Yeni strateji tamam, Resco ihracat payını yüzde 60'a çıkaracak
Binek amortisör alanında Türkiye’deki 3 üreticiden biri olan Resco, ağır vasıtada da çeşitlilikte lider olmak istiyor.
ZEHRA ORUÇ
BURSA - Amortisör imalatında Çinli Kasico firmasının know-how’ından faydalanmak için ortaklığa giden Resco Amortisör, üretimde yılsonunda 1 milyon adet kapasiteye ulaşacak. Ciroda yüzde 45 büyüme ve ihracatı da yüzde 30’dan 40’a çıkarmayı öngören firmanın 2017 hedeflerinde ise Rusya, Avrupa ve Güney Amerika’daki pazar payını artırarak, yüzde 60 ihracat payına ulaşmak bulunuyor.
Resco Amortisör Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Biberoğlu, amortisör ve körük satışı gerçekleştiren Seres Otomotiv’in bünyesinde imalat yapmak amacıyla kurdukları Resco Amortisör olarak know-how’ından faydalanmak üzere Çinli Kasico firması ile gerçekleştirdikleri ortaklıkla hem Türkiye’de hem Çin’de üretim yaptıklarını söyledi. Binek amortisör alanında Türkiye’deki 3 üreticiden biri olduklarını belirten Biberoğlu, ağır vasıta amortisörlerinde de, Türkiye’de çeşitlilik anlamında lider firma olmak istediklerini söyledi. 2015’te yüzde 30 seviyesinde gerçekleştirdikleri ihracatı bu yıl yüzde 40’a çıkardıklarını belirten Biberoğlu, “Bu artışı Güney Amerika’yı da pazarlarımıza dahil ederek yakaladık, Ortadoğu pazarında iyi yer edinmiş bir markayız” dedi.
Yıl sonunda 1 milyon adet üretime ulaşacak
Sektörleri ile alakalı yurtdışı fuarlarına katılım sağlayarak yeni pazar arayışına girdiklerini söyleyen Erdem Biberoğlu, gelecek yılki hedeflerinin ihracat oranını yüzde 60’a çıkarmak olduğunu ifade etti. Biberoğlu, “Önceki yıllarda ürün gönderdiğimiz Rusya pazarına 2017’de yeniden giriş yapacağız. Avrupa’da pazar payımızı artırmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Biberoğlu, öte yandan İtalya ve İspanya’da bayiliklerinin bulunduğunu da sözlerine ekledi. 2023 yılı hedeflerine de değinen Biberoğlu, ihracatlarını yüzde 80 seviyesine çıkarmak istediklerini söyledi.
Erdem Biberoğlu, iç pazarda genel bir durgunluğun hakim olduğunu, olası riskleri ihracatla ortadan kaldırdıklarını ifade etti. Yıllık üretim kapasitesini bu sene gerçekleştirdikleri yatırımlarla 600 bin adetten 1 milyon adete çıkardıklarını belirten Erdem Biberoğlu, bu yıl 1 milyon dolarlık bütçeyle makine ve boyahane yatırımına gittiklerini ifade etti. Biberoğlu, “Üretim kapasitesinde hedeflediğimiz rakamlara ulaştık. Gelecek yıl yatırımdan ziyade müşteri memnuniyetine odaklanacağız. Mevcut portföyümüzü hem iç pazarda hem de dış pazarda çeşitlendirmek istiyoruz” diye konuştu.
2016 yılının ilk üç çeyreğinde ciro ve üretim adeti bazında yüzde 45 büyüdüklerini ifade eden Biberoğlu, “Yeni kurulan bir firma olmamız sebebiyle hızla büyüyoruz. İhtiyacımız olan yatırımları devreye aldıkça kapasitemiz de artıyor. Yılsonunda yüzde 45’lik büyüme yakalayacağımızı öngörüyoruz. 2017 büyüme hedefimiz ise yüzde 40” dedi.
Raylı sistemler için de Ar-Ge yapıyor
Ağır vasıta ve binek araçlar için amortisör imalatı yaptıklarını bildiren Biberoğlu, üretimin yüzde 70’ini ağır vasıtaya kanalize ettiklerini ifade etti. Toplam 450 kalem ürün gamına sahip olduklarını aktaran Erdem Biberoğlu, diğer yandan Ar-Ge faaliyetlerine de önem verdiklerini söyledi. Biberoğlu, 5 kişilik Ar-Ge ekibi ile sektöre pek çok ilki de kazandırdıklarını aktararak, “Hava süspansiyon kit amortisörü ürünümüzün patent başvurusunu yaptık. Bu ürün, farklı araçlara takılan hava süspansiyon sistemleriyle uyumlu olmasıyla öne çıkıyor. Raylı sistemler amortisörü alanında da çalışmalar yürütüyoruz. Bu ürünü de gelecek yıl piyasaya çıkartmayı planlıyoruz. Özellikle gençlerin tercihi coilover amortisör üretiminde de hazırlıklarımız bitmek üzere. 2017 yılı içerisinde bu ürünleri de piyasaya sunacağız” diye konuştu. Çalı Sanayi Bölgesi’nde bin 800 metrekarelik alanda 35 kişilik ekiple faaliyet gösterdiklerini aktaran Biberoğlu, Çin’de ise 6 bin metrekarelik fabrikada 85 çalışan ile amortisör üretimi gerçekleştirdiklerini belirtti. Biberoğlu, Seres Otomotiv firmasının da satış faaliyetlerini sürdürdüğünü sözlerine ekledi.