Spor organizasyonlarında atık sorununu çözmenin 6 yolu
Euro 2016, Rio Olimpiyatları ve diğerleri. Küresel spor organizasyonlarının yarattığı kalabalık ve çoşku, ciddi bir çevre kirliliği ve atık sorununu da beraberinde getiriyor.
2016 yılı çok sayıda spor organizasyonuna sahne olan bir yıl oldu. Euro 2016, Rio Olimpiyatları, Wimbledon bunlardan bazıları. Bu organizasyonların yarattığı kalabalık ve çoşku, ciddi bir çevre kirliliği ve atık sorununu da beraberinde getiriyor şüphesiz. The Guardian gazetesi, konunun uzmanı dokuz kişiyi bir araya getirmiş ve spor organizasyonlarının yol açtığı atık sorununun çözümlerini sorgulamış. Ortaya çıkan sonuca göre, sporun çevresel ayak izini azaltmanın altı temel yolu var:
1- Gıda atığı sorununu çözmek
Spor organizasyonlarında en büyük çevre kirliliği sorunlarından birisinin gıda atıkları olduğunu söylemek yanlış olmaz. 2012 Londra Olimpiyatları sırasında sürdürülebilir yapı ve atık yönetimi danışmanlığı veren Ronan Leyden'e göre, spor organizasyonlarına özel menülerin tasarlanması ve porsiyonların küçültülmesi gerekiyor.
2- Hamburger satışı yapmamak
Uzmanlara göre gıda atığı konusunun, diğer çevresel etkilerle paralel bir şekilde değerlendirilmesi ve önceliklerin bu yönde belirlenmesi gerekiyor. Örneğin bir spor organizasyonuna katılmak yaklaşık 2-6 kg CO2 tüketimine yol açıyor. Eğer mesafe 20 km'ye ulaşıyorsa, CO2 tüketimi 2 kg artıyor. Bir hamburger yediğinizde, 2 kg de CO2 tüketmiş oluyorsunuz. Dolayısıyla, hamburger yemekten vazgeçerek, CO2 tüketimini azaltmak mümkün.
3- Sürdürülebilirliğin spora entegre edilmesi
İngiltere Sürdürülebilir Spor Birliği Kurucusu ve Başkanı Russell Seymour, spor mekanlarına sürdürülebilirliğin entegre edilmediğini dile getiriyor. Tabi bu noktada önemli olan spor izleyicilerinin, taraftarların da bu konudaki bakış açısını değiştirmek. Örneğin Eiff el Kulesi yakınında dev ekrandan izlenen bir maç sonrasında, meydanın çöplüğe dönmesine engel olacak bir tutum geliştirilmesini sağlamak. Spor organizasyonlarında geri dönüşüm logolarının kullanılmaya başlanması bu dönüşüm sürecinin ilk adımlarından biri olabilir.
4- Herkesin sürece dahil edilmesi
Sporda atık sorunu, şehir otdritelerinden iş dünyasına kadar tüm kurumların dahil olmasını gerektiren bir sorun. Spor organizasyonlarına ev sahipliği yapacak şehirlerin, yaratılacak ekstra çevre kirliliğini yönetecek altyapı ve kapasiteye sahip olmaları gerekiyor. Örneğin Rio Olimpiyatları Sürdürülebilirlik Yöneticisi Tania Braga, yerel kooperatifl erle çalıştıklarını söylüyor. Kooperatif üyeleri, oyunlara katılarak seyircileri geri dönüşümün önemi konusunda bilgilendiriyor; oyunlar sırasında geri dönüşümlü malzemeler satılıyor.
5- Sürdürülebilirlik dersi vermemek gerek
Spor organizasyonları sırasında en son yapılacak şey, seyircileri sürdürülebilirliği ön plana çıkaran reklamlara boğmak. Çünkü organizasyona eğlenmek için katılan hiç bir seyirci, LED lamba kullanmakla, ya da geri dönüşümle ilgilenmez. Uzmanlara göre bu noktada en etkili olacak unsur, sürdürülebilirliğin önemini olimpiyata katılan atletler yoluyla yansıtmak: Atletlerin bu yöndeki davranışları, amatör atletler ve seyircilere ilham verecektir.
6- Ya kalıcı ya da sökülebilen mekanlar
Uzmanların dikkat çektiği önemli bir diğer konu da şu: Spor mekanları inşa edilirken, ya kalıcı olmak üzere tasarlansın; ya da sökülebilir olsun. Böylece, kullanılmış olan malzemeler, başka binalarda da kullanılabilsin. Kalıcı bir stadyum yapılacaksa da, organizasyon sonrasında söz konusu olabilecek ihtiyaçlar dikkate alınsın.