“Sağlık için hareket hareket için bisiklet”

Sarı Bisiklet projesi hem toplumu sağlıklı bir yaşam için harekete teşvik ediyor hem de bisikletin sınıfsız, yaşsız, medeni, eğlenceli ve mutluluk veren bir araç olduğuna dair farkındalık yaratmaya çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ETİ ve Aktif Yaşam Derneği’nin, hareketli yaşama öncülük etmek amacıyla 2014’te hayata geçirdiği ve bu yıl kadınlar aracılığıyla mahallelere hareket kazandırmayı hedefleyen Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projesi, Beykoz Çamlıbahçe Mahallesi’ni bisikletli iftar şenliğinde buluşturdu. Hep birlikte yapılan iftarın ardından mahallelilerin katılımıyla toplu bisiklet sürüşü yapıldı. 

Pilot mahalle olarak belirlenen Çamlıbahçe Mahallesi’ndeki Saadettin Gökçepınar İlkokulu’nun bahçesinde gerçekleştirilen iftar etkinliğinde konuşan ETİ İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, “Projenin çıkış noktası, daha hareketli bir yaşamı büyük kitlelere benimsetebilmek ve bisiklet kullanımını gündelik hayatın bir parçası haline getirebilmek. Projemizin 3. yılında kadınlarımızın öncülüğünde mahallelerde bisiklet vasıtasıyla hareket etmeyi özendirmeyi amaçladık. Bu amaçla gerçekleştirdiğimiz etkinliklerden biri de bugün burada Çamlıbahçe Mahallesi’nin değerli sakinleriyle yaptığımız iftar sonrası toplu bisiklet sürüşü oldu. Ramazan ayında da sağlıklı ve aktif yaşama odaklanmanın önemine dikkat çekmek istiyoruz” diye konuştu. 

Projenin başarılı olmasında kadınların payı büyük 

ETİ Sarı Bisiklet projesinin 2016 yılında odak noktasına mahalleli kadınları aldığını ve kadınların bisiklet kullanımını yaygınlaştırma konusunda başarılı rol modeller olduklarını ifade eden Polatoğlu, “Projenin başarıya ulaşmasında kadınlar büyük pay sahibi. Bu yılki amacımız, sadece çalışan kadınların değil, ev kadınlarının da hayatına bisikleti daha fazla sokmak; onların liderliğinde tüm aile üyelerinin katılımıyla etkinlikler gerçekleştirmek oldu. Projemizde en büyük destekçilerimiz olan kadınlar, mahallede bisiklet günleri düzenlemeye başladı ve artık çocuklarını okula bırakıp/alma, pazara, markete gitme gibi günlük işlerini bisiklet eşliğinde yapmaya başladılar” açıklamasını yaptı. 

15 bin çocuğa eğitim verildi 

Bu süreçte, Eskişehir ve İstanbul’daki ilkokullarda 15 bin çocuğa bisiklet eğitimi verdiklerini söyleyen Polatoğlu, şu bilgileri verdi: “Mobil tamir aracımız ile 2 bin 500’den fazla bisikletin ücretsiz bakım ve onarımını sağlayarak sokaklara kazandırdık. Bisiklet sevgisini aşılamak için üniversite kampüslerinden semt pazarlarına kadar farklı mekanlarda, farklı insanlara temas ettik. 1200’den fazla bisikletli ile Eskişehir’in en büyük katılımlı bisiklet etkinliğini gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl yaptığımız etki analizi sonuçlarına göre ayrıca Sarı Bisiklet, bir sosyal sorumluluk projesi olarak yüzde 72 gibi oldukça yüksek bir beğeni oranına sahip.” 

Altın günü yerine bisiklet günü 

Beykoz Çamlıbahçe Mahallesi’nde bisikletle hareketli yaşama dair bir dönüşüm elde etmeyi ve bu dönüşümün tüm Türkiye’ye örnek olmasını istediklerini belirten Polatoğlu, “Bu mahallenin ev hanımları artık altın günü yerine bisiklet günü yapıyor. Bunun yanı sıra, mahalledeki annelerin çocuklarıyla okula bisikletle gidebilecekleri sürüş etkinlikleri düzenliyoruz. Ailece katılabilecekleri toplu sürüş etkinlikleri gerçekleştiriyoruz” dedi.

Kadınlar için bisiklet “özgürlük ve mutluluk” demek

ETİ geçen yıl bir etki analizi çalışması gerçekleştirmiş. Araştırma sonuçları şöyle: Hayatına bisikleti almış olan kadınlar bisikleti “özgürlük ve mutluluk” ile ilişkilendiriyor. Sarı Bisiklet projesi hem toplumu sağlıklı bir yaşam için harekete teşvik ediyor, hem de bisikletin sınıfsız, yaşsız, medeni, eğlenceli ve mutluluk veren bir araç olduğuna dair farkındalık yaratmaya çalışıyor. Araştırmaya katılanların %88’i Bisikletli Kadın İnsiyatifi’nin kadınlara cesaret verdiğini düşünüyor. Sarı Bisiklet, bir sosyal sorumluluk projesi olarak yüzde 72 gibi oldukça yüksek bir beğeni oranına sahip.

İstanbul’da bisiklete binmek mümkün

ETİ İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, “Projemiz Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul gibi bir yerde dahi bisiklet kullanımının gündelik hayata entegre edilerek yaygınlaştırılmasının mümkün olduğunu bizlere gösterdi. Geçtiğimiz yıl Sarı Bisiklet öncülüğünde oluşan ve 5-6 kadının liderliği ile başlayarak kısa zamanda 4 bin üyeye ulaşan Bisikletli Kadın İnisiyatifi grubu bisikletin gündelik hayatın bir parçası olması konusunda verdiği eğitimler, birlikte trafikte sürüş eğitimleri gibi organizasyonlarla İstanbul’da bisiklete binmenin mümkün olduğunu kanıtlıyor” yorumunu yaptı.