Satrançta lisanslı sporcu sayısı, 44 ilin nüfusunu geçti

Türkiye'de 563 bin lisanslı sporcuya sahip Satranç Federasyonu, yapacağı çalışmalarla bu sayıyı artırmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, yaptığı açıklamada, 1991 yılında kurulan federasyonun, 81 il ve 275 ilçede örgütlü olduğunu ve her geçen büyümeye devam ettiğini söyledi. 

Federasyon bünyesinde 563 bin lisanslı sporcu bulunduğunu, hayata geçirdikleri proje ve etkinliklerle bu sayının her dönem arttığını ifade eden Tulay, lisanslı sporcu sayısı bakımından tüm federasyonlar arasında açık ara önde olduklarını vurguladı. 

Lisanslı sporcu sayılarının, Türkiye'deki 44 ilinin nüfusundan fazla olduğuna dikkati çeken Tulay, "Türkiye'deki 50'den fazla spor federasyonu arasında 563 bin lisanslı sporcu sayımızla açık ara öndeyiz. Bu rakam aynı zamanda 44 ilimizin nüfusundan fazla. Yapacağımız çalışmalarla lisanslı sporcu sayımızı artırarak bu alandaki liderliği kaptırmama niyetindeyiz" diye konuştu. 

"Satranç, çocukların gelişimine çok büyük faydalar sağlıyor" 

Tulay, satrancın seçmeli ders olarak okutulması ve İş Bankası'nın desteğiyle ülke genelinde 12 binden fazla okulda satranç sınıfı açılmasıyla büyük bir ivme kazandıklarını dile getirdi. 

Özellikle ana sınıfındaki çocukların satrançla ilgileniyor olmasının ümit verici olduğuna işaret eden Tulay, şöyle devam etti: 

"Satranç, çocukların gelişimine çok büyük faydalar sağlıyor. Satranç, çocukların muhakeme gücünü, odaklanmasını, zaman kullanımını, başarısını ve sosyal hayatlarını destekleyen çok önemli bir araçtır. Küçük yaşta başlayan çocuklarımız uzun yıllar satrançta kalıyor. Ana okulların, ilkokulların, orta okulların ve liselerin yanı sıra son zamanlarda üniversitelerin de satranca olan ilgisi gözle görülür bir şekilde kendini hissettirmektedir. Tüm bu gelişmeler çalışmalarımızın birer meyvesi." 

"Artık Türk satrancı dünyada kendini kabul ettirmeye başladı" 

Tulay, Satranç A Milli Takımı'nın geçen yıl Norveç'in Tromsö kentinde yapılan 41'inci Satranç Olimpiyatları'nda 21'inci olduğunu belirterek, şunları kaydetti: 

"Altyapıya ve A Milli Takım çalışmalarına çok önem veriyoruz. Dünyanın önde gelen antrenörleriyle çalışıyoruz. Geçen yıl Norveç'te yapılan ve satrancın en üst seviyesindeki yarışması olan 41'inci Satranç Olimpiyatları'nda milli takımımız 21'inci oldu. Şu ana kadar Türkiye olarak ilk 40'ın içerisinde yer almamış bir ülkeydik. Bu da gösteriyor ki artık Türk satrancı dünyada kendini kabul ettirmeye başladı. 2014'te gittiğimiz her turnuvadan mutlaka bir dereceyle döndük. Bu yıl da yine aynı hızla devam ediyoruz. En son katıldığımız dünyanın önemli turnuvalarından Dubai Açık Satranç Turnuvası'nda milli sporcumuz Dragon Solak şampiyon olarak döndü. Avrupa Amatörler Satranç Şampiyonası'nda da Mine Doğan şampiyon oldu." 

Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nın Temmuz ayında Konya'da düzenleneceğini bildiren Tulay, "Şu ana kadar 9 ülkenin müracaatını aldık. Türkiye'den de çok sayıda sporcunun katılmasını teşvik ediyoruz. Hem Türk satrancını anlatmak hem de Türkiye'yi dünyaya tanıtmak için önemli bir turnuva olacak" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir