Türk tekstilini Rusya’da pazardan AVM’ye taşıdı

Her yıl dünyaca ünlü modelleri podyuma çıkararak Türk tekstilini ve Türkiye’yi dünyaya tanıtan Dosso Dossi Fashion Show, Rusya başta olmak üzere 30’u aşkın ülkede lüks tekstil pazarının çehresini Türk tekstiliyle değiştiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI

MOSKOVA - Antalya’da düzenlediği moda şovlarıyla Türk tekstilcisini Rusya başta olmak üzere 30’dan fazla ülkeyle buluşturan Dosso Dossi Fashion Show Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, “Fasonu bırakalım, katma değer yaratalım, Rusya lüks tekstil pazarında yerimiz hazır, karlılık çok daha yüksek” diye konuştu. Her yıl dünyaca ünlü isimleri podyumuna çıkartan Dosso Dossi, “Business Holiday” iş konseptiyle de yargıtay tarafından onaylanan “ilk özgün iş fikri” oldu. 

Yaklaşık 150 markanın ürünlerini 30 ülkeden gelen hazır tekstil alıcıları ile buluşturan etkinlikte bugüne kadar Adriana Lima, Miranda Kerr, Irina Shayk ve eski KGB ajanı ve model Anna Chapman gibi isimlerle Türk tekstilini tüm dünyaya tanıtıyor. Başlangıçta 11 orta ölçekli türk tekstil üreticisinin ürünlerini pazarlamakla yola çıkan Dosso Dossi bugün 150 tekstil üreticisinin ürünlerini, Rusya’nın ve 30’u aşkın ülkenin lüks tekstil pazarıyla buluşturuyor. 10 bine yakın tekstil alıcısını Türkiye’ye getiriyor. 

2023 hedefine ancak katma değerle ulaşırız 

Dosso Dossi Fashion Show Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, “Artık fasonla savaşamayacağımızı anlamamız lazım” diyerek, ”Fasonu Çin’e, Hindistan’a bırakalım. Katma değeri yüksek ürünlere yönelirsek 2023 hedefi olan 500 milyar dolar rakamını yakalayabiliriz” dedi. Rusya başta olmak üzere doğu bloku ülkelerinde “lüks tekstil ürünlerine” büyük talep olduğunu belirten Eraslan, “Toptanda 300-400 dolara satılan kaliteli ürünler Rusya’da perakendede bin doların üzerinde alıcı buluyor. Gelişmekte olan ülkelerin ucuz iş gücü maliyetlerinden dolayı avantajlı durumları, ileride daha da artacak. Türk tekstilinin altyapısı çok uygun. İtalya, İngiltere ve Fransa gibi tasarımı önemseyip, katma değeri yüksek tekstil ürünlerine ağırlık vermeliyiz” dedi. Eraslan, Türk tekstilinin en zayıf halkasının ise kumaşçılar olduğunu belirterek "Çok garanti çalıştıkları için tasarımlı ürünlerden kaçıyorlar. Hazır giyimde kumaşçıların büyük önemi var. Cesur davranmaları gerekir” dedi. 

Rusya-Ukrayna krizinde ciromuz yüzde 10 arttı 

Batı ve Rusya arasında gerilimi Soğuk savaş seviyesine taşıyan Ukrayna krizinin ardından Rusya’da tüketici güveninin azaldığını ve harcamaların kısıtlandığını belirten Hikmet Eraslan, Dosso Dossi’nin rublenin zayıfl adığı bir ortamda dahi cirolarının yüzde 10 arttığını belirtti. Öte yandan önümüzdeki dönemde kriz devam ettiği takdirde herkesin kendi payına düşeni alacağını belirten Eraslan “Biz de Rusya ve Ukrayna ekonomileri gibi bir sene daha büyüme beklemiyoruz” diye konuştu. 30-40 bin kişiye istihdam sağlayan şirketin faliyetlerinin lojsitik boyutunun da büyük bir organizasyon gerektirdiğini belirten Eraslan “Ürünlerimizi Rusya’nın en ücre köşelerine, Kamçatka’ya dahi gönderiyoruz” diye konuştu. 

Fuarı Çinliler de yakından takip ediyor 

Ucuz işgücü ile Türk tekstil ihracatçısının rakibi olan Çin için Eraslan “Çinliler için takip edip, kopyalayıp, daha ucuza satabilecekleri bir hazine gibiyiz. Çünkü katılımcı firmalarımız her fuara en az 400 parçalık seri hazırlıyorlar ve bu da 40 bine yakın yeni ürün demek” dedi. 

2015’te Alessandra Ambrossio Dosso Dossi podyumunda 

8-13 Ocak’ta Antalya Expo Center’da düzenlenecek 19. Dosso Dossi Fashion Show’da Alessandra Ambrossio, 2015 ilkbahar-yaz kreasyonlarının yer aldığı 4 ayrı markanın ürünlerini sergileyecek.

Anna Chapman: Bu yaz Ruslar tatile gelmeyecek, turizm sektörü hazır olsun

Eski KGB ajanı ve model Anna Chapman da Dosso Dossi Fashion Show Moskova lansman etkinliğine katılan isimlerden. Anna Chapman Dosso Dossi ile Türk podyumlarına çıkmasının ardından ülkeyi çok sevdiğini, Rusların ve Türklerin çok yakın kültürler olduğunu belirttiği etkinlikte, şu anda kötü giden Rus ekonomisi sebebiyle 2015'te Türkiye’ye tatile gelen Rusların yarısının gelmeyeceğini söyledi. Chapman “Türk turizm sektörü buna hazırlanmalı. Rusya’da tüketim gittikçe azalıyor, restoranlar kafeler boşalıyor, 2015'te tatile Türkiye’ye gidenlerin yarısı finansal sebeplerle gelemeyecek” diye konuştu. Dünya siyasetiyle ilgili yorumlar da yapan Chapman “Petrol fiyatlarındaki düşüşün sebebi batı spekülasyonludur” diyerek, gerçekte petrolün bu kadar düşmesinin imkansız olduğunu belirtti. ABD’li yatırımcı Jim Rogers da önceki gün petrol fiyatlarının Rusya ve İran’ı cezalandırmak için kasıtlı olarak düşürüldüğünü ileri sürmüştü.