Türk futbolunda 'yabancı' devrimi

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Demirören, 2015-2016 sezonunda 28 oyuncunun 14'ünün yerli, 14'ünün yabancı olabileceğini ve 14 yabancıdan 11'nin sahada yer alabileceğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Spor Toto Süper Lig'de gelecek sezon uygulanacak yeni yabancı kuralını açıklarken, adeta devrim gibi kararlar alındı.

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Riva'da bulunan Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde Kulüpler Birliği Vakfı temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada, Spor Toto Süper Lig'de gelecek sezondan itibaren kulüplere, 28 kişilik takım kadrolarında 14, 18 kişilik maç kadrolarında ise tamamı ilk 11'de oynayabilecek şekilde 11 yabancı oyuncu bulundurma hakkı verildiğini duyurdu. 

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Galatasaray Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat ve TFF Başkan Vekili Servet Yardımcı ile birlikte medya mensuplarının karşısına çıkan Demirören, federasyon olarak başlattıkları değişimin en büyük adımlarından birinin, altyapıdan gelen genç yeteneklere şans yaratmak olduğunu aktararak, "Bu amaçla yürürlükte olan yabancı kuralında değişikliğe gitme kararı aldık. Bu değişikliğin asıl amacı, yabancı oyuncu konusunda sınırı kaldırmak, yerli oyuncu konusunda da teşvik yapmaktır. Bu nedenle yeni uygulamaya, 'yabancı kuralı' değil, 'yerli kuralı' diyoruz" ifadelerini kullandı.

"18 kulübümüzün onayıyla alınan karar"

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in yaklaşık 1 yıldır bu konuda çalışma yürüttüğünü dile getiren Demirören, "Pek çok kişiyle görüştü, pek çok değerlendirme yaptı. Kulüplerimizin mali yapılarını değerlendirdik. Ona göre belli çalışmalar yaptık. Bugün öğleden sonra yönetim kurulumuzla, ardından Kulüpler Birliği Vakfı temsilcileriyle görüştük. Burada olamayan kulüp başkanlarından da telefonla onay alındı. 18 kulübümüzün onayıyla aldığımız kararları size açıklamak istiyorum" diyen Demirören, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu aldığımız kararların hepsi, 2015-2016 sezonunda geçerli olacaktır. Öncelikle 28 oyuncuya lisans hakkı vereceğiz.  Oyucuların 14'ü yerli, 14'ü yabancı olacak. Bu 14 yerli oyuncunun içinde, 2 tane alt yapıdan, 4 tane de Türkiye'de yetişmiş olacak. 14 yabancının isterse 11'i de ilk 11'de forma giyebilecek. Yabancı ülke milli takımlarının formasını giyen yerli oyuncular, yabancı statüsünde kabul edilecek. Maç kadrosundaki 18 oyuncunun 7'si yerli, 11'i yabancı olabilecek. Bir tane Türk kaleci olma mecburiyeti bulunuyor."

Yabancı oyuncu transferi için mali kıstas

Yerli oyuncular için kulüplere teşvik sistemi getirdiklerinin altını çizen Demirören, teşvik sistemine uyacak kulübün, sezon sonunda 10 milyon liraya kadar prim alabileceğini aktarırken, "Kulüplerin yabancı transferi yapabilmeleri için vergi, sigorta, oyuncu borcu olmayacak. UEFA'ya veya FIFA'ya kesinleşmiş borçları olmayacak. Aksi halde yabancı transferi yapamayacaklar" şeklinde konuştu.

Öte yandan, yabancı milli takımları tercih eden oyuncuların yabancı statüsüne girmesine toplantı sonunda açıklık getiren Demirören; Erkan Zengin, Veli Kavlak gibi oyucuların, daha önce bu hakkı kazanmaları nedeniyle etkilenmeyeceklerini, kuralın, bundan sonra milli takım tercihini farklı ülkeler yönünde kullanan oyuncuları etkileyeceğini vurguladı.

Demirören, yeni kararlarla Türk futbolu için devrim gibi kararlar aldıklarını vurgulayarak, "Umarım hep birlikte futbolumuzu daha iyi yerlere taşırız" diyerek sözlerini tamamladı. 

"Kulüpler Birliği olarak projeye tam destek vermekteyiz"

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Gümüşdağ, Türkiye Futbol Federasyonu'nun gelecek sezondan itibaren uygulamaya sokacağı yabancı oyuncu oynatma kuralına kendilerinin de tam destek verdiklerini söyledi.

Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde, TFF yönetimi ve  Kulüpler Birliği Vakfı temsilcileri arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonrası düzenlenen basın toplantısında, TFF Başkanı Yıldırım Demirören'in ardından söz alan Göksel Gümüşdağ, takımların kadrolarında 14 yabancı oyuncu bulundurup, ilk 11'in tamamını yabancı isimlerden oluşturabilme kuralına verdikleri desteği aktardı.

Uzun zamandır futbol gündemini meşgul eden yabancı konusuyla ilgili önemli kararlar alındığını kaydeden Gümüşdağ, şöyle konuştu:

" TFF bir çalışma içindeydi. Biz de onlarla istişare içindeydik.TFF ile Kulüpler Birliği Vakfı'nın bu diyalog ortamı, özlem duyulan bir durumdur. Sizlerin huzurunda bir kez daha TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve ekibine, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'e teşekkür ediyorum. İstişare ederek, konuları tartışarak, Türk futbolunun menfaatleri yönünde kararlar alma noktasında, çok önemli bir diyalog süreci yaşadık. Bunun da Türk futboluna katkı sağlayacağına tüm kalbimizle inanıyoruz. Şu an zannediyorum 11-12 kulüp başkanımız aramızda. Aramıza katılamayan kulüp başkanlarımla da telefonda görüştüm. Bu projeye hepsinin tam desteği var. Biz Kulüpler Birliği Vakfı olarak bu projeye tam destek vermekteyiz. Türk futboluna hayırlı ve uğurlu olsun."

Toplantının ardından da basın mensuplarına açıklamada bulunan Gümüşdağ, "2015-2016 sezonunda yabancı serbest diyebiliriz" ifadesini kullanırken, "Serbestlik diyoruz ama sistem öyle güzel kurulmuş ki. Sayın Fatih Terim uzun süredir bu konu üzerinde çalışıyordu. Hem profesyonel olarak hem kulüp hem de milli takım hocası olarak bunun sıkıntılarını yaşamış biri. Bizler de fikirlerimizi verdik. Tüm kulüplerin desteğiyle kabul gördü" değerlendirmesinde bulundu.

"Mali kriterler olmazsa olmazımız"

Yeni sistemin kulüplere mali anlamda destek de getireceğini aktaran Gümüşdağ, özellikle yerli oyuncu tercinin artması için TFF tarafından teşvik ödemeleri yapılacağını aktarırken, mali disiplin kriterlerini de çok önemsediklerini anlattı.

Bu sistemle birlikte SGK'ya, maliyeye, oyuncusuna borcu bulunan, UEFA'da veya FIFA'da kesinleşmiş borcu olan kulüplerin transfer yapamayacaklarını vurgulayan Gümüşdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ligde şu an bu kriterlerden etkilenecek kulüp yok. Son yaptığım incelemelerde davalı olan var ama borcu varsa da yapılandırmış. O kulüpler yaptırıma dahil değil. Mali kriterler üzerinde TFF ve biz ısrarla duruyoruz. Mali kriterler olmazsa olmazımız. Bu konuyla ilgili Hüsnü Güreli'nin federasyonda başlattığı bir çalışma var. Bu sistem de mali yapıyı düzene sokacak, UEFA kriterlerine uymayı sağlayacak bir durum olacak. Herkes daha hassas olmak durumunda."

Yarsuvat: "İstikbal bakımından önemli görüyorum"

Galatasaray Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat ise tesislerden ayrılırken basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak, TFF'nin gelecek sezon uygulamaya koyacağı yeni sistemden dolayı memnun olduklarını dile getirdi.

"Bugünkü toplantıdan çıkan karar, esasında Türk futbolunun, Türk oyuncularının gelişmesi için düzenlenmiştir" değerlendirmesinde bulunan Yarsuvat, "Yasaklar koymak suretiyle, yabancıların Türkiye'de oynamasına mani olunmasının doğru olmadığı düşünülmüştür. Altyapıdan yetiştirilen oyuncular için teşvik sistemi getirilmiştir. Bütün amaç, Türk oyuncuların sayısını artırmaktır. Esasında yapılan planlama, Türk futboluna yeni genç oyuncular yetişmesini sağlamaktır. İstikbal bakımından önemli görüyorum" şeklinde görüş belirtti.

Bu uygulamanın devre arası transfer döneminde planlarını nasıl etkileyeceği yönündeki soru üzerine ise Yarsuvat, "Transfer dönemi başlayacak ama bizim takım çok iyi. Yeni transfer düşünmüyoruz. Olursa belki birkaç oyuncu alabiliriz ama şu anda transferimiz yok" ifadelerini kullandı.

Toplantıda bulunan TFF yetkilileri ile kulüp temsilcileri, son bölümde birlikte medya mensuplarına poz verdi.