Süper Lig'e "Süper Final"

Ligi ilk 4 sırada tamamlayacak takımların katılacağı "Süper Final" karşılaşmaları, 14-15 Nisan'da başlayıp, 12-13 Mayıs'ta tamamlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), daha önce play-off ismini taşıyan ve Spor Toto Süper Lig şampiyonu ile Avrupa kupalarına katılacak takımları belirleyecek karşılaşmaların ismini "Süper Final" olarak değiştirdi. Spor Toto Süper Lig "Süper Final"i, Çırağan Sarayı Mabeyn Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıyla tanıtıldı. Tanıtım toplantısına, TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve 1. Başkanvekili Ufuk Özerten de katıldı.

TFF Müsabaka Operasyon Müdürü Ufuk Şepik, "Süper Final"in 14-15 Nisan haftasında başlayacağını belirterek, şampiyonu belirleyecek son Süper Final haftasının ise 12-13 Mayıs tarihlerinde oynanacağını söyledi. Şepik, Süper Final'de 2. haftanın 21-22 Nisan, 3. haftanın 28-29 Nisan, 4. haftanın 2-3 Mayıs, 5. haftanın ise 5-6 Mayıs tarihlerinde oynanacağını kaydetti. UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak üçüncü takımı belirleyecek ve Süper Final 4'üncüsüyle, ligde 5 ile 8. sıra arasındaki takımların oluşturacağı play-off grubunun 1.'si arasındaki karşılaşma ise 20 Mayıs Pazar günü oynanacak.

TFF 1. Başkanvekili Ufuk Özerten yaptığı konuşmada, bu sezon değişik bir süreç yaşandığını ifade ederek, "Yaklaşık 40-45 senedir futbolun içindeyim. Hiç bu seneki kadar olağanüstü koşullarda bir sezon  oynanmadı. Sıra dışı, zor koşullarda bir sezon geçirdik" dedi. Üstteki grubun belli olduğunu, ancak ikinci grubun henüz oluşmadığını kaydeden Özerten, "Bu nedenle Süper Final'in kurasını çekemiyoruz. Bu maçların çekişmeli geçmesi nedeniyle  hoş haftalar geçiriyoruz. Süper Final'in de dostluk, kardeşlik içinde geçmesini temenni ediyorum. "CentilmenLig" serimizde Süper Final sonuna kadar devam edecek, orada da alınan  puanlar kulüplerimizin artısı ya da eksisi olacak" diye konuştu.

Ufuk Özerten, yaklaşık bir ay sürecek Süper Final ve play-off grubunda yaklaşık 25 maçın oynanacağını dile getirirken, şunları söyledi: "Bu maçların hepsinin centilmenlik içinde geçmesini diliyorum. Maçlar, futbolun heyecanını giderek artırsın ve biz de Süper Final'in durumunu önümüzdeki sene gözden geçirelim. En güzel maçların sergilenmesi için ligi tertip etmek bizim görevimiz."

Süper Lig formatından farklı olacak

Süper Final'in formatının, Spor Toto Süper Lig'den farklı olacağı açıklandı. Çift devreli lig usulüne göre oynanacak karşılaşmalara, ligde ilk 4 sırayı alacak takımlar, puanlarının yarısıyla başlayacak. Bu puanların buçuklu olması halinde, buçuk, tam sayıya  yükseltilecek. Ancak, Süper Final sonunda aynı puana 2 ya da 3 takım olması halinde, buçuk puanı tamamlanmış takım, sıralamada altta kalacak. Spor Toto Süper Lig'de, oynanan karşılaşmalarda atılan goller ve averajlar Süper Final'e yansımayacak.

Aynı puanda, buçuklar geride kalacak

Süper Final sonunda iki takımın aynı puanda olması halinde, öncelikle Süper Final'e başlarken buçukla tamamlanmış takımlar geride kalacak. İki takımın da bu açıdan durumu aynı ise takımların kendi aralarındaki Lig Grubu ve Süper Final'de oynadıkları 4 maçtaki puan üstünlüğüne bakılacak. Bunda da eşitlik olması halinde,  kendi aralarında oynadıkları maçlardaki gol averajına bakılacak. Bunların da aynı olması halinde, 34 haftalık lig grubunda puan sıralamasında üstte olan takım, üst sırada yer alacak. Süper Final'i 3 veya 4 takım aynı puanda bitirirse, aynı şartlar bu kez 3 veya 4 takım için aranacak.

Avrupa'ya gidecek takımlar

Süper Final'i ilk sırada tamamlayan takım Süper Lig şampiyonu olarak UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına direkt olarak katılacak. Bu grubu 2. sırada tamamlayan takım ise, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmak için ön eleme maçı oynayacak. Türkiye Kupası şampiyonu olan takım, UEFA Avrupa Ligi'ne gidecek, Süper Final'i 3. sırada tamamlayan takım ise, UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak 2. takım olacak. Süper Final'i 4. olarak tamamlayacak takım ile 5.-8.'lik grubunu 1. sırada tamamlayacak takım arasında, UEFA Avrupa Ligi'ne gidecek 3. ekibi belirlemek için maç oynanacak. Bu arada, Süper Final'in logosu da toplantı sırasında tanıtıldı.

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir