Atletizme 'rekorlar sıfırlansın' önerisi

Büyük Britanya Atletizm Federasyonu, doping skandallarıyla zor zamanlar geçiren atletizm için 'gerekirse rekorlar sıfırlansın' teklifinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Büyük Britanya Atletizm Federasyonu (UKA), doping skandallarıyla zor bir dönemden geçen atletizmde yeni bir sayfa açmak için gerekirse "rekorların sıfırlanması"nı teklif etti. 

İngiliz basınında yer alan habere göre, atletizmin daha önce hiç olmadığı kadar güven kaybettiğini belirten federasyon başkanı Ed Warner, daha fazla şeffaflık, ağır yaptırımlar, uzun cezalar, hatta rekorların sıfırlanmasının atletizmin yeni dönemde tekrar saygınlık kazanması için değerlendirilebileceğini söyledi. 

Doping yapan atletlere en az 8 yıl ceza verilerek bu sporcuların iki olimpiyat ya da paralimpik oyununa katılmasının önüne geçilebileceğini ifade eden Warner, şartlara göre doping yapan atletin ömür boyu men cezası alması gerektiğini dile getirdi.  

Federasyonun 14 maddelik önerileri arasında tüm dopingle mücadele ajanslarının tek çatı altında toplanması ve sporcuların testleriyle ilgili sonuçların kamuoyuyla paylaşılması gibi teklifler de yer alıyor.  

Rusya'nın dopingi desteklediği anlaşılmıştı

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından Alman televizyonlarında yer alan sistematik doping iddiasını soruşturmak için görevlendirilen bağımsız komisyonun, Rusya'nın dopingi desteklediği sonucuna vardığı, Rus atletlerin yarışmalara katılım haklarının askıya alınması ve Rusya'daki doping analiz laboratuvarının akreditasyonunun iptal edilmesi önerilerinde bulunduğu raporun açıklanması, atletizm için yeni bir dönemi başlatmıştı. 

WADA'nın soruşturma başlatmasından kısa süre sonra Rusya Dopingle Mücadele Ajansı (RUSADA), aralarında 3 olimpiyat şampiyonunun da bulunduğu 5 atlete men cezası vermişti. Rus atletlerden Sergei Kirdyapkin, Olga Kaniskina, Sergei Bakulin doping yaptıkları gerekçesiyle 3 yıl 2 ay, Valery Borchin 8 ay, Vladimir Kanaykin ise ömür boyu müsabakalardan men edilmişti.  Fransız savcıların WADA'dan gelen bilgiler doğrultusunda başlattığı soruşturma kapsamında ise eski IAAF Başkanı Lamine Diack, yolsuzluk suçundan gözaltına alınmıştı. 82 yaşındaki Diack ve aynı soruşturmada gözaltına alınan danışmanı Habib Cisse, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. 

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Etik Kurulu da IAAF'nin pazarlama bölümünün eski yöneticisi Papa Massata Diack, eski Rusya Atletizm Federasyonu Başkanı (ARAF) Başkanı Valentin Balakhnichev ve eski Rus antrenör Alexey Melnikov'a ömür boyu, IAAF'nin dopingle mücadele komisyonunun eski başkanı Gabriel Dolle'a ise 5 yıl men cezası vermişti.