2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda rakipler belli oldu

A Milli Erkek Basketbol Takımı, 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda D Grubu'nda Büyük Britanya, Rusya, Sırbistan, Letonya ve Belçika ile eşleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

A Milli Erkek Basketbol Takımı, 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda D Grubu'nda Büyük Britanya, Rusya, Sırbistan, Letonya ve Belçika ile karşılaşacak.

Türkiye'nin ev sahibi ülkeler arasında yer aldığı EuroBasket 2017'nin kura çekimi Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. Kura çekimine Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, milli takım oyuncuları ile uluslararası basketbol camiasından çok sayıda davetli katıldı.

EuroBasket 2017 kurasını, ev sahibi 4 ülkenin efsanevi basketbolcuları çekti. Türkiye'den Mirsad Türkcan, Finlandiya'dan Hanno Mottola, Romanya'dan Gheorghe Muresan ve İsrail'den Miki Berkovich'in çektiği kura sonucu EuroBasket 2017'nin grupları şu şekilde oluştu:

A Grubu (Finlandiya-Helsinki): Polonya, Yunanistan, Fransa, Finlandiya, İzlanda, Slovenya

B Grubu (İsrail-Tel Aviv): Ukrayna, İsrail, Litvanya, Gürcistan, İtalya, Almanya

C Grubu (Romanya-Cluj): Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Karadağ, Romanya, Macaristan

D Grubu (Türkiye-İstanbul): Büyük Britanya, Rusya, Sırbistan, Letonya, Türkiye, Belçika

Dört ülkede, 31 Ağustos-17 Eylül 2017 tarihlerinde düzenlenecek turnuvada grup maçları Türkiye (İstanbul), Finlandiya (Helsinki), Romanya (Cluj) ve İsrail'de (Tel Aviv) oynanacak. 24 ülkenin altışarlı 4 grupta mücadele edeceği şampiyonanın 2. tur ve finalleri İstanbul'da Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılacak. Milli takım, grup maçlarında Ülker Sports Arena'da parkeye çıkacak.

'Türkiye dünyaya ev sahipliğinin ne olduğunu gösterdi'

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 2017 Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası'nda (EuroBasket 2017) Türkiye'nin 4 ev sahibi ülkeden biri olduğunu hatırlatarak, "Türkiye organizasyon anlamında son yıllarda gerçekten dünyaya ev sahipliğinin ne olduğunu gösterdi." dedi.

EuroBasket 2017'nin Çırağan Sarayı'ndaki kura çekimine Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Hidayet Türkoğlu, A Milli Erkek Basketbol Takımı oyuncuları ile uluslararası basketbol camiasından çok sayıda davetli katıldı.

Kura çekiminden önce bir konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Türkiye'nin bir grubun maçlarına ve finallere ev sahipliği yapacağını vurgulayarak, şunları söyledi:

"İstanbul farklı medeniyetlerin ve kültürlerin bir araya gelip dünya tarihine katkıda bulunduğu bir şehirdir. Türkiye konumuyla, tarihiyle ve temsil ettiği değerleri itibarıyla dünyanın merkezini teşkil eden bir ülkedir. Burada kura çekimini gerçekleştireceğimiz şampiyonanın ülkemizde olması da bizim için ayrı bir öneme sahip. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nı İstanbul'da yaşadık. O zaman şu anki federasyon başkanı Hidayet Türkoğlu takımın bir parçasıydı. 2017 Avrupa Şampiyonası'nda da takımımızdan iyi bir performans bekliyoruz. Türkiye organizasyon anlamında son yıllarda gerçekten dünyaya ev sahipliğinin ne olduğunu gösterdi."

Bakan Kılıç, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümünde, 2023 FIBA Dünya Kupası'na da ev sahipliği yapmak istediklerini duyurarak, "Sayın Cumhurbaşkanımız da spordan gelen birisi. Sporun birleştirici özelliğine de sürekli atıfta bulunur. Son 14 yılda Türkiye sportif tesisler açısından da sayılı ülkeler arasına girdi. Dünyada spor yöneticiliği noktasında da ciddi anlamda ülkemiz üst seviyelere geldi. 2023'te FIBA Dünya Kupası var. Cumhuriyetimizin 100. yılı. Bunun da buradan işaretini verelim. Bunun çalışmalarına da bakacağız. Geleceği şimdiden çalışmaya başlayalım." şeklinde konuştu.

Demirel: "Türkiye her zaman iyi bir ev sahibi olmuştur

FIBA Avrupa Başkanı Demirel, göreve geldikten sonra EuroBasket 2017'yi 4 ayrı ülkede yapma kararı aldıklarını hatırlatarak, Türkiye'nin her zaman iyi bir ev sahibi olduğunu belirtti.

Demirel, 2015 yılında şampiyonayı ilk kez 4 ayrı ülkede düzenlediklerini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Ev sahipliği için çok zorlu bir karar almamız gerekiyordu. Avrupa basketbolu tarihinde 2015'te ilk kez şampiyonayı 4 ülkeye verdik. Federasyonlar çok iyi çalışmalar gösterdi. Fransa'nın Lille şehrinde 26 bin 952 kişi final maçını izledi. Yeni formatta 730 bin bilet satıldı. Bu eşi benzeri görülmemiş başarı için formatı devam ettirme kararımız kaçınılmazdı. Şampiyona için dört harika ev sahibimiz var. Romanya ve İsrail ilk kez, Finlandiya ise 100. bağımsızlık yıl dönümünde ikinci kez ev sahibi olacak. Türkiye ise 3. kez ev sahipliğini üstlenecek. Türkiye her zaman iyi bir ev sahibi olmuştur. Burası gerçekten dünyanın en heyecan verici kıta basketbol şampiyonasına ev sahipliği yapacak. Organizasyonun başlaması için heyecan duyuyorum."

TBF Başkanı Türkoğlu ise milli takımlar bazında en büyük turnuvaya ev sahipliği yapacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını aktararak, "Başta FIBA olmak üzere emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Yeni formatta biz kendimize Rusya'yı partner seçtik. NBA'den dostum federasyon başkanı Andrey Kirilenko olmak üzere tüm Rus basketbolseverleri İstanbul'un eşsiz güzellikleri için buraya bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, EuroBasket 2017'nin maskot tanıtımı da yapıldı. Maskotun ismi "Sam Dunk" olarak belirlendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir