Türk atletlere doping cezası

IAAF, Elvan Abeylegesse’nin Pekin Olimpiyatları’ndaki 2 gümüş madalyasını geri aldı. Elvan Abeylegesse'nin ayrıca 2007 yılındaki dünya ikinciliği geri alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), Elvan Abeylegesse'nin 2 olimpiyat gümüş madalyası ve bir dünya şampiyonası gümüş madalyasını elinden aldı.

IAAF ayrıca Gamze Bulut'un biyolojik pasaportundaki tutarsızlıklar nedeniyle 2011'den bu yana bütün derecelerini ve madalyalarını iptal etti. IAAF yaptığı açıklamada Elvan Abeylegesse'nin 2007 Dünya Şampiyonası’nda alınan örneğinde dopinge rastlandığı gerekçesiyle 2007 Dünya Şampiyonası 10 bin metre gümüş madalyası ile 2008 Pekin'de kazandığı 5 bin metre ve 10 bin metre gümüş madalyalarını elinden aldı.

Abeylegesse ayrıca dopingin tespit edildiği 2015 Eylül ayından geçerli olmak üzere 2 yıl men cezası aldı. Milli atlet, bu yıl eylül ayında yeniden pistlere dönebilecek.

Gamze Bulut'un dereceleri iptal

Aslı Çakır Alptekin'in doping nedeniyle altın madalyasının iptal edildiği 2012 Londra Olimpiyatları 1500 metre yarışında gümüş madalya kazanan Gamze Bulut'un bu derecesi ve madalyası ile 2012 Avrupa Şampiyonası’nda yine 1500 metrede kazandığı gümüş madalya elinden alındı.

IAAF Gamze Bulut'un biyolojik pasaportundaki tutarsızlıklar nedeniyle 2011'den bu yana bütün derecelerini iptal ederken 2020 mayıs ayına kadar da yarışlardan men etti.
Kadınlar 1500 metre disiplininde yarışan bir diğer Türk atlet Songül Konak ise 19 Haziran 2016'dan itibaren 4 yıl ceza aldı ve 17 Mayıs 2015'den beri katıldığı yarışmalardan diskalifiye edildi.

Federasyon başkanından açıklama

Atletizm Federasyon Başkanı Fatih Çintimar, IAAF'nin Elvan Abeylegesse ve Gamze Bulut'un madalya ve derecelerinin iptal edilmesine ilişkin olarak, "Bu konu henüz çok taze, bize bilgisi az önce geldi. Bu olay bizden önceki federasyon başkanları zamannda gerçekleşti" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir