Netaş, Türkiye’yi dijital dönüşüme entegre ediyor
Türkiye’yi dijital dönüşüme entegre edecek projeler geliştiren Netaş, müşterilerine yeni nesil teknolojilerle akıllı çözümler sunuyor.
Netaş, sistem entegrasyonu konusunda 43 yıllık Ar-Ge tecrübesine sahip bir şirket. Türkiye’yi dijital dönüşüme entegre edecek projeler geliştiren Netaş, müşterilerine yeni nesil teknolojilerle akıllı çözümler sunuyor.
Bunların başında; akıllı şehir, akıllı bina, akıllı stadyum, akıllı felaket yönetimi, akıllı e-devlet uygulamaları, akıllı ulaşım çözümleri geliyor. Netaş’ın çözümlerini Netaş Kamu Satış Direktörü Altay Doğu’dan dinledik;
► e-devlet hizmetlerine erişim oranı arttı
“Vatandaşların e-devlet kapısı hizmetlerine erişimini artırmak için sunulan proje kapsamında; havaalanları, postaneler, otobüs ve tren garları gibi lokasyonlar başta olmak üzere, Türkiye genelinde 86 noktaya kiosklar konumlandırılarak, vatandaşların e-devlet kapısı hizmetlerine erişim oranı artırıldı.”
► Akıllı uygulamalar
“Türkiye Futbol Federasyonu ile ortaklaşa yürütülen Türkiye’nin ilk ‘Akıllı Stadyum Projesi’ kapsamında, 33 stadyumda, elektronik bilet altyapısının kurulumunu gerçekleştirdik. Hem okullardaki eğitimin dijitalleştirilmesi hem de teknolojinin iyileştirilmesi açısından önemli bir adım olan ‘Fatih Projesi’ kapsamında 46 şehirdeki 9 bin 52 okulda toplam 475 bin sınıfta dijital altyapının kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Bu altyapıyı oluştururken 9 bin 300 adet UPS ile birlikte 24 bin 700 km kablo kullanıldı. Projede, 2 bin 300 Netaş teknisyeniyle birlikte 450 montaj ekibi ve 26 taşeron görev aldı. Adalet Bakanlığı için gerçekleştirdiğimiz, ülkenin en büyük Ses ve Görüntü Ağı Projesi SEGBİS’in (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) Türki- ye genelinde kurulumu temmuz ayında tamamlanacak. Proje kapsamında, 600 mahkeme binası, 3 bin mahkeme salonu, 150 cezaevi video konferans sistemiyle birbirine bağlanacak.”
► Akıllı felaket yönetimi
"AFAD ile yürütülen 'AYDES Projesi' kapsamında (Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi Projesi), bütünleşik afet yönetiminin tüm aşamalarını elektronik ortamda takip edip, coğrafi bilgi sistemi tabanlı karar destek sistemi geliştirdik. Karar destek mekanizmalarına sahip bu yapı sayesinde, durumsal farkındalığı, erken uyarı ve tahmin ile modelleyebilen ve simülasyon yapabilen bir sistem oluşturuyoruz. AYDES sayesinde, afet ve acil durumlarda kaynaklar etkin yönetilerek, komuta sürecinin sorunsuz işletilmesi sağlanacak.”
► Geleceğin tren kontrol sistemleri
“Polatlı-Konya Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesi’nde görev aldık ve hattın entegre haberleşme çözümünü sağladık. Bu kapsamda ETCS Seviye 1 ve Seviye 2 uyumlu GSM-R, SDH transmisyon, telefon, yolcu bilgilendirme ve anons sistemlerini tesis ettik. Halen Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı’nın Haydarpaşa-Gebze-Köseköy kesimindeki telsiz ve telli haberleşme projesine devam ediyoruz. Buna ek olarak, TCDD’nin Bandırma-Balıkesir-Manisa-Menemen hattındaki “Sinyalizasyon ve Telekomünikasyon Sistemleri Projesi” kapsamında, GSM-R iletişim sisteminin kurulumunu üstlendik. Projenin ana yüklenicisi Siemens firmasıyla imzaladığımız sözleşme kapsamında, kesintisiz mobil iletişim hizmeti sağlayan GSM-R sisteminin kurulumunu gerçekleştiriyoruz. GSM-R ağı, ETCS (European Train Control System), güncel ihtiyaçlara cevap vermenin ötesinde, geleceğin tren kontrol sistemleri için ortak bir iletişim platformu niteliğini de taşıyor. Sistem, demiryolu ulaşımındaki teknolojik gelişmelere ve artan müşteri taleplerine uygun olarak, 250 km/ saat tren hızında haberleşmenin kesintisiz çalışmasını sağlarken, 500 km/saat hızı da destekliyor. Ayrıca, Irmak-Zonguldak tren hattının modernizasyonu projesinde, haberleşme altsistemi tedarikçisi olarak, SDH transmiyon, telefon, yolcu bilgilendirme ve anons sistemlerini temin ve tesis ediyoruz. İşletmeye sunduğumuz ve kurmakta olduğumuz projelerdeki hat uzunluğu, 1.000 km seviyesine ulaşmış bulunuyor.”
► KKTC’nin e-devlet sistemi kuruldu
“KKTC’nin e-devlet sistemi kuruldu. Bu kapsamda TÜBİTAK’ın e-kimlik sistemiyle entegre çalışan uygulama yazılımları, KKTC’nin sayısallaştırma ve nüfus sistemleri için sıfırdan geliştirildi. Daha önce farklı kurum ve lokasyonlarda defterlere işlenerek yapılan nüfus kayıtları, elektronik ortam üzerinden ve tek bir noktadan takip edilebiliyor. Böylece e-nüfus sistemiyle entegre çalışan e-kimlik devreye alınarak, KKTC vatandaşlarına elektronik kimlik dağıtılmaya başlandı. Ayrıca, mahkemelerde arşivlenen evlenme-boşanma bilgileri ile kaymakamlıklarda tutulan yurtiçi, nüfus müdürlüklerinde tutulan yurtdışı doğum kayıtları bir araya getirilerek, tek noktadan yönetilebiliyor. E-nüfus projesinin sayısallaştırma kısmı devam ediyor. Bu kapsamda 1 milyondan fazla kişiye ait nüfus kayıt verisi dijital hale gelecek. Böylece KKTC, ülkenin e-devlet sistemine geçmesiyle birlikte sağlanan tüm avantajlardan yararlanabilecek.”
Teknolojiye dünyayla eşzamanlı ulaşmak
“Bizim temel amacımız ve bakış açımız, Müşterilerimizi dünyayla eşzamanlı olarak teknolojilerle buluşturmak, son teknolojilere daha ekonomik yoldan ulaşmalarını sağlamak” diyen Altay Doğu, şöyle devam ediyor: “Ülkenin ihtiyaçlarına odaklanıp, teknolojideki son yenilikleri Türkiye’ye getirmeyi sürdürüyoruz. 750’yi aşkın mühendisin yer aldığı yeni nesil Ar-Ge birimimizde yerli çözümler geliştiriyor, ülkeye katma değer sağlayacak yurtiçi ve yurtdışı projelerde yer alıyoruz. Bu bakış açısıyla, önümüzdeki 20 yıl boyunca göreceğimiz LTE-Advanced teknolojisiyle geliştirilmekte olan yerli 4.5G baz istasyonunu; 2G ve 3G’de yurtdışına ödenen milyarlarca doların önemli bir kısmının yurtiçinde kalmasına imkân sağlayacak bir fırsat olarak değerlendirdik ve ULAK Projesi kapsamında 4.5G ürününün temel bant ünitesini geliştirdik.
Siber güvenlik sistemi
Aynı şekilde, bulut teknolojilerinden faydalanmanın güvenlik sorunlarını ortaya çıkaracağını öngörerek, dört sene gibi kısa bir sürede siber güvenlik çözümlerimizi hayata geçirdik ve Türkiye’nin bu alandaki ilk yerli ürününü pazara sunduk. Misyonumuz, Türkiye’nin ihtiyaçlarına yönelen, bunlara son teknolojiye sahip esnek çözümlerle cevap veren bir firma olmak. Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük edecek projelerin gerçekleşmesine katkı sağlıyoruz.”