Yargıtay Trabzonspor için kararını verdi

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Trabzonspor’da İbrahim Hacıosmanoğlu başkanlığındaki yönetimin görev süresinin Aralık 2013’e kadar olduğu yönündeki yerel mahkeme kararını onadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Trabzonspor’un 25 – 26 Mayıs 2013 tarihindeki Olağanüstü Genel Kurulu’nda İbrahim Hacıosmanoğlu başkanlığındaki yönetim seçimi kazandı. Kongrede ayrıca tüzüğün 68’inci maddesindeki, olağanüstü kongrelerde seçilen yönetimlerin görev süresinin, önceki yönetimin görev süresinin bitimine kadar olduğu yönündeki maddeye geçici bir ek madde ilave edildi. “Yönetim kurulunun görev süresine bir defaya mahsus olmak üzere 2 yıl eklenir” şeklindeki geçici maddeye göre, tüzük gereği Aralık 2013’e kadar görev yapması gereken İbrahim Hacıosmanoğlu’nun görev süresi 2015 Aralık ayına kadar uzatıldı. Ek maddeyle ilgili yapılan ve birkaç kez tekrar edilen oylamada büyük tartışmalar çıktı, ancak Kongre Divan Başkanlığı ek maddenin kabul edildiğini açıkladı.

Mahkeme iptal etti

Bunun üzerine iki genel kurul üyesi Trabzon 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açarak, oylamada usulsüzlük olduğu gerekçesiyle, geçici maddenin iptal edilmesini talep etti. Mahkeme de itirazı haklı bularak, “Yönetim kurulunun görev süresine bir defaya mahsus olmak üzere 2 yıl eklenir" şeklindeki geçici maddeyi iptal etti. Trabzonspor yönetimi bunun üzerine Yargıtay’a başvurarak yerel mahkemenin kararına itiraz etti. Yargıtay, iki kez eksik evrak nedeniyle iade ettiği dosya hakkındaki kararını verdi ve gerekçeli kararın yazılmasını tamamladı.

Buna göre, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin, İbrahim Hacıosmanoğlu başkanlığındaki yönetimin görev süresinin uzatılmasıyla ilgili ek maddenin iptali yönünde yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

"Karar Düzeltme" isteme hakkı var

Trabzonspor Yönetim Kurulu’nun gerekçeli karar kulübe ulaştıktan sonra nasıl bir tavır alacağı merak konusu olurken, bordo-mavili kulübün hukukçuları, kulübün "karar düzeltme" isteme hakkı olduğunu ve bunu kullanacağını, şu anda kongre süreci diye bir durumun olmadığını vurguladı.

Öte yandan Trabzon Dernekler İl Müdürlüğü’nün, kamu yararına dernek olan Trabzonspor’daki bu gelişmelerle ilgili alacağı tavır da merakla bekleniyor. Yargıtay’ın bu kararı üzerine Trabzon’daki muhalefet kanadı da, "Yönetimin artık etik olarak kongre kararı alması gerekir" ifadesini kullandı.