Potada Fenerbahçe "sil baştan"

Geçen sezon THY Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final oynayarak tarihi bir başarı elde eden sarı-lacivertli erkek basketbol takımı, kadrosunun tamamına yakınını yeniledi. Fenerbahçe, şu ana kadar 9 basketbolcusuyla yollarını ayırırken 7 transfer yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçen sezon THY Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final oynayarak tarihi bir başarı elde eden Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı, kadrosunda radikal değişiklikler yaptı.

Başantrenörlüğünü Zeljko Obradovic'in yaptığı sarı-lacivertliler yeni sezon öncesi şu ana kadar 9 oyuncusuyla yollarını ayırdı.

Geçen sezon takımın önemli isimleri Andrew Goudelock, Emir Preldzic, Luka Zoric, Nemanja Bjelica, Nikos Zisis, Oğuz Savaş ve Semih Erden'i bu sezon kadroda tutmayan Fenerbahçe, az süre bulan Serhat Çetin ve Can Altıntığ ile de vedalaştı.

Sarı-lacivertliler bu oyuncuların yerine ise şimdiye kadar 7 transfer yaparak kadrosunu güçlendirmeye çalıştı.

Takımın skorerleri gitti

Fenerbahçe'nin geçen sezon Avrupa'da elde ettiği başarılarda başrol oynayan Goudelock teknik heyet kararıyla gönderilirken, kariyerine Amerikan Basketbol Ligi'nde (NBA) devam etmek isteyen Nemanja Bjelica da kadroda tutulamadı.

Avrupa'da tarihi başarı elde etmesine rağmen Türkiye'de ligde yarı finalde Pınar Karşıyaka'ya elenen sarı-lacivertlilerin en büyük hücum gücü ABD'li skorer Goudelock, disiplinsiz hareketleri sebebiyle yeni sezon kadrosunda düşünülmedi.

Goudelock, geçen sezon Avrupa Ligi'nde 17 sayı ortalamasıyla takımın en skoreri olmuştu.

Başantrenör Zeljko Obradovic'in geçen sezon vazgeçemediği en önemli silahı Bjelica ise NBA'in yolunu tuttu. Fenerbahçe'de gösterdiği performansla THY Avrupa Ligi'nde normal sezonun En Değerli Oyuncusu (MVP) olmaya hak kazanan Sırp basketbolcu, kariyerine NBA'de devam etme kararı aldı. Özellikle topu rakip sahaya taşıyarak oyun kurucuları rahatlatan  "4" numara mevkinde oynayan Bjelica, geçen sezon sarı-lacivertli forma altında Avrupa'da 12.1 sayı ve 8.5 ribaund ortalaması yakalamıştı. Sırp basketbolcu kariyerine NBA takımlarından Minnesota Timberwolves'ta devam edecek.

Milli oyuncularla devam edilmedi

Fenerbahçe'nin milli basketbolcuları Emir Preldzic, Oğuz Savaş ve Semih Erden, Obradovic'in yeni sezonda kadroda düşünmediği isimler oldu.

Ömer Onan'ın emekliye ayrılmasından sonra takım kaptanlığına getirilen Sloven asıllı Türk basketbolcu Preldzic'in yanı sıra Oğuz ve Semih de sarı-lacivertli takımdan ayrılarak Darüşşafaka Doğuş'a gitti. Fenerbahçe'nin yollarını ayırdığı bir başka isim Serhat Çetin de Darüşşafaka Doğuş'a transfer oldu.

Preldzic, takımdaki yerli statüsünü kaybetti

Fenerbahçe'de yerli statüsünde oynayan Preldzic, Muhammed Ali ismini alan Boby Dixon'ın transferiyle bu özelliğini kaybettiği için takımda kalamadı.

Takımlar statü gereği sadece bir devşirme sporcuya kadrosunda yerli statüsünde yer verebiliyor. Bu sebeple sarı-laciverliler, kaptanı Preldzic'le yollarını ayırdı.

Fenerbahçe'de geçen sezondan sadece 7 oyuncu kaldı. Melih Mahmutoğlu, Kenan Sipahi, Bogdan Bogdanovic, Jan Vesely, Ricky Hickman'ın yanı sıra genç oyuncular Berk İbrahim Uğurlu ve Ömer Faruk Yurtseven kadroda tutuldu.

Önemli oyuncular transfer edildi

Fenerbahçe, giden oyuncuların yerini önemli basketbolcuları transfer ederek doldurmaya çalıştı.

Avrupa Ligi şampiyonlukları bulunan oyun kurucu Kostas Sloukas, Pero Antic'in yanı sıra Avrupa basketbolunu iyi bilen Luigi Datome kadroya dahil edildi. Sarı-lacivertliler genç yıldız Nikola Kalinic'i Kızılyıldız'dan alırken Avrupa'da kısa bir süre forma giyen NBA oyuncusu Ekpe Udoh'u da kadrosuna kattı.

Sarı-lacivertliler, Pınar Karşıyaka'nın geçen sezon şampiyonluğunda başrol oynayan milli oyuncular Muhammed Ali ve Barış Hersek'i de transfer etti.

NBA'den 3 yıldız

Fenerbahçe, Bjelica'yı dünya basketbolunun bir numaralı organizasyonu NBA'e gönderirken bu ligden 3 transfer gerçekleştirdi.

Olympiakos'la Avrupa şampiyonlukları yaşadıktan sonra NBA takımlarından Atlanta Hawks'a geçen Makedon pivot Antic, Avrupa'ya Fenerbahçe için döndü.

İtalyan forvet Luigi Datome de Antic gibi NBA'den tekrar Avrupa'ya geldi. Datome, son iki sezonda NBA'de Detroit Pistons ve Boston Celtics forması giymişti.

Sarı-lacivertlileri bir diğer NBA transferi ABD'li Udoh ise, kariyerinin çok büyük kısmını ülkesinde geçirirken Avrupa'da sadece bir maç oynadı. NBA'in lokavt döneminde 2011 yılında İsrail'in Bnei Herzliya takımına gelen Udoh, burada sadece bir maç oynadı ve ülkesine döndü. Udoh, NBA'de Golden State Warriors, Milwaukee Bucks ve Los Angeles Clippers formaları giydi.