Elit tay satışından rekor getiri

TİGEM, bu yılın ilk elit tay ihalesinde, 239 bin lirayla tarihinin en yüksek ortalama satış fiyatını elde etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), bu yılki ilk elit tay satışlarında tarihinin en yüksek ortalama satış gelirini elde etti.
TİGEM, koşu tayları satışlarının ardından dün İstanbul Veliefendi Hipodromunda Karacabey yetiştirmesi safkan Arap elit taylarını satışa sundu.
Toplam 15 tayın satışa sunulduğu müzayedede ortalama 239 bin lira gelir elde edildi. Müzayedede, en düşük satış fiyatı 140 bin lira olurken, en yüksek satış fiyatı ise 390 bin lira olarak gerçekleşti.
Satışlarda en yüksek fiyat, 390 bin lira ile "Demirreis" adlı safkan Arap atına verildi. Geçen yıl elit tay satışlarında en düşük ve en yüksek satış fiyatları ise sırasıyla 60 bin TL ve 235 bin TL olarak gerçekleşirken, toplam 20 adet tay ortalama 155 bin liraya satılmıştı.
Geçen yıl ile kıyaslandığında bu yılki elit tay satışlarındaki ortalama satış fiyatı yüzde 65 oranında artış göstererek, tarihinin rekorunu kırdı.
TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden,  2012 yılında 4 koşu tayı ihalesi gerçekleştirdiklerini hatırlatırken, 3 elit tay satışından ilkinin de dün yapıldığını hatırlattı.
Bilden, 16 Ekim'de Anadolu Tarım İşletmesi yetiştirmesi, Kasım'da da Sultansuyu Tarım işletmesi yetiştirmesi elit tayların satışa sunulacağını kaydetti.

Anne babası meşhur, kardeşi yarış kazanmış elit taylar

Elit tayların diğer koşu taylarından farkının anne babasının meşhur, kardeşinin de Grup 1 ve Grup 2 yarışlarını kazanmış ya da iyi performans göstermiş safkan Arap koşu tayları olduğunu anlatan Bilden, yılda yaklaşık 250 koşu tayı sattıklarını bunun 50'sinin de elit taylar olduğunu söyledi.
Bu yılın ilk elit tay satışında rekor ortalama satış fiyatını elde ettiklerini anlatan Bilden, "Bu zamana kadar elit tay ihalelerinde ortalama satış fiyatlarında 200 bin liranın üzerin çıkmamıştık. İlk defa bu yıl ortalama 239 lira satış fiyatıyla rekor kırdık, diğer 2 elit tay satışımızdan da benzer artışları bekliyoruz" dedi.
Bu yıl gerek koşu tayları, gerekse elit tay satışı ihalelerine gelen talepten çok memnun olduklarını ifade eden Bilden, bu talepte TİGEM'in tanıtım çalışmalarının ve sağladığı ödeme kolaylıklarının büyük etkisi olduğunu kaydetti.
Koşu tayları ortalama satış gelirlerinin de geçen yıla göre yüzde 52 oranında artış gösterdiğini hatırlatan Bilden, "Bu yıl billboardlardaki afişlerimizde de belirttik, 'işin sırrı tecrübede' diye. Sonuçta 700 yıllık bir tecrübemiz var ve bu etkisini gösteriyor" şeklinde konuştu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir