Nef Vakfı paylaşarak "diriltiyor"

Nef Vakfı'nın odağı insan. Çocuklardan, gençlere, kadınlardan, engellilere, mültecilere kadar herkese destek vermeyi hedefleyen Vakıf, hem destek alanı hem destek vereni diriltmek üzerine kuruyor felsefesini.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

"Başkalarının dertleri ile dertlenmek... Hayattan aldığımızı hayata geri vermek... Nefes gibi can veren işler yapmak... Bir gönül hikayesi..."

Nef Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Emine Timur bu sözlerle tanımlıyor yaptıkları işlerin temel felsefesini. Öncelikle Nef bünyesinde hayata geçen, son iki yıldır ise Nef Vakfı çatısı altında süren çalışmaların hedefi, insana ve topluma değer katmak, destek vereni de, alanı da diriltmek.

Emine Timur, "Hayat bir nefesle başlar, bir nefesle sona erer. Aldığımız her nefesi vermekle yükümlü olduğumuz hayatta, sahip olduğumuz her şeyi paylaşma yükümlülüğüne inandık" diyor.

Kendini bir sosyal şirket olarak tanımlayan Nef, karının yüzde 51'ini Nef Vakfı'na bağışlıyor. Bu büyük paylaşım da Nef Vakfı'nın mümkün olduğu kadar çok hayata dokunmasını sağlıyor.

Nef Vakfı'nın tek bir odağı yok; aslında tek odağı insan. Bu odak, çocuklarlardan, gençlere, kadınlardan, engellilere, mültecilere kadar herkesi kapsıyor. "Topluma duyduğumuz borçluluk hissine dayanarak sürekli paylaşıma inanıyoruz" diyen Emine Timur'a kulak verelim ve Nef Vakfı'nın çalışmalarını dinleyelim:

Yıldız çocuklara hayat boyu eğitim desteği

"Türkiye genelinde tüm devlet üniversitelerine duyuru yapıyoruz. Belirlenen kriterlere uygun olarak seçilen öğrencilere burs imkanı tanıyoruz, okul hayatlarına destek oluyoruz. Öte yandan 15 yıldız çocuğumuz var. Bu çocuklar üstün zekalı çocuklar. Onları tüm hayatları boyunca destekliyoruz. Bursların yanı sıra, devlete 22 anaokulu bağışladık. 50 okul sözü daha verdik. Bunların 25'i down sedromlu çocuklar için olacak."

Aile Geçim Desteği

"Ailelere her ay, Aile Geçim Desteği bağlıyoruz. Sosyal Hizmetler ve Belediyelere yardım başvurusunda bulunan ihtiyaç sahibi ailelere kişi başına düşen gelir değerlendirilerek sağlanan düzenli bir geçim desteği. Öte yandan, huzur evleri, sosyal hizmet birimleri ile koordineli olarak çalıştığımız yetiştirme yurtları, çocuk yuvaları veya köy okullarına destek veriyoruz. Bu arada Sen de Gel ile işbirliği içinde Afrika'daki çocuklara su bulmaya, topraklarına tohum ekmeye gittik. Burada 700 çocuğa eğitim fırsatı sunduk. Tohum ve su desteği verdiğimiz alanlardan ise 6 bin kişi faydalanıyor."

Engelsiz evler, değer yaratan kentsel dönüşüm

"Nef 163'te, engellilerin refakatçi olmadan yaşayabileceği daireler tasarladık. Bunu 5 Aralık'ta bir kamu spotu ile duyuracağız. Aynı zamanda kentsel dönüşüm platformu kapsamında, şehirlerimizin değer yaratarak dönüşmesi için çalışıyoruz. Otobüs duraklarına kadar her bir detay tasarlanıyor."

Kendi kendine yeten kadınlar

"Ailere yardım ederken, kimsesiz kadınlar olduğunu gördük. Tek başına kalan 10 kadından 7'si ihtiyaçlarını karşılayamıyor. 'Hay' bir Esma'dır. Dirilmekten gelir. Hay Atölye'yi kurduğumuz ilk dönemde kadınların kendilerine güveni yoktu. Atölyelere gelmek istemediler. Evlerine atölye kurduk. Ama hayata kazandırılmaları oldukça zordu. Onlara eğitim verdik. El açmaya çok alışmışlardı. Kendileri kazanmaya başladılarına, kendilerine güvenleri gelmeye başladı. Birbirlerine ilham verdiler. Bugün Hay Atölye'de 230 kadın çalışıyor. Bu kadınlar yoluyla dolaylı olarak bin kadına dokunabiliyoruz. Hedefimiz bin kadının hay Atölye bünyesinde çalışmasını sağlamak. Kadınların ürünlerini şirketlere satıyoruz. Hem onlar sosyal sorumluk projesi yapmış oluyorlar; hem de kadınlar kazanıyor. Hedefimiz şuydu: Ürünler acınarak alınmasın. Ürünlerin bir tasarımı olsun. Bir marka yaratalım. Böylece kadınlara da kimlik kazandıralım. Yakında Mudo'da, GS Store'larda ve hepsiburada.com'da satışa başlıyoruz. Aynı zamanda online satışlarımız da başlamak üzere. Hay Atölye'de çalışan kadınlara getirdiğimiz tek şart, çocuklarını okula göndermeleri. Yaşadığımız değişim büyük. Kadınlar artık kendilerine yetebiliyorlar. her bir kadın ayda ortalama bin 200 TL gibi bir gelir elde edebiliyor.

Hapishane ve mülteci kampına atölye kuruyor

Sığınma evlerine ve ceza evlerine atölye kurma hedefimiz var. Henüz görüşme aşamasındayız. 700'e yakın sığınma evi var. Sığınma evlerinde eğitimler verdik. Vakıf aynı zamanda hapishanede yaşamak zorunda olan çocukların altı yaşına kadar eğitim projesine ortak.

Bu konularda ilginizi çekebilir