Sezonun ilk derbisi Beşiktaş-Fenerbahçe arasında

Spor Toto Süper Lig'de 2015-2016 sezonunun ilk derbisinde Beşiktaş ile Fenerbahçe yarın karşılaşacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sezonun ilk derbisi Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında yarın oynanacak

Spor Toto Süper Lig'de Beşiktaş ile Fenerbahçe, yarın Kurban Bayramı'nın son gününde karşı karşıya gelecek. Hakem Halis Özkahya'nın yöneteceği sezonun ilk derbisi, saat 19.00'da başlayacak. Kurban Bayramı'nın son gününe denk gelen derbi, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda saat 19.00'da başlayacak.

Hakem Halis Özkahya'nın yöneteceği derbide yardımcı hakemler olarak Baki Tuncay Akkın ve Hakan Yemişken, dördüncü hakem olarak Özgür Yankaya, ilave yardımcı hakemler olarak da Ali Palabıyık ve Süleyman Abay görev yapacak.

Müsabakayı, kulüpler arasındaki anlaşma uyarınca konuk Fenerbahçe'nin taraftarları statta izleyemeyecek.

Beşiktaş ile Fenerbahçe, hazırlıklarını bu akşam yapacakları basına kapalı antrenmanlarla tamamlayacak.

Süper Lig'de 6. haftaya Fenerbahçe, 4 galibiyet, 1 beraberlik sonucu topladığı 13 puanla lider girerken, Beşiktaş ise 3 galibiyet, birer beraberlik ve yenilgiyle 10 puan ve gol averajıyla ikinci sırada yer alıyor.

Derbide seyirci avantajına sahip Beşiktaş, rakibine ligdeki ilk yenilgisini tattırarak, taraftarlarına "çifte bayram" yaşatmak amacında. Teknik direktör Slaven Bilic yönetiminde geride kalan 2 sezonda oynadığı 8 derbiyi de kazanamayan siyah-beyazlılar, Şenol Güneş yönetimindeki ilk derbide bu hasretine son vermek istiyor.

Taraftar desteğinden yoksun mücadele edecek Fenerbahçe ise deplasmandan galibiyetle dönerek hem namağlup unvanını korumak hem de liderliğini sürdürmek amacında. Teknik direktör Vitor Pereira yönetiminde ilk derbisine çıkacak sarı-lacivertliler, taraftarlarına bayram hediyesi olarak 3 puan vermek için mücadele edecek.

Sarı-lacivertlilerin üstünlüğü

İki ekip arasında 28 Kasım 1924'te, Fenerbahçe'nin 4-0 galibiyetiyle başlayan 91 yıllık rekabette sarı-lacivertlilerin galibiyet ve gol sayısında üstünlüğü bulunuyor. Geride kalan 338 maçta Fenerbahçe 128, Beşiktaş 122 galibiyet aldı, 88 karşılaşmada ise taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadı.

Rekabette Fenerbahçe'nin 464 golüne, Beşiktaş 426 golle karşılık verdi.

Lig maçları

Fenerbahçe ile Beşiktaş, 1959 yılından bu yana düzenlenen lig maçlarında ise 118 kez karşılaştı.

Ligde geride kalan maçlarda Fenerbahçe 44, Beşiktaş 37 galibiyet aldı, iki takım 37 maçta da eşitliği bozamadı.

Sarı-lacivertlilerin ligdeki 129 golüne karşı, siyah-beyazlılar rakibinin filelerini 128 kez havalandırdı.

Beşiktaş, son 13 maçta 2 kez kazanabildi

Rekabetteki son 4 maçta galip gelemeyen Beşiktaş, Fenerbahçe ile yaptığı son 13 derbiden ise sadece 2'sini kazanabildi.

Siyah-beyazlı takım, rekabetteki son 13 maçtan 7'sini yitirirken, 4 kez berabere kaldı, rakibine sadece 2 kez üstünlük kurabildi.

İlk golü atan kazanıyor

Rekabette 17'si Süper Lig, biri TFF Süper Kupa, biri de Türkiye Kupası olmak üzere son 19 randevuda öne geçen takım sahadan 2 kez mağlup ayrıldı.

İki takım arasındaki son 19 karşılaşmada Fenerbahçe 13, Beşiktaş 6 maçta ilk golü atarak öne geçti.

Sarı-lacivertliler öne geçtikleri maçların 10'unu kazandı, birinde yenildi, 2'sinde berabere kaldı. Siyah-beyazlılar ise öne geçtikleri derbilerin 3'ünü kazandı, 2 kez eşitliği bozamadı, bir kez de puansız ayrıldı.

975 milyon liralık derbi

Derbi, toplam değeri 975 milyon lirayı bulan futbolcuların mücadelesine sahne olacak.

Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre, Süper Lig'de ilk 5 hafta sonunda lider durumda bulunan Fenerbahçe'nin tahmini değeri 561 milyon lira, averajla ikinci sırada bulunan Beşiktaş'ın ise 414 milyon lira olarak gösterildi.

Fenerbahçe'de muhtemel değerleri 51 milyon 100 bin lira olan Robin van Persie, Luis Nani ve Lazar Markovic, sarı-lacivertli takımın en pahalı oyuncuları olarak dikkati çekiyor.

Beşiktaş'ta ise Gökhan Töre, 40 milyon 900 bin liralık değeriyle siyah-beyazlı takımın en değerli oyuncusu konumunda bulunuyor. 23 yaşındaki futbolcuyu, 34 milyon liralık piyasa değeriyle Alman futbolcu Mario Gomez izliyor.