Avrupa 10 yıl içinde kömürü tamamen terk etmiş olabilir
Birleşik Krallık, Fransa, Portekiz, Avusturya ve Finlandiya gibi ülkeler elektrik üretiminde kömür kullanılmasını sonlandıracak politikalarla kömürü aşamalı olarak terk ediyor.
Bloomberg New Energy Finance haberine göre Avrupa’nın uzun zamandır devam eden kömürle vedalaşma süreci yeşil enerjiye geçiş maliyetlerinin düşmesiyle birlikte hız kazanıyor. Analize göre, Avrupa gelecek on yıl içinde kömürü tamamen terk etmiş olabilir.
Birleşik Krallık, Fransa, Portekiz, Avusturya ve Finlandiya gibi ülkeler elektrik üretiminde kömür kullanılmasını sonlandıracak politikalarla kömürü aşamalı olarak terk ediyor. Avrupa dışında ise, yeşil enerjiyle daha düşük maliyete elektrik üretildiği ve daha fazla istihdam yaratıldığı için, fosil yakıt endüstrisi ölüm kalım savaşı veriyor.
S&P Global Inc’e göre, kömürlü termik santrallerinin devre dışı bırakılma hızı göz önüne alındığında, bu yıl Batı Avrupa’da güneş enerjisi kurulu gücünün ilk defa kömürü geçeceği anlamına geliyor. Avrupa’da artık yeni bir rüzgar santralı tarlası ya da güneş santralı projesi kurmak, yeni bir kömürlü termik santral kurmaktan daha ucuz ve verimli. BNEF analisti Jonas Rooze, “2030 yılında yeni bir rüzgar santralı tarlası kurmak eski bir kömürlü termik santralı devrede tutmaktan daha ucuz olacak, 2036 yılında ise aynı şey güneş enerji santralları için de geçerli olacak” diyor.
Rüzgar ve güneş rekabeti güçleniyor
Düşük maliyetli rüzgar ve güneş enerjisinin yarattığı rekabet, Avrupa kıtasında Drax Group Plc, Steag GmbH ve Uniper SE gibi şirketlerin kömürlü termik santrallarını rekor hızda kapatmalarına yol açıyor.
Avrupa’da dikkat çeken bazı gelişmeler şöyle:
- Almanya hükümetinin güneş ve rüzgar enerjisini destekleyen Energiewende politikası ülkede yenilenebilir enerji fazlası olmasına ve elektrik fiyatlarının düşmesine yol açtı. Birkaç hafta öncesine kadar 4,5 milyon konuta 2,2 Gigawatt elektrik sağlayan Almanya’nın Voerde kentinde Steag şirketine ait Avrupa’nın en büyük kömürlü termik santralı, yarım asır sonra kapatıldı. Steag Yönetim Kurulu Başkanı Joachim Rumstadt santralı kapatma nedenini, “en iyi kömür yakma teknolojisine” sahip olmalarına rağmen, hükümetin politikasının artık kâr etmelerine olanak bırakmaması olarak açıkladı. Almanya’da 13 milyon eve enerji sağlayan, toplam 6,6 Gigawatt kurulu güçte 27 eski kömür ve doğal gaz termik santral şirketi kapatma onayı almayı bekliyor.
- 2016 yılında Avrupa’da kapatılan 10 Gigawatt’lık kömürlü termik santral kurulu gücünün yaklaşık yarısı İngiltere’de, hükümetin karbon fiyatını iki misli arttırmasının ardından, kapatıldı. Hükümet kaynaklarına göre, İngiltere’nin enerji üretiminden kaynaklanan sera gazı emisyonları yaklaşık beşte bir oranında düştü. Adının açıklanmasını istemeyen bir hükümet yetkilisi ise, Bloomberg’e hükümetin 2017 yılının üçüncü çeyreğinden önce, 2025 yılı itibarıyla kömür kullanımı sonlandıracağını ilan etmeyi planladığını belirtti.
- Fransa’da Engie SA 2018 sonu itibarıyla kömürü terk etme planının bir parçası olarak geçtiğimiz yıl toplam 15 Gigawatt’lık kömürlü termik santral kurulu gücünün yarısından fazlasını sattığını ya da kapattığını açıkladı. Electricite de France SA ise kömür ticaretinden çıktığını duyurdu.
- Danimarka’nın en büyük elektrik üreticisi Dong Energy A/S ise bu yıl yaptığı açıklamada, mevcut elektrik üretiminin yüzde 46’sını karşılayan kömürü 2023 yılına kadar terk edeceğini söyledi.
- Aralık 2013’te yenilenebilir enerjideki büyümeyi kömürlü termik santrallarıyla ele ele devam ediyor diye tanımlayan Eurelectric (Avrupa Elektrik Sanayi Birliği) ise, dört yıl sonra bu ay 2020’den sonra yeni kömürlü termik santrallara yatırım yapmayacağını açıkladı.