Türk mucit Biopipe teknolojisi ile dünyayı fethediyor

Türk girişimci Enes Kutluca’nın üniversite yıllarında evinin garajında geliştirdiği teknoloji dünya pazarına açılıyor. Biopipe ile Metito arasında imzalanan ortak girişim anlaşması ile, sistem Afrika ve Asya kıtalarında satışa sunulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem Eryar Ünlü

Enes Kutluca henüz Bahçeşehir Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi iken kendisine şu soruyu sordu: “Her ev nasıl kendi atık suyunu arıtıp nasıl yeniden kullanabilir?” 

Yaratmak istediği çözüm; hem dünyada bir ilk, hem sürdürülebilir hem de çok uygun maliyetli olmalıydı. 

Enes Kutluca, bir yıl boyunca kendi evinin garajında çalıştı ve sonuçta dünyanın ilk atıksu arıtım borusu olan BIOPIPE’ı geliştirdi ve bu icadının patentini aldı. 

2013 yılında İsviçre’den yatırım alan Kutluca, ortağı Enver Mısırlı ile Biopipe TR Çevre Teknolojileri A.Ş.’yi kurdu. 

Türkiye’de son iki yılda kurulumu yapılan önemli projelerin de katkısıyla bugün, Biopipe dünya devlerinin merceğine yerleşmiş durumda. 

Her iki kurucu ortak başarılarını net bir vizyona sahip olmakla açıklıyorlar ve hedefl erini şöyle ifade ediyorlar: “Yeniliği heyecanla birleştirerek her evin kendi atık suyunu arıttığı temiz bir dünya görmek.” 

Japon Mistubishi’nin ana hissedarı olduğu Metito ile imzaladıkları ortak girişim anlaşması da, bu hedefte çok önemli bir adım.Bu anlaşma ile Biopipe, Afrika ve Asya kıtalarında satışa sunulacak. Akıllı su yönetimi çözümleri üreten Metito, tasarım, dizayn, inşaat, kimyasallar ve kamu hizmetleri alanlarında faaliyet gösteriyor. 

Biopipe, Metito ile yapılan Teknoloji Lisanslama ve Ortak Girişim Anlaşması ile 3 yıl içinde satış hacmini arttırmayı öngörüyor. Ayrıca Biopipe teknolojisinin konvansiyonel sistemlere alternatif hale getirildiği noktada, Metito’nun global pazarda hakim olduğu konvansyionel satış hacmine ilave satış hacmi yakalama da hedefl er arasında. 

324234324-o.jpg

Türk mucit Enes Kutluca 

Devrim yaratan bir sistem 

Biopipe, doğadan ilham alan ve devrim yaratan bir arıtma sistemi. Devrim yaratmasının nedeni atık suyun biyolojik borularda arıtılıyor olması. Tüm arıtma süreci boruların içinde gerçekleşiyor ve çamur/atık üretilmeden organik tarıma bile elverişli temiz su elde ediliyor. Yani Biopipe hem sürdürülebilir, hem çevreci, hem de maliyeti düşük bir atık su arıtma sistemi. 

Biopipe’ın özelliklerinden birisi de tamamen Türkiye’de geliştirilen bir teknoloji olmasının yanı sıra uluslararası alanda patentlenerek dünya çapında kulanıma sunulması. 

Her eve uygun bir maliyetle uygulanabilen Biopipe, yüksek maliyeti olan kanalizasyon sistemleri kurmakya ve büyük atıksu arıtma tesisleri inşa etmeye alternatif getirmeyi amaçlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir