Kulüpler Birliği'nden tarihi karar

Naklen yayın ihalesini Kulüpler Birliği'nin yapması konusunda mutabakata varılırken, Süper Lig A.Ş'nin kurulması kararlaştırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Spor Toto Süper Lig kulüpleri, naklen yayın ihalesini Kulüpler Birliği'nin yapması konusunda mutabakata varırken, Süper Lig A.Ş'nin kurulmasını kararlaştırdı.

Kulüpler Birliği Vakfı'nın Haliç Kongre Merkezi'nde bugün gerçekleştirilen olağan toplantı sonrası açıklama yapan Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, "Hep gündemimizde olan konuyu enine boyuna konuştuk. Rakamlar ve dünyadaki sayılara, örneklere tek tek baktığınızda birçok ülkede naklen yayın ihalelerinin bu tarzda yürütüldüğünü gördük. Kulüpler olarak naklen yayın ihalesini Kulüpler Birliği'nin yapması konusunda mutabakata vardık. Naklen yayın ihalesinin yapılması için de Süper Lig A.Ş'nin kurulması gerekiyor. Sayın Yıldırım Demirören'i aradım, önümüzdeki hafta görüşeceğiz. Sonra spor bakanımızla, daha sonra Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızla konuyu konuşacağız. Alman ve İngiliz yetkililerden de bilgi alacağız ve bir an evvel bunun başlaması lazım" ifadesini kullandı.

Toplantıya Fenerbahçe ve Trabzonspor Kulübü temsilcileri katılmazken, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Süper Lig'in kaynak yönetiminin Kulüpler Birliği tarafından yapılmasının zamanı geldiğini, bir an evvel Süper Lig AŞ'nin kurulması için tüm kulüplerin mutabakat içinde olduğunu söyledi.

Gümüşdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de yayın ihaleleri ve sponsorluklar dahil tüm ticari kaynak yönetiminin yakın bir gelecekte mutlaka Kulüpler Birliği tarafından üstlenilmesi gerektiğine inanıyoruz. Tıpkı İngiltere Premier Ligi, Almanya Bundesliga, İtalya Serie A ve Fransa Ligue 1 gibi Süper Lig'in de kaynak yönetiminin Kulüpler Birliği tarafından yapılması zamanı gelmiştir. Dolayısıyla en kısa sürede Kulüpler Birliği Vakfı altında Süper Lig AŞ'nin kurulması gerekiyor. Bu şirketin tamamen şeffaf ve kurumsal sorumluluk ilkeleri içerisinde yönetilmesi, bağımsız bir denetim mekanizması tarafından denetlenmesi hedeflenmeli. Tahminim de şu anki gelirlerimizin 1, 1.5 katı yükselme olacaktır. Böyle bir durumda 2017 yılındaki yayın ihalesinin rakamının 1-1,5 katı büyüyeceğine inanıyorum"

Konuyla ilgili önümüzdeki hafta Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'i ziyaret edeceğini belirten Gümüşdağ, "Sonra da Sayın Spor Bakanımızı, Sayın Başbakanımızı ve Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret edeceğiz, bu konuyu kendilerine anlatacağız, arz edeceğiz" dedi.

Premier Lig ve Bundesliga yöneticileriyle İngiltere ve Almanya'daki işleyiş hakkında da görüşeceklerini aktaran Göksel Gümüşdağ, bir sonraki toplantının, Süper Lig AŞ şirket yapılanması detaylarını tartışmak için 7 Nisan Salı günü yapılacağını söyledi.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Orman: Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman ise toplantının ardından soruları yanıtlarken, "Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok" diyen Fikret Orman, "Benzer modellerle Süper Lig AŞ'nin kurulması ve bu gelirleri kulüplerin yönetmesi üzerinde desteğimizi tamamıyla vereceğimizi söyledik. Toplantıda bulunan bütün kulüpler aynı fikirde oldu. Yavaş yavaş şekillenmeye başlar. Kulüp olarak gelirlerin ne kadar yükseleceği yönünde bir beklentiyle toplantıya katılmadık. Böyle bir hesap içinde gelmedik. Katkı vermek istememizin nedeni bir hesaptan dolayı değil. Doğrusu budur diye katıldık. Yoksa 'buradan şu gelir, şöyle olur' diye gelmedik" dedi.