Otlarla tedavinin (!) telafisi yok

Deri hastalıklarında bilimsel olarak kanıtlanmayan hiçbir yöntemin uygun olmadığını belirten Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Osman Köse, özellikle egzema hastalığında kullanılan bazı otların deride hasara yol açtığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Deri hastalıklarında etkinlikleri bilimsel olarak kanıtlanmayan hiçbir yöntemin uygun olmadığını belirten Türk Dermatoloji Derneği yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Osman Köse; özellikle egzema hastalığında kullanılan bazı otların deride hasara yol açtığını ve bu durumun telafisinin olmadığını söyledi. Otlarla tedavi konusunda kamuoyunu uyaran Köse şöyle devam etti:

"Doğada bulunan öncelikle deri hastalıklarında bunun dışında ise özellikle diz ve eklem ağrılarına karşı iyi geldiği düşünülen otlar tehlike saçıyor. İleri yaşlarda ortaya çıkan diz ağrıları ve eklem problemleri için özellikle kırsal kesimlerde çok sayıda ot tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle egzema hastalığında kullanılan bazı otlar deride kalıcı hasarlanmalara ve izlere yol açıyor, bu durumun telafisi olmayabiliyor."
Osman Köse, soruları şöyle yanıtladı:

Bu otlar nasıl bir alerjik reaksiyona neden olur?

"Deriye temastan 6-8 saat sonra yanma, kaşıntı, ağrı ile başlayan şikâyetler daha sonra o bölgede su toplaması, yanık benzeri reaksiyonlar, deride kabuklanma, sulanma ile başlayan rahatsızlıklara neden olurlar."

Oluşan bu etkiler kalıcı mıdır?

"Temas süresine bağlı olarak deride yanık sonrası oluşan renk kaybı, deride kalınlaşma, skar oluşumu gibi bazı etkiler kalıcı hasarlara yol açabilir. Bunlar tedavilerle tam olarak düzelmeyebilir."

Deri hastalıklarında bu otlar faydalı mıdır?

"Deri hastalıklarında etkinlikleri bilimsel çalışmalarla kanıtlanamayan hiçbir yöntem uygun değildir. Deride egzema ve benzeri hastalıklarda dermatoloji uzmanı tarafından muayene edilmek ve tedavinin buna göre belirlenmesi uygundur."

Bu konularda ilginizi çekebilir