Atletizmde doping skandalı büyüyor

Sistematik doping iddiası hakkında açılan soruşturma sonucunda Rusya'nın dopingi desteklediğine dair güçlü kanıtlar bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Atletizmde sistematik doping iddiası kapsamında yapılan soruşturmada Rusya'nın dopingi desteklediğine dair sonuca ulaşan WADA, Rus atletlerin lisanslarının dondurulması gerektiği şeklinde açıklamada bulundu. IAAF'nin Rusya'ya vereceği cezayı görüşeceği bildirilirken, soruşturmanın koordinasyonunu İNTERPOL sağlayacak

Sistematik doping iddiası hakkında açılan soruşturmayı yürüten Eski Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) Başkanı Richard Pound, Rus atletlerin müsabakalara katılım haklarının askıya alınması ve 2016 Rio Yaz Olimpiyatları'nda Rus atletlerin yarışmaması gerektiği tavsiyesinde bulunarak, Rusya'nın dopingi desteklediği sonucuna ulaştıklarını söyledi. 

WADA'nın Bağımsız Komisyonu'nun atletizmde sistematik olarak doping yapıldığına dair iddiaları hakkındaki araştırmasının ilk sonuçları, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen basın toplantısında açıklandı. 

Basın toplantısında konuşan Pound, "Rus atletlerin müsabakalara katılım haklarının askıya alınmasını tavsiye ediyoruz" dedi. 

Rusya'nın bazı doping testlerini yok ettiğini belirten Pound, "2016 Rio Yaz Olimpiyatları'nda Rus atletlerin yarışmaması gerekir" ifadesini kullandı. 

Türk atlet Aslı Çakır Alptekin'e, doping iddiaları ile ilgili rüşvet vermesi için şantaj yapıldığı iddiaları hakkında sorulan soruya Pound, bu iddiaların varlığını doğrulayarak, konuyla ilgili detaylı bilgi veremeyeceği kaydetti.  

Pound, WADA İcra Kurulu'nun gelecek hafta Colorado'da toplanacağını söyledi. 

Komisyonun raporunda, beş Rus atlete atletizmden men cezası verilmesi tavsiyesi de bulunuyor. 

Komisyonun iki üyesi spor hukukçusu Prof. Richard McLaren ve Alman Bavyera eyaleti emniyet müdürlüğü siber suçlar dairesi başkanı Guenther Younger de toplantıda yer aldı. 

Komisyonun ele aldığı iddialar 

Komisyonun ele aldığı iddialar arasında Rus atletizminde sistematik olarak doping yapıldığı ve eski Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) Başkanı Lamine Diack ve oğlu Papa Massata Diack'ın rüşvet karşılığı pozitif doping bulgularını ortadan kaldırdıkları da var. 

İddialar arasında milli atlet Aslı Çakır Alptekin'in de bulunduğu dopingli atletlere Diack ailesi tarafından şantaj ile aklama teklifi götürüldüğü de bulunuyor. Alptekin'den 500 bin dolar istendiği ve milli atletin teklifi reddettiği diğer taraftan ise Rus maratoncu Liliya Shobukhova'dan şantajla istenen parayı ödediği iddia ediliyor. 

WADA'nın Alman televizyonlarında yer alan sistematik doping iddiası hakkında açtığı soruşturmayı yöneten isimlerden Richard McLaren, "FIFA'daki soruşturmayla karşılaştırıldığında buradaki yolsuzluk, tamamen farklı bir boyutta. Bulgular, birçok değişikliği beraberinde getirecek" ifadelerini kullanmıştı. 

Kanadalı hukukçu McLaren, "FIFA soruşturmasından farklı olarak burada, ceplerine fazladan para koyan bir grup yaşlı adam değil, ceplerine çok daha fazla ekstra para koyan bir grup yaşlı adam var" yorumunu yapmıştı. 

Rapor yarın açıklanacak

WADA'nın başlattığı soruşturmayla ilgili hazırlanan rapor, yarın açıklanacak. 

Soruşturma kapsamında, aralarında Chicago ve Londra Maratonlarında 3 kez birincilik yaşayan Liliya Shobukhova ve 800 metrede olimpiyatta altın madalya kazanan Mariya Savinova'nın da dahil olduğu birçok Rus atletin geçmiş yıllarda sistematik şekilde doping yaptığı iddiası inceleniyor. 

Aralarında olimpiyatlar ve önemli uluslararası yarışmalarda altın madalya kazanan isimlerin de bulunduğu 39 ülkeden 225 atletin, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından doping yaptıkları tespit edilmesine rağmen herhangi bir yaptırım uygulanmadığı iddiası da soruşturuluyor. 

İsmi geçen atletler arasında uluslararası organizasyonlarda derece elde eden 58 Rus, 25 Kenyalı, 5 Fransız ve 3 Büyük Britanyalı ismin yer aldığı öne sürülüyor. 

Fransız savcılar, WADA'dan gelen bilgiler doğrultusunda, 16 yıldır sürdürdüğü IAAF Başkanlığını ağustos ayında bırakan Lamine Diack'ın gözaltına alınmasını karar vermiş, 82 yaşındaki eski yönetici denetim altında tutulmak şartıyla serbest bırakılmıştı. Tutuksuz yargılanacak Diack, rüşvet almak ve kara para aklamakla suçlanıyor. 

IAAF, Rusya'ya verilecek cezayı görüşecek 

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Başkanı Sebastian Coe, icra kurulunun, Rusya Atletizm Federasyonu'na (ARAF) verilecek cezayı değerlendireceğini belirtti. 

Coe, IAAF'nin internet sitesinde yaptığı açıklamada, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından Alman televizyonlarında yer alan sistematik doping iddiasını soruşturmak için görevlendirilen bağımsız komisyonun, "Rusya'nın dopingi desteklediği sonucuna vardığı, Rus atletlerin yarışmalara katılım haklarının askıya alınması ve Rusya'daki doping analiz laboratuvarının akreditasyonunun iptal edilmesi önerilerinde bulunduğu" raporunu değerlendirdi. 

Raporda yer alan bulguları sindirmek ve anlamak için zamana ihtiyaçları olduğunu kaydeden Coe, "Rapor endişe verici. IAAF İcra Kurulu'nu, ARAF'a verilecek cezanın görüşülmesi için harekete geçirdim. Bu, kolay atılan bir adım değil. Sporcular, sponsorlar ve atletizmseverlere, IAAF'nin yönetimi ya da dopingle mücadele programında yaşanan aksaklıkları düzelteceğimize dair güvence veriyorum. Temiz sporcuları korumak ve atletizme yeniden güvenilmesini sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız. IAAF, devam eden soruşturmalar için güvenlik güçleriyle iş birliği önerisinde bulunmayı da sürdürecek" ifadelerini kullandı. 

INTERPOL destek sağlayacak

Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL), atletizmdeki yolsuzluk operasyonuna destek verecek.

Merkezi Lyon'da bulunan INTERPOL tarafından yapılan açıklamada, rüşvet, doping ve yolsuzluk iddialarına yönelik Fransa'nın önderliğindeki uluslararası soruşturmanın koordinesinin yapılacağı duyuruldu.

Olimpiyatlar ve önemli uluslararası yarışmalarda altın madalya kazanan isimlerin de bulunduğu 39 ülkeden 225 atletin, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından doping yaptığının tespit edilmesine rağmen herhangi bir yaptırım uygulanmadığı iddiası soruşturuluyor.

İsmi geçen atletler arasında uluslararası organizasyonlarda derece elde eden 58 Rus, 25 Kenyalı, 5 Fransız ve 3 Büyük Britanyalı ismin yer aldığı öne sürülüyor.

Kremlin'den açıklama

Rusya Devlet Başkanı'nın Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Uluslararası Anti Doping Ajansı'nın (WADA) açıkladığı doping raporunun Kremlin'in gündeminde olmadığını açıkladı.

WADA Bağımsız Komisyon Başkanı Richard Pound, Rusya'nın 2016 Olimpiyat Oyunları'na katılmaktan men edilmesini tavsiye etti. WADA, IAAF'ya gönderdiği raporda Rusya Atletizm Federasyonu'nu IAAF adı altında düzenlenen tüm etkinliklerden uzaklaştırılması gerektiğini belirtti. 

Peskov konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Basında çıkan haberlerden öğrendik. İlk olarak Rusya Spor Bakanlığı'nın hususlarına dayanıyoruz" dedi. 

Peskov şu ana kadar yapılan yalanlamalara ekleyecek bir şey olmadığının altını çizerek, "Bu Kremlin'in gündeminde değil. Bunun için Spor Bakanlığı ile görüşmek gerek. Bakanlık zaten kendi tavrını belirtti" dedi. 

KAYNAK: AA, DHA