Gol kralı Zafer Biryol Kanada'da futbol öğretiyor

Konyaspor'da oynadığı dönemde gol kralı olan ve ardından Fenerbahçe'ye transfer olan Zafer Biryol, futbolu bıraktıktan sonra yerleştiği Kanada'da futbol okulu işine adım attı. Biryol'un hedefinde ABD'de okul açmak da var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 
Taylan BÜYÜKŞAHİN

TORONTO - Zafer Biryol futbol dünyasında adını Konyaspor'da gol kralı olmasıyla duyurdu. Başarılı performansıyla dikkat çeken Biryol, büyük takımların hedefine girdi ve Fenerbahçe'ye transfer oldu. Ancak Fenerbahçe'de yaşadığı ağır sakatlıklar nedeniyle şanssız bir sezon geçirdi ve takımdan ayrılmak zorunda kaldı. Fenerbahçe'nin ardından Bursaspor, Çaykur Rizespor, Mersin İdmanyurdu, Altay ve son olarak Konya Şekerspor formalarını giyen Biryol, 2010'da futbolu bıraktı. İki yıl önce Kanada'ya yerleşen Biryol, Atak Sports isimli futbol okulunu kurarak hem ticaret hem de hocalık kariyerine başladı. SIAL Kanada Gıda Fuarı sırasında Toronto'da karşılaştığımız Biryol ile yeni hayatı üzerine konuştuk.
Kanada'ya ilk olarak futbolcu arkadaşı Özden Öngün ile tatil amaçlı geldiğini söyleyen Zafer Biryol, "Aslında kafamda hep ABD'ye gitmek vardı. Burada arkadaşlarla tanıştık ve futbolun yeni yeni geliştiğini anlattılar. Belim sakatlanıp futbolu bırakınca da atlayıp geldim" dedi.

Kaleci akademisi sırada

Kanada'nın rahat ve güvenli bir yer olduğunu ifade eden Biryol, geçtiğimiz yıl İngilizce kursuna giderken bir taraftan da futbol okulu kurduğunu kaydetti. Okulun isminin Atak Sports olduğunu anlatan Biryol, 6 farklı yaş grubunda futbol eğitimi verdiklerini belirtti. Biryol, "İkinci senedeyiz ve geliştireceğiz. Burada 30 bine yakın Türk var ve ilk sene genelde Türkler geldi. Yabancı sayısı bu yıl arttı. Burada yetiştirdiklerimizi Türkiye'ye götürmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Kanada devletinden herhangi bir destek almadıklarını söyleyen Biryol, sadece öğrencilerden aldıkları ücretlerle çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. Kendisine büyük hedefler koyduğunu aktaran Biryol, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk yıl 60 öğrenci vardı, bu sene 75 olduk. Saha ve tesis lazım. Kiralayınca zor oluyor. Şimdi kendimiz saha almaya çalışıyoruz. Devlet bakıyor öncelikle geçmişine. Kulüplere daha fazla destek var. Haziran ayında Türkiye'den Özden, Tayfun (Türkmen) ve Haluk (Tanrısever) gelecek. Hatta kaleci akademimizi kuracağız. Tesisle beraber çok daha büyüyeceğimizi tahmin ediyorum. Asıl hedef Türkiye'den de profesyonel bir takım alıp buradan oraya futbolcu göndermek. Ama 5 senelik bir hedef bu. Çok yetenekli çocuklar var özellikle göçmenler arasında. Fizik olarak çok iyiler."

Göçmenler futbolu seviyor

Yapacakları yatırımlarla sadece Kanada'da değil, ABD'de de adlarından söz ettireceklerini dile getiren Biryol, "ABD'de okul açmak istiyoruz. New York'tan arıyorlar, çok Türk var gelin diye. Montreal ve Ottawa'dan da talep var ama önce burayı sağlamlaştırmamız lazım. Çok para kazandıracak bir iş bu. Ben menajerliğe girmek istemiyorum. Sadece hocalık yapmak istiyorum. Yetiştirdiğim oyunculardan bonservis de talep etmiyorum. Onları Türkiye'ye göndermemiz ve bu oyuncuların profesyonel olması bize çok daha fazla oyuncu kazandıracak" dedi.
Kanada'da insanların spor akademilerine verdikleri paraları vergilerinden düşebildiklerini anlatan Biryol, Kanada'da göçmenliğe başvurduğunu, eşinin de Toronto'da bir Türk okulunda voleybol dersleri verdiğini belirtti. Eşinin aslında profesyonel hentbolcu olduğunu anlatan Biryol, Toronto'da hentbol eğitiminin olmadığını ve onu da ilk kendilerinin vermek istediklerini kaydetti.

'Anelka bile yedekti'

Futbol hayatına da dair konuştuğumuz Zafer Biryol'a, Fenerbahçe döneminde neden forma giyemediğini sorduk. Fenerbahçe'ye transfer olması sonrası şanssız bir sezon geçirdiğini söyleyen Zafer Biryol, "Fenerbahçe'de oynamak kolay değil. Birincisi oynayamadım. Bahaneleri saymaya devam edersek, sezon başı kampı geçirmedim. Kasıktan sakatlık oldu. Daum var ve rotasyonu sevmiyor. Tam iyileştim, Semih 4 tane attı. Bunlar hepsi bahane. Ben de iyi değildim. Kendimi toparlayana kadar geçti. Anelka bile yedek oturuyodu, ben nasıl oynayayım" şeklinde konuştu.