Manavgat Çayı'ndaki HES'e yargı freni

Manavgat Çayı'nın Antalya'nın Akseki ve İbradı ilçelerindeki kısmında yapılması HES projesine verilen "ÇED olumlu" raporu iptal edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dedegöl Enerji Yatırım A.Ş. firması tarafından  Manavgat Çayı'nın Antalya'nın Akseki ve İbradı ilçelerindeki kısmında yapılması planlanan Sinanhoca Regülatör ve HES projesiyle ilgili "ÇED Olumlu" raporu, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nce iptal edildi. Alan, dünyaca ünlü Altınbeşik Mağarası'nı da kapsıyor.

"ÇED olumlu" raporunun iptali istemiyle açılan dava kapsamında Ankara, Kırıkkale, Hacettepe ve Süleyman Demirel üniversitelerinden 7 bilim insanından oluşan bilirkişi heyeti bölgede inceleme yaparak, rapor hazırladı. Raporda, projenin ÇED raporunun çevresel etkiler, biyoçeşitlilik, ekolojik yapı, ekosisteme ve sosyo-ekonomik etkileri açısından yetersiz olduğu kanaatine varıldığı açıklandı.

Raporda ayrıca, HES projesinin Akseki ve İbradı Önemli Doğa Alanı, Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Altınbeşik Milli Parkı'na yakınlığı sebebiyle mevcut ekosisteme tehdit teşkil ettiği belirtildi.