Spor müdürleri, Terim'in istifasını değerlendirdiler

Gazete ve televizyonların spor müdürleri, Milli Takım'daki görevinden ayrılan Terim'le alakalı değerlendirmede bulundular.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gazete, televizyon ve haber ajanslarının spor müdürleri, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in görevinden ayrılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

A Spor, A Haber ve ATV'nin spor yayınları koordinatörü Serkan Korkmaz:

""Benim için sürpriz olmadı. Terim, son dönemde futbol harici konularla gündeme gelerek hayli yıprandı. Ayrılık kararını kendisinin verdiği anlaşılıyor. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören'in yaşananların yoğunluğu ve şiddetinden sonra bu konuda anlayışlı olmak dışında seçeneği kalmamıştı. Şenol Güneş, Beşiktaş ile çok başarılı bir süreç yaşıyor. Bence iki takımı da çalıştırabilmeli ama günümüzün dinamiklerinde, ülkemizde bu sorunsuz yaşanacak bir olasılık değil maalesef. Adayım; Yılmaz Vural. Geç bile kalındı."

Hürriyet Gazetesi Spor Müdürü Mehmet Arslan:

"Fatih Terim gibi önemli bir ismin Türkiye Futbol Direktörlüğü görevinden, milli takımdan ayrılmasına çok üzüldüm. Keşke sözleşme süresini tamamlamış olsaydı. Ben onun Türk futboluna ve milli takıma çok daha fazla şey katabileceğine inanıyorum. Kendisi için hayırlısı olsun. Eminim bir başka kulüpte Türk futboluna hizmete devam edecektir. Peş peşe yaşanan olaylar bence bir talihsizlik. Hayatta olabilecek şeyler başına geldi ancak o süreci kötü yönetti. Bence Fatih Terim bu günleri de çok rahatlıkla aşacaktır."

Fanatik Gazetesi Müdürü Necil Ülgen:

"Uzun süredir Fatih Terim'in TFF'de rahatsızlık yarattığı bilinen bir gerçek. Alaçatı olayı aranan bahane olmuştur. Federasyon, Fatih hoca ile yollarını ayırmaktan memnundur. Fatih Terim de 2018'e gidemeyen milli hoca olmaktan kurtulduğu için memnundur. Her iki tarafın da bu işten memnun olduğunu düşünüyorum. Rahatsız olan biri var ise o da Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'tir."

Sabah Gazetesi Spor Müdürü Murat Özbostan:

"Milli takıma sahip çıkılması gerektiğinin, bu tür polemiklerle imajının zedelenmemesi gerektiğinin altını aylardır çiziyorum. Ne yazık ki prim olayıyla başlayan, Arda Turan'ın uçakta gazeteciye saldırmasıyla devam eden ve Alaçatı olayıyla zirveye çıkan bir kaos vardı. Fatih hoca da çok zarar gördü, yıprandı. Federasyon da basın da bu işten nasibini aldı. Dolayısıyla bu ayrılık kararını doğru buluyorum. Yeni bir sayfa açmalıyız. Artık milli takım bu tip polemiklerden sıyrılıp Dünya Kupası'na gitme şansına odaklanmalı.

Türkiye'den benim için tek bir isim var, o da Şenol Güneş. Beşiktaş'taki başarıları ortada. Daha önceki milli takım tecrübesi, kişiliği, öğretmenliği, teknik adamlığı gibi olumlu sayılabilecek birçok noktası var. Ancak Beşiktaş da asla bırakmayacağını açıkladı. Bu iş nasıl çözülür bilmiyorum ama Türkiye'den bir isim gelecekse bu kesinlikle Güneş olmalı. Eğer o olmazsa da dışarıdan tecrübeli, kariyerli, Türkiye'yi bilen bir teknik adam olabilir. Aklımıza doğal olarak Lucescu gelecektir ama yaşı oldukça ilerlemiş, rahatsızlıkları olan bir teknik adam. Yeteri kadar verimli olamaz. Kaldı ki 31 yıldır milli takım çalıştırmıyor. Federasyon bu işi bir an önce çözsün, bunun uzatılacak bir tarafı yok."

Güneş Gazetesi Spor Müdürü Taşkın Çamkıran:

"Fatih Terim'in 'futbolsuz' istifası, sporseverleri gerçekten üzerken, yaşanan gelişmeler Türk futbolunun durumunu da gözler önüne serdi. 2018 Dünya Kupası elemelerinde oynayacağımız çok önemli maçlar öncesinde Terim'in gidişi, gerçekten kötü oldu. Prim kriziyle başlayan ve Alaçatı baskınıyla sona eren sürecin sonucu kaçınılmaz olarak istifaydı. Fatih Terim'in yaptığı basın toplantısı da aile kavramını öne çıkarmasına rağmen çok fazla kimseyi tatmin edemedi. Bu kaostan Türk Milli Takımı bir an önce çıkmalıdır. TFF, kısa sürede milli takımın yeni patronunu açıklamalı ve daha büyük bir kaosu önlemelidir."

Habertürk Gazetesi Spor Müdürü Halil Özer:

"Bu karara hiç şaşırmadım. Geç bile kaldı. Fatih hoca için en doğrusu buydu. Bu iş uzadıkça kendisine daha çok zarar veriyordu. Bazen olmaz, bazen başarısız da olabilirsiniz. Sportif açıdan çok başarısız kabul etmiyoruz ama idari açıdan hiçbir zaman düşünemeyeceğimiz bir Fatih Terim vardı. Disiplini elinden kaçırdı, kontrolü sağlayamadı. Alaçatı da tuz biber oldu. Ancak bugüne kadar hiçbir konuda elini masaya vurmayan TFF de bir kenarda hiçbir suçu yokmuş gibi rol yapamaz."

Star Gazetesi Spor Müdürü Aydın Bayram:

"Prim krizi, sportif başarısızlık, Arda Turan ile yaşadığı polemikler ve kadro dışı bırakma olayından sonra Terim'in bütün sorumluluğu üstüne alıp istifa etmesi gerekiyordu. O günkü problemler kar topuyken bugün çığ oldu ve kendi üzerine düştü. Bu ayrılığı beklenen bir süreç olarak görüyorum. Alaçatı olayı, bence Terim için bardağı taşıran son damla olmuştur. Normalde düzenlediği basın toplantısında istifa etmesi gerekirdi. Türk futboluna mal olmuş bir kişinin böyle bir olayı sadece özürle geçiştirmesi beklenmemeliydi.

"Bence Şenol Güneş'in dört maçlık periyotta görevi kabul edip, Fikret Orman yönetimi de izin verirse sezon sonunda A Milli Takım'ın başına geçmesini Türk futbolu açısından olumlu bir tercih olarak görüyorum. Diğer adayım ise Mircea Lucescu. Kendisi, her kulübün ilk aklına gelen ve kapısı ilk çalınan kişi. Şenol Güneş olmazsa, sağlık problemi yoksa Lucescu neden olmasın." 

TRT Spor Koordinatörü Mehmet Buğra Şahin:

"Son dönemde özellikle futbol dışı yaşanan olaylar nedeniyle böyle bir ayrılık zaten kaçınılmaz görünüyordu. Fatih Terim'in gerek milli takım gerekse kulüp düzeyinde Türk futboluna yaptığı katkıları inkar etmek mümkün değil. Türk futbol tarihinde yaşanan en önemli başarıların altında hala Terim'in imzası var. Dolayısıyla hem Fatih hocanın hem de milli takımın daha fazla yıpratılmaması ve hırpalanmaması adına olumlu olduğu bile düşünülebilir. Bundan sonra Demirören yönetiminin yol haritası nasıl olur bilinmez ama tecrübeli hocanın mevcut pozisyonunun Galatasaray ve özellikle de Tudor üzerinde büyük bir baskı oluşturacağı gerçek. Zira Terim'in Galatasaray'a yaşattığı başarılar ve taraftarla olan gönül bağı ortada. Belki de bu yaşananlar Galatasaray için de kurtuluş reçetesi olabilir."

Türkiye Gazetesi Spor Müdürü Ercan Yıldız:

"TFF bu konuda çok gecikmiş olsa da doğru bir karar aldı. Aslında yollar EURO 2016'daki saha içi ve saha dışındaki (prim tartışmaları) başarısızlıklar sonrasında ayrılmalıydı. Bu Fatih hocanın da hayrına olurdu. Başarılarla dolu bir kariyer, kebapçı kavgasıyla son bulacak gibi. Sadece milli maçlar için ülkeye gelen yabancı teknik adamlar gördük. O yüzden kesinlikle yerli bir teknik adam olmalı. Şenol Güneş'e iade-i itibar verilmeli ama kendisi dünkü açıklamasıyla bu yolu tıkadı. Abdullah Avcı bir şans daha hak ediyor."

TGRT Haber Spor Müdürü Hakan Dede: 

"Bir Türk olarak milli takım benim için en üstte yer almaktadır. Dolayısıyla Fatih Terim üzerinden milli takımın yıpratılmasını doğru bulmuyorum. Bu yüzden hocanın ayrılmasını doğru buluyorum. Yerine kimin gelmesi gerektiğine gelince; Türk olmasından yanayım ama yıpranma riskinden ötürü adayım Türk futbolunu bilen Mircea Lucescu.​"

İhlas Haber Ajansı Spor Müdürü Mustafa Karagöl:

"Terim'i yıpratma politikası uyguladılar. Her milli maçta sıkıntı meydana getirdiler, suni sorunlar oluşturdular. Aldığı para hep gündeme geldi. En sonunda Terim'in kendi yapmış olduğu, kimsenin tasvip etmediği Alaçatı'daki olay ve sonrasında yaşanan nahoş açıklamalar, federasyonun hocayla görüşmesine ve yolların ayrılmasına neden oldu. İki taraf için de hayırlı olduğu kanaatindeyim. Şenol Güneş ve Mustafa Denizli akla gelen isimler. Yabancı hocaya karşıyım. Abdullah Avcı, daha önce başarısız oldu ama aklımıza gelen teknik adamlardan. Ersun Yanal ismi de düşünülebilir. Ben, her zaman yerli teknik adamdan yanayım."

Tivibu Spor Program Müdürü Özgür Buzbaş:

"Milli takımın en büyük başarılarında her zaman onun imzasını gördük, görmeye alıştık. 2016 Avrupa Şampiyonası'nda sportif olarak başarısız olmuş olabilir ama onu ayrılığa götüren sebeplerin sadece saha içinde alınan veya alınamayan sonuçlarla ilgili olmadığı kesin. Aslında yetiştirdiği ve çok iyi tanıdığı futbolcularla yaşadığı problemler ve bu problemlerden sonraki süreçleri kendisinden beklenen tecrübede idare edememiş olması, medya önünde milli takım dışındaki tartışmaların içinde yer alması, futbol direktörlüğü makamının içini çok iyi dolduramamış ve kamuoyuna iyi anlatamamış olması bu ayrılığı zorunlu kıldı.Formda bir teknik direktör olmalı ve oyuncu grubunu iyi tanımalı. Şenol Güneş ve Abdullah Avcı gibi bir isim olmalı."

Akşam Gazetesi Spor Müdürü Kenan Karcı:

"Böyle bir şeyi beklemiyorduk. Yaşanan olaylar işi bu noktaya götürdü. Bu kadar önemli mevkilerde görev yapan kişilerin istikrarından yanayım. Fatih Terim, Türk futbolunu yeniden yapılandırmak için gelmişti. Belki teknik direktörlükten ayrılabilirdi ama yapılan çalışmaların sonucunu alana kadar futbol direktörlüğü görevinde kalmalıydı. A Milli Takım teknik direktörlüğü için Abdullah Avcı, Şenol Güneş ve Mircea Lucescu konuşuluyor. Lucescu yaşlı. 2-3 sene sonra ayrılacaksa hiç gelmesin. Daha genç ve dinamik bir hocadan yanayım. İsim çok önemli değil. Federasyon bir kriter belirlemeli ve ona göre bir teknik adam seçilmeli. Bana göre en ideal isim Abdullah Avcı. Daha önce bir denemesi oldu ve başarısız da değildi."

Milat Gazetesi Spor Müdürü Ali Yüksel:

"Fatih Terim'in yaşadığı malum olay basının çok dikkatini çekti. Çekmemesi de mümkün değildi. Ortalıkta uçuşan iddialar, dedikodular manşetleri süslerken hem Terim hem de TFF yıpranmaya başlamıştı. Biz gazete olarak, Terim'in Arda olayında olduğu gibi görevi bırakması gerektiğinin doğru olacağını yazmıştık. Çünkü adil olmak lazımdı. Bana göre Fatih hoca ayrılarak hem doğru hem de adil davrandı. A Milli Takım'ın başına geçecek isim konusunda Beşiktaş Kulübü ikna edilirse adayım Şenol Güneş'tir. Şayet bu konuda anlaşma sağlanamazsa Yılmaz Vural da düşünülebilir."

Milli Gazete Spor Müdürü İlhami Yetiş:

"Daha önce prim kavgası ve akabinde Arda Turan'ın gazeteci Bilal Meşe'ye saldırı olayında kaosu iyi yönetememiş, Adana Demirspor'un eski başkanı ile girdiği son münakaşa bardağı taşırmıştır. Fatih Terim'in milli takım ile yollarının ayrılması çok geç alınmış bir karar. Sayın Terim birçok polemiğin içinde olması, gerek tehditkar davranışları gerekse astığım astık kestiğim kestik hareketleri Türk futbolseverlerde kendisine karşı antipati oluşturmuştur. Zaten Fatih Terim’in aklı Galatasaray'daydı. Bundan sonraki süreçte milli takımın başına gelebilecek en iyi hoca son zamanlarda Beşiktaş ile yakaladığı çıkışla Şenol Güneş'tir. Bence şu anda A Milli Takım'ı bu kaostan kurtaracak tek hoca Şenol Güneş'tir."

Yeni Akit Gazetesi Spor Müdürü Hasan Emrah Savcı:

"Fatih Terim'in yolların ayrılması beklenen ve olumlu bir gelişme olarak görmekteyim. Türk futbolunun başında olan bir ismin, futbol dışı olaylarla gündeme gelmesi Fatih Terim'den ziyade o makamı yaralamaktaydı. Olması gereken bir gelişmeydi. Arda Turan krizi, daha öncesinde Fransa'daki şampiyona sürecindeki anlamsız prim mevzuları ve son olarak Alaçatı mekan basma olayları bardağı taşıran damlalar olmuştur. Türk futbolunun 3. kez Terim'le biten birlikteliği, Dünya Kupası yolundaki millilerimiz ve altyapının geliştirilmesine vesile olur düşüncesindeyim.

Şu aşamada yardımcı Mehmet Özdilek hocanın kalan maçlarda takımın başında çıkacağını düşünüyorum. Ondan sonra da basında devamlı dillendirilen ve Sayın Fikret Orman'ın hemen açıklama gereği duyduğu Şenol Güneş alternatifinin olmayacağı kanısındayım. Türk futbolunu yepyeni bir Türk teknik adama emanet edip, geride bırakmayı umduğumuz krizlerin üstüne toprağı atmamız lazım. İsim anlamında aklıma gelen; milli takımın tozunu yutmuş olan Akhisar Belediyespor'la tecrübe kazanan Okan Buruk'tur."