Tekstilde sürdürülebilirlik stratejilerini anlattı

yesilyama.com kurucusu İrem Yanpar Coşdan, tekstil alanında sürdürülebilir odaklı çalışmaların Türkiye’nin dünya tekstil devi olması için bir fırsat olabileceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü, sürdürülebilirlik kavramının moda ve tekstil sektöründeki önemine dikkat çekmek üzere 'Sürdürülebilir Moda Sürdürülebilir Tekstil' başlıklı etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Düzenlenen etkinlikte tekstil mühendisi ve aynı zamanda yesilyama.com'un kurucusu olan İrem Yanpar Coşdan, sürdürülebilirlik kavramının iş dünyasında çok sıklıkla kullanılan bir kavram haline geldiğine dikkat çekerek, "Sürdürülebilirlikte esas olan markaların daha iyi koşullarda işçi çalıştırması, az enerji, az su tüketimi ile çevreci üretim gerçekleştirmesi, sosyal katkıyı maksimize etmesidir" dedi.

Çoğu firmanın sürdürülebilirlik kavramını pazarlama unsuru olarak kullandığına işaret eden Coşdan, sürdürülebilir üretimi gerçekleştiren çok az marka olduğunu da söyledi.

Tekstil en kirletici ikinci sektör

Tekstil alanında gerçekleştirilen üretimin çevresel etki boyutuna dikkat çeken Coşdan, bu etkinin atık, su, iklim, hayvan ve sosyal etkilerine ilişkin, "Tekstil alanında gerçekleştirilen 400 milyar metrekarelik kumaştan 60 milyar metrekarelik çöp atık oluşuyor. 1 tişörtün üretimi için 2 bin 700 litre su tüketimi yapılıyor, ki bu 3 senelik su ihtiyacına karşılık geliyor. Yine pamuk yetiştirmek için yüzde 22'lik kimyasal böcek ilaçları kullanılıyor. Tekstil sektörü, en kirletici sektörler arasında ikinci sırada geliyor. Tekstil sektöründe kullanılmak üzere senede 50 milyon hayvan katlediliyor" diyerek önemli noktaların altını çizdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir