Gaziantep’te gastronomi seferberliği…

Gaziantep’in UNESCO kentler listesine girmesinin lansmanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun katılacağı bir programla yapılacak. Etkinlik 20 Şubat Cumartesi akşamı Çırağan Sarayı’nda 800 kişilik bir katılımla gerçekleştirilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

fs-004.jpg

Türk kahvesinin 2013'te Unesco Somut Olmayan Kültür Mirası listesine girmesinin ardından yeme içme dünyamızı ilgilendiren uluslararası önemli bir haber daha aldık yakınlarda: 

UNESCO, 33 ülkeden 47 kent arasında Gaziantep'i Dünya Yaratıcı Kentler Listesi'ne ekledi.
UNESCO sürdürülebilir kentsel kalkınmada yaratıcılığı stratejik faktör olarak değerlendiren şehirleri belirleyip onlar arasında bir işbirliği ağı oluşturmuş. Yaratıcılığı da El Sanatları, Tasarım, Film, Edebiyat, Medya Sanatları, Müzik ve Gastronomi başlıkları altında değerlendirmiş. Programın hayata geçirildiği 2014'ten bugüne Unesco'nun bu listesine giren şehirlerin sayısı 116. Ancak yeme içme kültürü başlığı altında sadece 18 kent var, bunlardan birisi de hak ederek Gaziantep oldu.

katmeryapimi.jpg

Gaziantep’in UNESCO kentler listesine girmesinin lansmanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılacağı bir programla yapılacak. Etkinlik büyük olasılıkla 20 Şubat Cumartesi akşamı Çırağan Sarayı’nda 800 kişilik bir katılımla gerçekleştirilecek.

Asyalı belediyeler Antep’te buluşuyor

yuvalama.jpgGaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’den öğrendiğimize göre Asya’daki belediye başkanları toplantısının ev sahipliğini bu sene kentin yapması da tanıtım için önemli bir şans olacak.  Binlerce yıllık gastronomi kültürünün birikimi olan 300’ün üzerinde yemek çeşidi bulunan kent, ülkemizin bulgur üretiminin neredeyse yüzde 70’ini karşılıyor. Bunun verimlerinden birisi de yörede bulgurdan yapılan 40’ın üzerinde köfte çeşidi. Tarif vermeden yalnızca yemek adlarını sayacak olsam, sayfalar sürer…

 

350 tarif bir arada

patlicankebap.jpgYayına hazırladığım Tahir Tekin Öztan’ın Oğlak Yayınları’ndan Türkçe ve İngilizce olarak çıkan ikişer ciltlik “Bir Lezzet Cenneti Gurme Kent Gaziantep Mutfağı” kitabında 350 yemek tarifi yer alıyor. Çoğu yaşlı Gaziantepli kadınlardan alınan tariflerden oluşan kitabı hazırlarken öğrendiklerim, hızlandırılmış bir kurs niteliğindeydi.
Ne diyeyim, örneğin beyran çorbasının, katmerin yapılışının videoları bile lezzetseverleri bu kente çekmeye yetecektir… Şimdi sıra, gastronomi kenti seçilmenin olanaklarını değerlendirmekte. Daha doğrusu doğru değerlendirmekte. Kültür Başkenti seçilen İstanbul için yapılanlara gelen eleştiriler hâlâ aklımızda. 

Aman dikkat!

Bu konuda Gaziantep’te valiliğin, Fatma Şahin’in, yerel kuruluşların, STK’ların katıldığı toplantılar yapıldığını, çalışmaların çok boyutlu sürdürüldüğünü duyuyorum. Ama bunun yerel kalmayıp mutlaka İstanbul ve tabii ki hepsinden önemlisi dünya ayaklarının bulunması gerekiyor. Ünlü şefler, ünlü gastronomi yazarları, ünlü gazeteciler, aktörler, aktristler… 

Tabii ki kentteki mevcut altyapının gelişmelere uygun olarak güncellenmesi önkoşullardan birisi… Bu konuda yazacak, konuşacak çok şeyler var, önümüzdeki haftalarda yeniden gündeme getirmeye çalışacağım…

sireyapimi.jpg