Küresel ısınmanın çaresi dürüst petrol fiyatları

İklim değişikliği konusunda dünyanın sayılı uzmanları arasında gösterilen bilim insanı James Hansen: Sorun fosil yakıtın ucuz olması. Böyle olmaya devam ettikçe, petrol tüketimi de devam edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

didem-eryar-unlu-005.png

İklim değişikliği uzmanı bilim insanı James Hansen, karbon emisyonlarını azaltmak için gündeme gelen yarım yamalak planların çok daha tehlikeli bir iklim değişikliği yaratacağını söyledi ve fosil kullanımını azaltmak için petrol fiyatlarında dürüstlüğe ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. 

İklim konusunda dünyanın en önemli uzmanları arasında gösterilen James Hansen’e göre, BM’nin karbon emisyonlarını azaltmak için izlediği “yarım yamalak” planlar, gelecek nesillere kontrol edilemeyecek bir iklim sistemi bırakmak anlamına geliyor. 

Nasa’nın Goddard Merkezi eski Başkanı olan Hansen, 1988 yılında ABD Senatosu’nda iklim değişikliği konusunu ilk gündeme getiren insan olarak da tanınıyor. Hansen’in yorumları şöyle: “Devlet başkanlarının birbirlerinin elini sıkıp, Paris konferansının çok başarılı geçtiğini söylemeyi planladıklarını duyuyorum. Eğer durum gerçekten buysa, gelecek nesli umursamıyoruz demektir. Sıcaklığın 2 derece daha artması çok tehlikeli. Şu anda zaten sınıra gelmiş durumdayız. Karbon emisyonlarını her yıl yüzde 6 oranında azaltsak bile, değişen bir durum olmayacak. Oysa bugün hala 1997’de Kyoto’da konuştuğumuz şeylerin aynısından bahsediyoruz. Her ülkeye emisyonlarını azaltmasını söylüyoruz. Bilimde, bir deney yaptığınızda, bunun sonucunu bilirsiniz. O zaman neden yine aynı şeyi yapıyoruz?” 

Dünyanın enerji dengesi bozuldu 

İlk kez bir iklim zirvesinde konuşmaya yapan Hansen’e göre, dünyada enerji dengesi bozulmuş durumda. Çocuklarımızı kontrol edemeyecekleri bir iklim sistemine sürüklüyoruz ve gelecekte kıyı şehirlerinin yarısını kaybetmemiz büyük bir olasılık. 

“Bugünkü duruma gelmemizde en büyük neden geçmişteki karbon emisyonların boyutu” diyen Hansen’in yorumları şöyle: “Dünyanın bugünkü duruma gelmesinin sorumluları yüzde 25 ABD, yüzde 25 AB, yüzde 10 Çin. Kişi başına düşen sorumluluk olarak baktığımızda ise ilk üç sıra İngiltere, ABD ve Almanya’ya ait. Çin, kişi başı karbon emisyonunda oldukça gerilerde.” 

En büyük ülkeler belirleyecek 

Hansen’in gündeme getirdiği çözüm net: İki ya da üç büyük ülke petrol için sürekli olarak tırmanan bir fiyat belirleyecek. “Sorun fosil yakıtın ucuz olması. Böyle olmaya devam ettikçe, petrol tüketimi de devam edecek. Petrol fiyatı belirlenirken, küresel ısınma, hava kirliği ve insan sağlığına verilen zararlar dikkate alınmıyor ne yazık ki” diyen Hansen, petrol tüketiminin azalması için, fiyatın artmasının şart olduğunda kararlı. 

Yapılan araştırmalara göre, bir ton fiyatı 10 dolar artırıldığında, fosil yakıt enerjisi kullanımı 10 yıl içinde yüzde 20; 20 yıl içinde yüzde 50 azalıyor. 

190 ülkenin her birine karbon emisyonunu azalt demek ve bunu gerçekleştirmesini beklemek çok gerçekçi değil. En azından yakın zamanda. Oysa, petrol fiyatlarında dürüst bir politika belirlenirse, gerçek anlamda bir çözüm mümkün olabilir. 

Hansen’in dediği gibi; “Bu çok zor değil. Çözülemeyecek bir sorun değil, sadece çözülmeyen bir sorun.”