Ağaçları kurtaran çağrı merkezi

Türkiye’nin önde gelen dış kaynak çağrı merkezlerinden CMC'nin Genel Müdürü Tolga Başarır, yaptıkları çalışmaların sonucunda yılda 66 bin ağacı kurtarmış ve 165 bin hektarlık orman kadar da çevreye katkı sağlamış olduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

didem-eryar-unlu-005.png

CMC, Türkiye’nin önde gelen dış kaynak çağrı merkezlerinden birisi. 4.2 milyar euro fon yöneten Mid Europa Partners şirketlerinden olan CMC, çağrı merkezi hizmeti sürdürülebilirlik kavramı ile tanıştıran bir şirket aynı zamanda. CMC’nin sürdürebilirlikle ilgili birtakım çalışmaları var. Örneğin müşterilerin kredi kartı POS makinelerinde herhangi bir sorun çıktığında araçla gidilip müdahale etmek yerine, CMC sorunu artık uzaktan çözüyor. Böylece herhangi bir arıza durumunda araç kullanımını azaltmış oluyor. Dolayısıyla CO2 salımını da engellemiş oluyor. CMC’nin bu alandaki çalışmalarını şirketin Genel Müdürü Tolga Başarır’dan dinledik: “CMC 2000 yılında kuruldu. Sürdürülebilirlik konusu CMC kurulduğundan beri gündemden hiç düşmeyen konuların başında gelir. 16 yıldır da sürdürülebilirlik kavramını ve bu konudaki çalışmaları hiçbir zaman göz ardı etmedik. Bu konuda yıllardır çalışmalar yapıyoruz. Yakın amanda bu yaptığımız çalışmaları metrik olarak kaydedip, çevresel ayak izimizi düşürme konusunda somut veriler ile hareket etmeye başladık. Bizim işimizi kaliteli yapmamız zaten karbon ayak izimizi büyük ölçüde azaltmamızı sağlıyor. Örneğin, POS desteği için çağrı merkezimize gelen 625 bin adet çağrının 406 bin adetini telefonda çözerek yerinde müdahalenin önüne geçtik. Araç kullanımını düşürerek karbondioksit salımını 792 ton azalttık. Bir aracın günde ortalama 15 kilometre yol yaptığını düşünürsek bu toplamda 6 milyon kilometreden fazla bir tasarrufa eşit oluyor. Bir ağacın da yılda 12 kg karbondioksit absorbe ettiğini ve 400 ağacın yaklaşık bir hektarlık orman olduğunu düşünürsek, bu azalma ile yılda 66 bin adet ağacı kurtarmış, yaklaşık 165 hektarlık bir orman kadar da çevreye katkı sağlamış olduk. Benzeri uygulamaların tamamı hesaplandığında, karbon ayak izinin azaltılması konusunda çağrı merkezi sektörünün gelişiminin ciddi yararları olduğu görülecektir. Sektördeki birçok firma bu konularda az da olsa çalışma yapıyor olabilir; ancak bilgimiz dahilinde, bizim kadar kapsamlı bir şekilde çevre ve sürdürülebilirlik konularında eyleme geçen bir kuruluş yok.” 

Sektör 2023’te 300 bin kişiye istihdam sağlayacak 

“Sektör hala doygunluğa ulaşmadığı için önümüzdeki 5 sene boyunca yüzde 15 büyüme olacağını tahmin ediyoruz. Çağrı merkezi sektörünün devletin de desteği ile 2023 yılında 300 bin kişiye istihdam sağlama gibi büyük bir hedefi bulunuyor. Sektörün teknolojik gelişmeleri takip edip yeni yatırımlar yaparak, vizyoner bakış açısı ile ilerlemesi durumunda belirlenen hedefe ulaşabileceğini düşünüyorum. 2016 yılını bulut çözümleri ve dış kaynak hizmetlerin artış göstereceği bir yıl olarak görüyoruz. Özellikle geleneksel IT yönetiminden IT hizmetlerinin dış kaynak edildiği bir döneme doğru geçişin olduğunu düşünüyoruz. Geçmiş dönemlerde hacimsel olarak belirli sektörlerde yürütülen projelerin artık bulut çözümler sayesinde daha küçük ölçekli firmalara kadar yayılabilmekte olduğunu görüyoruz. Bu doğrultuda da bilişim sektörü artık daha ulaşılabilir bir yapıda. Bilişim firmaları çözüm ve hizmetlerini daha büyük kitlelere anlatabilir durumda. 2016 yılının bu anlamda bilişim sektörünü büyüteceği kanaatindeyiz.”

Şehirlerin ekonomik ve sosyal hayatını pozitif etkiliyoruz

“Türkiye’de çağrı merkezi sektörü hızlı büyüyor. Bu büyümleler özellikle Anadolu lokasyonlarında oluyor, hizmet verilen bölgelerde en büyük işveren en çok bayan çalıştıran kurumlar oluyoruz. Bunun sonucu şehirlerin hem ekonomik hem de sosyal hayatını pozitif olarak etkiliyoruz, 2016 yılı içinde yeni müşterileri CMC ailemize katarak büyümeyi sürdürmeyi planlıyoruz. Bu yıl şimdiye kadar toplam 2672 kişiyi işe aldık. İşe aldığımız çalışma arkadaşlarımızın bin 311 kişisi kadın. Bu da yaklaşık olarak yüzde 49 orana tekabül ediyor. Şu anda toplam 2 bin 520 kadın çalışan istihdam etmekteyiz. 168 kadın yönetici ile hem 5 yıl içerisinde kadın yönetici adedini 49 artırdık, hem de kadın yönetici oranımız yüzde 6,67’ye yükseldi. Özellikle Malatya ve Şanlıurfa illerindeki çağrı merkezlerimizde sırasıyla yüzde 55 ve yüzde 46 oranında kadın çalışanımız var. Genellikle kadınların çalışma eğitim gibi alanlarda sorunlarla karşılaştıkları bu gibi bölgelerde bir imkan kapısı olabildiğimiz için çok mutluyuz. Bu oranlar yalnızca operatörlük yapan personel arasında gözlenmiyor. Yönetim kademelerine baktığımızda yine Malatya’da yüzde 45, Şanlıurfa’da ise yüzde 50 oranını görüyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir