olan rota çalışmalarını Rotaban ile optimize ederek kurumların personel taşımacılığı maliyetlerini önemli ölçüde aşağı çekmek mümkün. Rotaban ile optimize edilmiş rotalarda servis araçları, geleneksel yöntemle hazırlanan rotalara oranla daha az kilometre kat ediyor, bakım maliyetleri azalıyor ve yakıt tasarrufu kuruma kazanç sağlıyor” diye konuştu. 

10 araçlık filoda tasarruf 111 ağaca denk 

Rotaban’ın servis rotalarında sağladığı tasarruf nedeniyle çevrenin korunmasına da yardımcı olduğuna dikkat çeken Alim Küçükpehlivan, “Rotobanı kullanmak yakıt tüketimini yüzde 30 azaltıyor. Günlük tek yönde 700 kilometre mesafe kat eden 10 araçlık bir servis filosu, Rotaban sayesinde yüzde 30’luk bir tasarruf yaparak senede 35,26 ton daha az karbon salınımı yapıyor. Bu da 111 ağacın bir yılda atmosferden temizlediği miktara yakın” dedi. 
 
Akıllı haritalarla yatırım kararı veriliyor

Uzun yıllardır Google’ın Türkiye haritalarını çizen Başarsoft geçtiğimiz aylarda bir anlaşma da Rus Yandex ile imzaladı. İki büyük arama motoruna birden hizmet vermeye başlayan Başarsoft, şirketlerin yatırım kararı alırken lokasyon belirlemesine yardımcı olacak yazılımlar da üretiyor. Özellikle zincir mağazaların yeni bir lokasyonda yatırım kararı almadan önce kendilerine geldiğini bildiren Küçükpehlivan, “Şirketler yer seçimi öncesi bize gelerek şube açmayı düşündükleri noktaya yakın yaşayan kişilerin gelir durumlarına bakıyor. Örneğin bu çevrede A gelir grubunda yer alan kaç kişi yaşadığı bilgisini sağlayabiliyoruz. Ayrıca o noktanın ulaşım imkanlarına, hareketliliğine ilişkin istatistikler de sağlayarak şirketin yatırım kararı alması ya da vazgeçmesi noktasında kritik bir rol oynuyoruz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir