Türkiye’nin ilk organik pazarı 10 yaşında
Haziran 2006’da 48 tezgâhta 25 üretici ve esnafla başlayan Şişli yüzde 100 Ekolojik Pazar, 10. yılında 307 tezgâhta 76 üretici ve esnafla büyümeye devam ediyor.
Doğa ile uyumlu bir yaşam, ekolojik bütüne saygılı bir toplum hayali ile kurulan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin yüzde 100 Ekolojik Pazarlar projesinin Türkiye’deki ilk örneği olan Şişli yüzde 100 Ekolojik Pazar, 10. yaşını dolduruyor.
Buğday Derneği ve Şişli Belediyesi işbirliğiyle hizmet veren; ekolojik sertifikalı ürünlerin sağlıklı ve güvenilir bir model ile tüketiciye kısa yoldan ve uygun koşullarda ulaşmasına olanak sağlayan Şişli yüzde 100 Ekolojik Pazar aynı zamanda Türkiye'nin ilk ve en büyük organik pazarı.
Haziran 2006’da 48 tezgâhta 25 üretici ve esnafla başlayan Şişli yüzde100 Ekolojik Pazar, 10. yılında 307 tezgâhta 76 üretici ve esnafla büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Şişli yüzde 100 Ekolojik Pazar’da, yılda 700 ton civarında ekolojik taze sebze ve meyve satılıyor. Pazarın, hemen her cumartesi gelen bin kadar müdavimi var, ama pazardan alışveriş yapan müşteriler birkaç binle ifade ediliyor. Organik tarım sektörünün öncüsü Kurulduğundan bu yana organik tarım sektörünün öncü girişimlerinden olan
Şişli yüzde 100 Ekolojik Pazar’da, yılda 700 ton civarında ekolojik taze sebze ve meyve satılıyor. Pazarın, hemen her cumartesi gelen bin kadar müdavimi var, ama pazardan alışveriş yapan müşteriler birkaç binle ifade ediliyor.
Organik tarım sektörünün öncüsü
Kurulduğundan bu yana organik tarım sektörünün öncü girişimlerinden olan Şişli yüzde 100 Ekolojik Pazar, bugüne kadar organik süt türevi ürünlerin, istiridye mantarının, elma pekmezinin, baklavanın, ketçabın, helvanın, lokumun, hurmanın, ezmelerin, yufk anın ve daha birçok ürünün ilk defa piyasaya sunulduğu yer oldu. Yeni üreticiler veya mevcut üreticilerin yeni ürünleri ile daha da zenginleşti; Türkiye’nin ilk organik sertifikalı sarı kantaronu, karabuğday unu, çiğ köftesi, safranı ve siyez buğdayı bunlardan yalnızca birkaçı...
Bugün Şişli yüzde 100 Ekolojik Pazar, işlenmiş/ambalajlı ürünlerde -kozmetik, deterjan, tekstil, sağlık ürünleri hariç- gıda ürünü olarak 110 marka ve 274 çeşit (sadece 12 çeşit kırmızı et ürünü, 11 çeşit sirke) ile tüketiciye en fazla alternatif sunan alışveriş noktası. 2015 yılında %100 Ekolojik Pazarlarda ürünü değer bulan taze sebze, meyve üretici sayısı ise 428.
Şişli yüzde 100 Ekolojik Pazar, bir yandan Türkiye’de sayısı 16’ya yükselen organik pazarların kurulmasına öncülük ederken, diğer yandan dükkânlar, e-ticaret siteleri gibi pazarlama kanallarını da besleyerek daha çok insanın organik ürüne ulaşmasını sağlıyor. Pazar, her cumartesi günü, perakende müşterileri haricinde 30'un üstünde dükkân, e-ticaret sitesi ve diğer organik pazarların esnafına da ürün tedarik kanalı oluyor.
Türkiye’de naylon poşet kullanımının kaldırıldığı ilk pazar olan Şişli yüzde 100 Ekolojik Pazar, bu çabanın küçük de olsa bir karşılığı olarak, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinin de bir parçası oldu.
Naylon poşet kullanılmayan ilk pazar yeri
Şişli yüzde 100 Ekolojik Pazar, ekolojik ürün alışverişinin yanı sıra ekolojik yaşamın farklı alanlarında çeşitli etkinliklere katılım olanağı sağlıyor. Pazarın müdavimleri, sabahın erken saatlerinden itibaren hem alışveriş ediyor hem de pazarda gerçekleşen etkinliklere, söyleşilere katılıyorlar. Bugüne kadar düzenlenen “bez çanta dikim” atölyesi, ”gerçek temizlik” atölyesi, ”takas-armağan şenliği”, “gel oyna çocuk atölyesi”, ”ekolojik kitap şenliği”, konserler, performanslar, pazarı kültürel ve sosyal anlamda da zenginleştiriyor.
GDO’suz bölge
Ekolojik tarım, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren bir tarım şekli olduğu için sentetik / kimyasal ilaçlar, hormonlar ve kimyasal gübrelerin kullanılmadığı, sürdürülebilir tek yöntem. Ekolojik tarımla üretilen ürünlerde GDO kesinlikle yasak. Sadece organik sertifikalı ürünlerin satıldığı yüzde 100 Ekolojik Pazarlar, böylece ekolojik tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte, gelecek kuşaklar için daha yaşanabilir bir dünya ve sağlıklı bir toplum yolunda dönüşüme hizmet ediyor. Türkiye’de ekolojik ürünlerin ve pazarların yaygınlaşmasına ön ayak olan Buğday Derneği’nin öncülüğünde, Şişli’den sonra Kartal, Bakırköy, Beylikdüzü ve Küçükçekmece’de; İstanbul dışında da Kayseri'de Talas ve Kocasinan'da yüzde 100 Ekolojik Pazarlar açıldı. Böylece ekolojik ürünler daha çok tanınır, bilinir ve ulaşılabilir hale geldi.
Herşey kayıt altında izlenebilir
Buğday Derneği, oluşturduğu yüzde 100 Ekolojik Pazar Standartları ile organik pazarların sağlıklı işleyen ve güvenilir bir model olarak yaygınlaşmasına öncülük ederek, üstlendiği bu rolü, hazırladığı internet veritabanı ile daha da ileriye taşıyor. Buğday Derneği ile işbirliğindeki yerel yönetimlerin yetkilileri, artık haftalık olarak kayıt altına aldıkları satış verilerini tarih, satıcı, üretici, ürün, çeşit, miktar, fiyat bazında internet veritabanına aktarıyor ve istenilen tarih aralığında istenen üretici veya ürüne dair her türlü veriyi tek bir tuşa basarak elde edebiliyor. Bu sayede Buğday Derneği yüzde 100 Ekolojik Pazarlara ait tüm verileri görebiliyor ve istendiği an sertifika kuruluşları ya da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile paylaşabiliyor.