Türkiye’de 36.4 milyon insan enerji yoksulu

Adana’da düzenlenen Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu'nda konuşan EMO Enerji Çalışma Grubu Üyesi Kemal Ulusaler, enerjinin; eğitim, barınma, sağlık, gıdaya ulaşım gibi insan hakları içerisinde yer aldığının altını çizdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem Eryar ÜNLÜ

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Çalışma Grubu Üyesi Kemal Ulusaler, enerji yoksulluğu için eşik değerlerin bulunduğunu belirterek, Türkiye’de hane halkının aylık gelirinin yüzde 25’ten fazlasını enerjiye harcadığını vurguladı. Ulusaler, TÜİK verilerine göre 36.4 milyon insanın “enerji yoksulluğu” içinde olduğunun altını çizdi. 

Adana’da düzenlenen “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu (YEKSEM)” ile yenilenebilir enerji kaynaklarının sosyal boyutu tartışıldı. Panelde, yenilenebilir enerji kaynaklarının doğa ve insanla uyumlu olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. 

TMMOB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Cengiz Göltaş’ın başkanlığını yaptığı panelde konuşan EMO Enerji Çalışma Grubu Üyesi Kemal Ulusaler, enerjinin de eğitim, barınma, sağlık, gıdaya ulaşım gibi insan hakları içerisinde yer aldığını belirtti. Refah ortamında yaşamını sürdüremeyen insanların bu tür haklara erişim imkanının olmadığını söyleyen Ulusaler, Dünya Enerji Konseyi İcra Direktörü Fatih Birol’in 2030 yılına ilişkin enerjide öngörülen “enerji arz güvenliği, iklim değişikliği ve enerji yoksulluğu” olmak üzere üç temel soruna ilişkin açıklamasını anımsattı. Enerji yoksulluğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yüksek Enerji yoksulluğu için eşik değerlerin bulunduğuna dikkat çeken Ulusaler, Türkiye’de hane halkının aylık gelirinin yüzde 25’ten fazlasını enerjiye harcaması halinde bu durumun “enerji yoksulu” olarak nitelendirildiğini belirtti. Ulusaler, bunun için de suyun yüzde 3, elektriğin yüzde 10 paya sahip olduğunu ve eşik değerler arasında aslında bir enerji kullanımı olmasına karşın ulaşımın da dahil olmadığını söyledi. TÜİK verilerine göre 36.4 milyon insanın “enerji yoksunluğu” içinde olduğunu, bu rakamın özellikle Karadeniz ve iç kesimlerde, Doğu ve Güneydoğu’da yüksek olduğunu vurguladı. Toplantıda konuşan gazeteci, yazar Özgür Gürbüz de enerji üretiminde çevrenin ön planda tutulduğu politikaların ilgilenilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir