Ucuz işçilik sağlıklı boya kullanımı önünde engel

Yılda 7 milyon aracın boyandığı otomotiv sanayinde kullanılan zararlı boyalar kanser gibi önemli rahatsızlıklara yol açıyor. PPG’nin Türkiye Otomotiv Tamir Boyaları Satış ve Pazarlama Müdürü Kırteler, su bazlı boya kullanımı ile bu tehlikelerin bertaraf edilebileceğini söylüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Yılda 7 milyon aracın boyandığı otomotiv sanayinde kullanılan zararlı boyalar kanser, cilt rahatsızlıkları ve cinsel işlev bozuklukları gibi rahatsızlıklara yol açıyor.

1883 yılında ABD’de kurulan PPG, otomotiv ana sanayi, koruyucu marin boyaları ve havacılık boyaları gibi alanlarda hizmet veriyor. Dünyada her 3 araçtan ikisini boyayan PPG, bugün dünyanın en büyük boya ve kaplama şirketleri arasında yer alıyor. PPG, 2013 yılında kurşun içerikli boyalardan çıkma kararı almış. PPG’nin Türkiye Otomotiv Tamir Boyaları Satış ve Pazarlama Müdürü Çağrı Kırteler, “PPG dışında otomotiv tamir sektörüne yüzde 100 su bazlı boya öneren başka bir şirket daha yok” diyor.

PPG, 1994 yılından bu yana Türkiye’de 160 çalışanı ile faaliyet gösteriyor. 1999’da faaliyete başladığı Bursa fabrikasında, otomotiv, paketleme ve ana sanayi gibi birçok farklı sektöre yönelik ürünlerin yanı sıra, boya, macun, astar ve çeşitli kaplama malzemelerinin üretimi yapan şirket, Bursa’ya AR-GE konusunda sürekli yatırım yaparak lokal çözümler üretmeye odaklanıyor. Türkiye operasyonlarının 3 yıldır çift haneli büyüme kaydettiğini, bu büyümenin 2017’de de gerçekleşeceğini söylüyor.

Kırteler’in dikkat çektiği konu, tüketicilerin sağlıklı boya konusunda yeterince bilinçli olmamaları. Kırteler, “Gerek tüketicilerde yeterince bilinç oluşmadığı için gerekse sigorta şirketlerinin baskısı nedeni ile sağlıklı boyaları çok kullanılmıyor. Bunu şöyle açıklayabiliriz: İngiltere’de yıllık kasko maliyeti araç bedelinin yüzde 10’u seviyesinde. Türkiye’de bu oran yaklaşık yüzde 1,5-2 seviyesinde. Sigorta şirketleri daha düşük primler aldığı için zarar etmeden son tüketiciye hizmet vermeye devam etmek istiyor. Bunla ilgili buldukları çözüm ucuz işçilik yapan, ucuz ürün kullanan, ancak ve ancak son tüketicinin şikayet etmemesini sağlayacak kadar kalitede iş yapan atölyelerle çalışmak. Bu da bu tür boyaların kullanımının önünde engel teşkil ediyor. Biz bu konuda bilinci geliştirmek için çalışmalar yapıyoruz. Ford ve Fiat gibi Türkiye’nin önde gelen firmaları ile işbirliklerimiz mevcut. Eğitim konusunda Ford ile 2 yıllık sözleşme yaptık” bilgisini veriyor.

PPG sürdürülebilirlik kapsamında solvent emisyonlarının düşürülmesi, sürdürülebilir malzemelerin kullanımı, enerji tüketiminin düşürülmesi ve atıkların azaltılması konusunda çalışmalar yapıyor. Kırteler’den bu çalışmaları dinledik:

Kurşun içerikli boyaları kullanmıyor

“Su bazlı boya kullanımı ile, sağlık ile ilgili her türlü tehlike bertaraf edilebildiği gibi solvent miktarı azaltılıyor ve servis maliyetleri yüzde 20’ye kadar düşüyor. Bunun tüm sektöre anlatılması gerekiyor. Bu amaçla eğitim seferberliği başlattık. Bundan 8-10 sene önce inşaat boyalarında benzer bir seferberlik yaşanmıştı. O dönem kokusu bir kaç hafta çıkmayan solvent, kurşun içeren sentetik yağlı boyalar kullanılırdı. Sektör oyuncuları söz konusu boyaların kanser riski, cilt sorunları, cinsel fonksiyon bozuklukları gibi rahatsızlıklara yol açtığını resmi olarak kanıtlarla ortaya çıkardı ve bu boyaların kullanılmasının önüne geçildi. Şimdi aynı riskler kurşun içerikli otomotiv tamir boyalarında bulunuyor. Bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için servis müdürleri ve sahiplerinin bilgilendirilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Ar-Ge desteği ile geliştirdiğimiz yeni ürünlerin yanı sıra proses anlamında da servislere destek veriyoruz. Bununla beraber son dönemde otomotiv tamir atölyeleri ve boyahanelerde baş gösteren karsızlık sıkıntısı, sektörün ana sorunu olarak dikkat çekiyor. Buralarda proses maliyetinden ziyade kutu maliyetine konsantre olunmasına özellikle dikkat çekmek durumundayız. Bu aşamada PPG sadece sağlıklı boya sunmuyor, bunu yaparken proseste de büyük maliyet avantaj sağlıyor. 20 TL’lik boya ile 3 katla kapatılacak bir yerin 25 TL ile 2 katta kapanmasını sağlıyor. Böylelikle kaliteli malzeme kullanarak maliyetiniz yüzde 20 oranında düşüyor. Ustanın günde 6 parça yerine 8 parça çıkarmasını sağlıyor.”

Yeni malzemeler tamir süreçlerini de etkileyecek

“Otomotiv sektörünün son yıllarda en büyük trendi karbon emisyonu ve yakıt tüketiminde yapılması beklenen iyileştirmeler. Özellikle Avrupa Birliği’nin 2020 yılına dek bu konuda çok agresif karbon emisyonu salınımı azaltıcı hedefl eri mevcut. Bu insiyatifl ere paralel olarak araç üreticilerinde, mühendislik sürecinde alüminyum, magnezyumlu metaller, karbonfiber ve termoplastik gibi malzemeler kullanarak araç ağırlığını hafifleterek yakıt tüketimini, dolayısıyla da karbon emisyon salınımını azaltma amacı söz konusu. Kompozit, termoplastik ve karbonfiber 20-25 yıldır havacılık, yarış arabaları ve lüks araç üretiminde kullanılan materyaller. Bu teknolojilerin yüksek üretim hacimli binek araçlarda bugüne kadar uygulanmamasının sebebi, getirdikleri yüksek maliyet dezavantajıydı. Ancak yukarıda bahsettiğimiz regülasyonlar sayesinde firmalar bu tip materyalleri önümüzdeki yıllarda artan oranlarda kullanacaklar. Örnek vermemiz gerekirse, sektördeki değişime öncü olması beklenen ve tüm karoserinde karbonfiber malzeme kullanılarak üretilen ilk seri üretim araç olan BMW i3 projesini gösterebiliriz. PPG olarak bu tür toplu üretim projelerini dikkate aldığımızda boyahane süreçlerinin de ciddi oranda değişeceğini gözlemliyoruz. Yeni malzemelerin kullanımının satış sonrası hizmetlerde önemli bir yön belirleyici olacağını düşünüyoruz. Çünkü yüksek mühendislik ve tasarım çalışmaları sonucu seçilen farklı malzemelerin üretimi kadar tamirinin de yetkin kişilerle ve doğru boya-kaplama teknolojileri ile yapılması şart.

Yıllık Ar-Ge yatırımımız 500 milyon dolar

“Bursa’deki üretim tesisimize AR-GE konusunda sürekli yatırım yaparak müşterilerimiz için lokal çözümler üretiyoruz. PPG olarak yıllık AR-GE harcamamız 500 milyon dolar civarında. Bu da ciromuzun yaklaşık yüzde 3,3’üne denk geliyor. Bu oran, sektördeki bir çok firmanın üzerinde. Bu AR-GE çalışmalarından ortaya çıkan ürünlerden 5 yıl içerisinde beklediğimiz satış miktarı 3,7 milyar dolar. Özellikle son yıllarda geliştirdiğimiz, fırınlama ve enerji maliyetlerini önemli ölçüde kısan 5 dakikada kuruyan vernik, zımpara ve fırınlama maliyetini ortadan kaldıran Yaş – Üstü – Yaş uygulanabilen astar gibi, boyahanedeki verimliliği arttırarak, servislerin kar etmesini sağlayan ürünlerimizi inovasyon projelerimiz olarak gösterebiliriz.”