Çevre mühendislerinden 'naylon poşet' kararına destek

Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, naylon poşet kullanımının ücretli olmasına ilişkin düzenlemeye destek verdiklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2018'in başında hayata geçirmeyi planladığı yönetmelik kapsamında, market ve mağazalarda naylon poşet kullanımının ücretli olmasına ilişkin düzenlemeye destek verdi.

Doğada 20 yıl 

Naylon poşetlerin çevreye verdiği zararı değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı İlkim Yiğit, plastik bir poşetin doğada çözünmesinin 20 yıl sürdüğüne dikkat çekerek, "Dünya genelinde yılda bir trilyon plastik poşet kullanılıyor. Türkiye'de üretilen plastiğin yüzde 3'ünü plastik poşetler oluştururken yılda 210 bin ton poşet piyasaya sürülüyor" ifadelerini kullandı. 

Uygulamaya geçen diğer ülkelerden örnekler verdi

Plastik poşet kullanımına ilişkin dünyadaki düzenlemeleri anlatan Yiğit, "Fransa'da 2015 yılında çıkarılan yasa ile çoğu mağaza ve marketler plastik poşet yerine kağıt poşet uygulamasına geçti. Amerika'nın bazı eyaletleri de poşetlerin satılması yoluna gitti. İrlanda'da ise her plastik poşete 20 sent vergi uygulanıyor. Böylece kullanım yüzde 90 azaldı. Hindistan, Tayvan ve Kenya ise poşeti tamamen yasakladı" şeklinde örneklerle durumu anlattı.

"Tekrar kullanarak yılda 288 poşet tasarruf edebiliriz"

Tüketicilerin özellikle mutfak atıklarını koymak için plastik poşetleri kullandığına dikkati çeken Yiğit, satış noktaları tarafından ticari ürün olarak kullanılan plastik poşetlerin yerine ikame bir ürün olması halinde hem tüketicinin hem de perakende satış yapanların rahatlayacağını ifade etti.

Plastik poşetlerin kullanımı konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerektiğine de işaret eden Yiğit, "Elimizdeki poşetleri tekrar kullanarak yılda ortalama 288, bir insan ömrü boyunca da yaklaşık 15 bin poşet tasarruf edebiliriz." mesajıyla kamu spotları hazırlanabileceğini dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir