DHL, bisikletli kuryelerle sürdürülebilir şehirler yaratıyor

Lojistik devi DHL, Amsterdam’ın 2025’te sıfır karbon emisyonu hedefine giden yolda bisikletli kurye hizmetini tanıttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hilal SARI

AMSTERDAM - Alman lojistik devi DHL, Hollanda’nın bisiklet şehri Amsterdam’da bisikletli kuryelerle şehrin 2020 itibarıyla sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefine destek oluyor. Hem sürdürülebilirlik hedefl erini hem de e-ticaret ihtiyaçlarını destekleyecek olan bisikletli kurye sisteminde şehrin kanallarında gezen DHL teknesinden gönderileri bisikletlerine yükleyen bisikletli kuryeler, sıfır emisyon ile gönderileri sahiplerine ulaştırıyor.

Tedarik zinciri yönetimi terminolojisinde ‘last mile’ gönderileri yani zincirin son kilometresi anlamına da gelen lojistik anlayışının bir parçası olarak geliştirilen bisikletli kurye hizmetini tetikleyen iki önemli mega trend var. Amsterdam’da gerçekleşen basın etkinliğinde konuşan DHL Avrupa CEO’su John Pearson bu iki trendin etkisini şöyle açıklıyor: “Online perakende satışların hızla artıyor olması lojistik şirketleri için çok önemli bir büyüme kaynağı haline geliyor. Öte yandan şehirlerde artan trafik ve hava kirliliği ulusal ve yerel yönetimleri daha sürdürülebilir ulaşım sistemleri kullanmaya teşvik eden önlemler getirmeye zorluyor”. Bireysel gönderilerin artmasıyla sektörde yeni zorluklar da belirdiğini aktaran Pearson, “Sadece proaktif önlemler alabilen ve yeni sistemlere başarılı bir şekilde adapte olabilen lojistik şirketleri uzun vadede fayda sağlayabilecek” diye ifade ediyor.

Amsterdam’da ulaşımın karbon emisyonu 2025’te sıfıra düşecek

Etkinlikteki sürdürülebilir şehirler panelinde konuşan Amsterdam Belediyesi Hava Kalitesi Programı Direktörü David Gelauff “Dünya genelinde şehirleşmenin gittikçe artması, Amsterdam Belediyesi Sürdürülebilirlik Programı’nın odak noktasını hava kalitesini odak noktalarından biri haline getirdi. 2025 yılı itibariyle şehirdeki ulaşımın karbon emisyonlarını sıfıra indirme hedefimiz var. Amsterdam Electric adlı elektrikli araçları teşvik projesi de bu programın bir parçası. Lojistik şirketleri de dahil şehir genelinde tüm araçların elektrikliye dönmesi için teşviklerimiz var. Araç başına 5 bin euro teşvik sağlıyoruz.” diye konuştu.

E-ticaret gönderilerinin hacmi yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseldi

On Demand Delivery yani ‘talep üzerine sevkiyat’ hizmetiyle küresel online alışverişi kolaylaştıran DHL’in Avrupa CEO’su Pearson “Bisikletli kurye hizmetlerimizden sadece bir tanesi. Online ticaretin küresel olarak artışı bizi talep üzerine daha da müşteri odaklı bir hizmet vermeye yönlendirdi. Bu hizmet sınırlar arası e-ticaret hacminde ciddi bir büyüme yaşanması üzerine geliştirildi. Online alışveriş gönderilerinin DHL bünyesindeki gönderiler içindeki payının 2013’teki yüzde 10 seviyesinden 2016’da yüzde 20’ye arttığını görüyoruz” diye aktardı.

DHL müşterileri tatildeyken gönderiyi askıya alabiliyor

Talep üzerine sevkiyat sisteminde gönderim gerçekleştiren taraflar istedikleri gönderim seçeneğini aktive ederek müşterilerini email veya SMS ile gönderinin durumu hakkında bilgilendirebiliyor. Müşteriler ise ‘Talep üzerine sevkiyat’ sitesi üzerinden kendilerine en uygun olan gönderim seçeneğini seçebiliyor. Bilgisayardan veya akıllı telefon ve tabletlerden de erişebilinen 'talep üzerine sevkiyat' hizmetine özel web sitesinde kullanıcılar gönderinin kendilerine ulaşacağı saati kendileri belirleyebiliyor, istedikleri DHL şubesine yönlendirebiliyor, evde değil de ofistelerse gönderim adresini değiştirebiliyor ve hatta tatildeyken gönderiyi beklemeye alabiliyor. Bu da hem hizmetlerin genel verimini artırıyor, hem de gereksiz trafik ve hava kirliliğini engellemiş oluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir