Ara Güler'in objektifinden keşfettiği antik kent Aphrodisias

Doğuş Grubu'nun, Ara Güler ile işbirliği sonucu hayata geçirdiği Ara Güler Müzesi'nin ikinci sergisi, Ara Güler'in keşfettiği antik kent 'Aphrodisias' sanatseverlerle buluştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

1964 yılında bir baraj açılışı için bölgeye gazeteci olarak giden Ara Güler açılıştan dönerken yolunu kaybeder. Aydın'ın Geyre beldesine bu şekilde tesadüfen giden Güler, orada köylülerin tarihle iç içe yaşadıklarını görür. Kahvehanede tarihi eserlerin masa yapıldığını, evlerin direklerinin tarihi sütunlardan oluştuğunu, lahitler içerisinde kadınların üzüm şırası süzdüklerini gözlemler, fotoğraflarını çeker. İstanbul'a dönünce araştırır, kimse bu antik kenti bilmemektedir, Geyre'de yatan o muazzam tarihi kentten haberleri yoktur. Çektiği fotoğrafları Time dergisine gönderir ve fotoğraflar bir anda dünyanın ilgi odağı haline gelir.

Doğuş Grubu'nun, Ara Güler ile işbirliği sonucu hayata geçirdiği Ara Güler Müzesi'nin ikinci sergisi, Ara Güler'in keşfettiği antik kent 'Aphrodisias' sanatseverlerle buluştu. 'Aphrodisias' sergisinin ana gövdesini, Ara Güler tarafından fotoğraflanan, bugün Aphrodisias Arkeolojik Alanı olarak tescilli ve UNESCO Dünya Miras Liste'sine girmiş olan Geyre Köyü ve civarında çekmiş olduğu fotoğraflar oluşturuyor.

Sergide ayrıca, Ara Güler'in Aphrodisias ile ilgili orijinal karanlık oda baskıları, fotoğraflarla ilgili uluslararası süreli yayınlar ve ajanslarla yazışmaları, bu yayınların baskılarıyla birlikte Ara Güler'in Aphrodisias Çığlığı adlı kitabının hazırlık sürecindeki çalışmalarına dair ipuçları, notlar ve kitap maketi de sergilenen eserler arasında yer alıyor.

Aphrodisias Sergisi, İstanbul bomontiada'daki Ara Güler Müzesi'nde Eylül 2019'a kadar ücretsiz gezilebilecek. Sergiye özel Ara Güler Müzesi tarafından hazırlanan 'Aphrodisias' kitabı da müzenin ilk yayını olan 'Islık Çalan Adam' ile birlikte Ara Güler Müzesi içerisinde bulunan mağazadan temin edilebiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir