TÜPRAŞ'a 150 milyon dolarlık kredi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, enerji ve su kullanımını azaltacak kaynak verimliliği programı için TÜPRAŞ'a 150 milyon dolar kredi sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), kaynak verimliliği programı kapsamında Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'ye (TÜPRAŞ) 150 milyon dolar tutarında kredi verecek. 

EBRD'den yapılan açıklamaya göre, TÜPRAŞ'a enerji ve su kullanımını azaltacak enerji verimliliği programı kapsamında 150 milyon dolarlık kredi sağlanacak. 

EBRD'nin sağlayacağı 8 yıl teminatsız, 3 yıl geri ödemesiz krediyle 2016-2018 döneminde, şirketin İzmir ve Kırıkkale rafinelerinde uygulanacak 232 milyon dolarlık kapsamlı yenileme programı finanse edilecek. 

Rafinelerdeki termik güç santralleri, ısı geri kazanım, baca gazı arıtma sistemleri ve katalitik parçalama biriminin yenilenmesi çalışmalarını içeren program, tesislerdeki enerji kullanımını azaltacak, 120 milyon metreküplük su tüketimi ile yılda 270 bin tonluk karbon salınımının önüne geçecek. 

Açıklamada ifadelerine yer verilen EBRD'nin Enerji ve Doğal Kaynaklar Müdürü Riccardo Puliti, çevresel standartlara bağlılıklarında dolayı TÜPRAŞ'ı kutladıklarını ve böyle bir yenileme programını finanse etmekten memnuniyet duyduklarını aktardı. 

Puliti, TÜPRAŞ'ın düşük enerji maliyetiyle elde edeceği kazancın sanayideki diğer oyuncuları da teşvik edeceğine inandıklarını belirtti. 

TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu da EBRD'nin şirketlerine sağladığı kredinin TÜPRAŞ'ın finansal gücü ve itibarına olan güveni gösterdiğini ifade etti.