İşte Dünya Kupası'nın kazananları

2014 Dünya Kupası'nda sona gelindi. Dünyanın en prestijli turnuvasına katılan takımlar sahada kazandığı kadar kasalarına da önemli miktarda para koydu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAYLAN ÖZGÜR DİL

İSTANBUL - Dünya Kupası'nda final oynayacak takımlar belli oldu. Ev sahibi Brezilya'yı 7-1 gibi bir skorla geçen Almanya, Hollanda'yı penaltılarda eleyen Arjantin'le kupayı müzesine götürmek için karşı karşıya gelecek. Final maçı pazar günü saat 22:00'de başlayacak. Panzerlerle, Tangocuların bu mücadelesi kimin en büyük olduğunu gösterecek. Kazanan takım aynı zamanda 35 milyon doların da sahibi olacak. Kupada bir değil birden fazla kazanan olacak. Çünkü ikinci olan takım da 25 milyon doların sahibi olacak.

Biz de dunya.com olarak kupanın ekonomik olarak bilonçusunu ve kazananlarını çıkardık. İşte Dünya Kupası'nın kazananları:

- Dünya Kupası'na futbolcu gönderen takımlara toplamda 70 milyon dolar ödendi.

- 8 grupta mücadele eden 32 takımdan 16'sı bir üst tura çıktı. İşte bir üst turu gören bu 16 takımın her birine 8 milyon dolarlık ödeme yapıldı. Yani bir üst turu gören 16 takıma yapılan toplam ödeme 128 milyon doları buldu.

- Bu 16 takım ikili mücadele sonrası 8 takıma indi. İşte çeyrek final oynamaya hak kazanan bu 8 takıma bu kez 9'ar milyon dolarlık ödeme yapıldı. Bu noktada yapılan ödeme tutarı ise 72 milyon dolar.

- Nihayetinde 4 takım yarı finale kaldı. Bu 4 takım aynı zamanda ilk 4'ü oluşturuyor. Üçüncülük maçında Brezilya ve Hollanda karşı karşıya gelecek. Bu karşılaşmayı kazanan 20, kaybeden ise 18 milyon dolar alacak.

- Şampiyonluk maçı ise Almanya ile Arjantin arasında oynanacak. Şampiyon takım 35, ikinci takım 25 milyon dolar alacak. Kısacası ilk 4'te kaybeden olmayacak.

Şampiyon Adidas

Bu arada kupanın sponsorluk şampiyonu da şimdiden belli oldu: Adidas. Turnuvada 4 sponsor öne çıkıyordu. Adidas, Nike, Puma ve Lotto. Son 16'da en fazla takıma sponsor olan 5'şer takımla Adidas ve Nike idi. Son 4 takım kaldığında 2 takımın Adidas, diğer iki takımın da Nike tarafından desteklendiği görüldü. Ancak Nike'ın sponsor olduğu Brezilya ve Hollanda, yarı final sonunda elenerek finale kalamadı. Finali gören Arjantin ve Almanya'nın sponsoru olan Adidas ise şimdidien kupayı kazandı.

Bu durum bütün dünya kupası tarihinde ilk kez yaşandı. Bundan önceki kupalarda finalde karşı karşıya gelen takımların sponsorları hep farklıydı. Yani ilk kez Adidas-Adidas sponsorluğu finale kalırken, Dünya Kupası topu Brazuca'nın da Adidas olması sponsorun şampiyonluğunu taçlandırdı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir