Dijital teknoloji sosyal sorumlulukla buluştu

Bankalararası Kart Merkezi'nin yeni uygulamasıyla okuyucular yerli ve yabancı birçok esere, sivil toplum kuruşlarına yapacakları 1 TL bağış karşılığında ulaşabilecekler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Teknoloji ve finans sektörüne değer katan yerli-yabancı kaynakları çeviri ve yayıncılık hizmetiyle okuyucuyla buluşturan Bankalararası Kart Merkezi (BKM), dijital girişimciliğe yeni bir boyut getirmeyi hedefliyor.

Geliştirilen yeni uygulamayla bkm. com.tr sitesi altında yer alan BKM Yayınları’nda her bir e-kitabın bir QR kodu oluyor. Okuyucular BKM Express dijital cüzdanının “QR ile ödeme” özelliği sayesinde sivil toplum kuruluşlarına yaptıkları 1 TL’lik bağış ile diledikleri esere ulaşıyor. Bu uygulamayla sektöre ve ekosisteme değer katan eserler okuyucuyla buluşturulurken, STK’lara da destek sağlanmış oluyor.

Dijital yayıncılık aracılığıyla TEGV’e destek

BKM Yayınları’na son eklenen e-kitaplardan biri de Startups.watch’un kurucusu Serkan Ünsal’ın “Dijital Girişimci İçin Ürün Yönetimi”. Dijital girişimcilik adına stratejik bir yol haritası olan kitap, bilişim dünyasında bir ürün piyasaya sürmek isteyen veya sürmüş, yolun başındaki tüm girişimcilere ve ürün yöneticisi adaylara ulaşmayı amaçlıyor. “Dijital Girişimci İçin Ürün Yönetimi” e-kitabının QR kodu okutularak yapılan 1 TL değerindeki bağış Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) ulaşacak.

BKM’nin sivil toplum kuruluşlarına desteğini sürdüreceğini belirten BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, yeni uygulama hakkında şu bilgileri veriyor: “Biz de BKM olarak yayınlarımızda, pek çok alanda kendini geliştirmek isteyenlere doğru içeriği sunarken sosyal faydayı da gözetiyoruz. Kolay ve güvenilir dijital cüzdanımız BKM Express ile ilk günden bu yana ödemenin olduğu her alanda kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Bağış işlemleri de bunun bir parçası. Yuvarla, Givin ve AskıdaNevar gibi sosyal girişimlere verdiğimiz destek ve Facebook Messenger üzerinden chatbot teknolojisi ile e-bağış uygulamamız da bu vizyonun ürünleridir.”

Türkiye’de e-kitap pazar payı yüzde 2’lerde

Digital Book World tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ABD’de basılı kitap yüzde 38’lik, ciltli kitap yüzde 23’lük, e-kitap ise yüzde 21’lik bir paya sahip. ABD’de 2018’de dijital kitapların basılı kitaplarla eşit miktarda satılması bekleniyor. Türkiye’de e-kitap pazar payı yüzde 2’lerde. Önümüzdeki süreçte e-kitap için yüzde 5 gibi bir pazar payı öngörülüyor. Türkiye’de 2013’te alınan Bakanlar Kurulu kararıyla, e-kitap KDV oranı yüzde 8’e düşürüldü. e-kitap önündeki en önemli engel kopyalama ve güvenlik sorunu. E-kitaplar için özel şifreleme sistemleri geliştirilse de pek çok yayıncı bugün hala e-kitabın rahatlıkla kopyalanabileceğini düşünüyor.

BKM hakkında

1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulan, hâlihazırda 28 banka ve 2 banka dışı üyesi bulunan Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) faaliyetleri, ödeme sistemleri içerisinde; nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmektir. Kredi kartı ve banka kartı uygulaması içinde bulunan bankalar arasında uygulanacak prosedürleri geliştirmek, standardizasyonu sağlamaya yönelik çalışmalar yaparak kararlar almak, Türkiye genelinde uygulamalar ile yurt içi kuralları oluşturmak, bankalar arasındaki takas ve hesaplaşmayı yürütmek, yurt dışı kuruluş ve komisyonlarla ilişkiler kurmak ve gerektiğinde üyelerini bu kuruluşlarda temsil etmek, halen her banka tarafından devam ettirilen işlemleri daha güvenli, süratli ve daha az maliyetli tek bir merkezden yürütmek, BKM’nin ana faaliyetleri arasında yer almaktadır. 2012 yılında hayata geçirilen BKM Express; BKM, bankalar ve e-ticaret dünyasının önde gelen firmalarıyla birlikte geliştirilen, internet alışverişlerini hızlı, kolay ve keyifl i hale getiren bir ödeme sistemidir. 1 Nisan 2016 tarihinde hayata geçen Türkiye’nin Ödeme Yöntemi Troy ile birlikte ise Türkiye kartlı ödeme sistemlerinde yeni bir dönem başlamıştır. Şirket, 2023 yılında “nakitsiz bir toplum” hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir