Berna Türemen, Türk kadınının dönüşümünü anlatıyor

Çağdaş Türk ressamı Berna Türemen, 50 yıllık sanat hayatı süresince resimlerinde kadınları köyden aldı, kasabaya oradan da şehre getirdi. Çalıştılar, para kazandılar, güzelleştiler, umutsuzluğa düştüler. İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde yer alan Retrospektif sergisi kadınların dönüşümüne ve özgürlüğüne vurgu yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, çağdaş Türk resim sanatının önde gelen isimlerinden Berna Türemen’in “Retrospektif ” adlı sergisi ile yeni sergi sezonuna kapılarını açtı. Türemen’in eserleri, kedili motifleri ve “Kâinatın Senfonisi”ne dair arayışını konu alıyor. Bu özel sergi, 18 Aralık tarihine kadar Kibele Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilecek. Türk resim sanatının önemli sanatçılarından olan Berna Türemen’in, günümüze kadar 56 kişisel sergisi bulunuyor. New York, Paris, Philedelphia, Barcelona, Tokyo başta olmak üzere yurt dışı ve yurt içinde birçok karma sergiye katıldı ve ödüller aldı.

İçerik sorununa farklı bir perspektif getiriyor

 Türemen’in kedili kompozisyonları, motifin resme doğrudan girişini vurgulayarak içerik sorununa farklı bir perspektif getiriyor. Sanatçının kedi figürünü kişiselleştirip, kediler aracılığıyla çevresindeki olaylara simgesel bir “tırmık izi” bırakma çabası, eleştirmenler ve sanat tarihçileri tarafından takdirle karşılanıyor.

Kediler ve kadınlar özgürlüğü ifade ediyor

 Serginin açılışından önce sanatçı ile yaptığımız söyleşide: “Bu galeride 1973 yılından 2023’e kadar olan 50 yılık, 188 eserim sergileniyor. Kediler, kadınlar gibi benim için özgürlüğü ifade ediyor. Maalesef kadınlar özgür olamıyor ama özgürlüğü vurguluyorum eserlerimde.

Ben ilk kez 1973 yılında Ankara Kadın Ressamlar Derneği’nin resim ödülünü aldım. Köyden çıkan, arkasında bir tavukla yalın ayak yürüyen bir köylü kadındı. Daha sonra o kadını kasabaya, oradan da kente getirdim. Kentte satış yapan bohçacılar, çiçekçiler oldular. Sonra turkuaz kadınları yaptım. Yani para kazandıktan sonra kendini beğenmeyip, kendini güzelleştiren kadınlar.

Bu sergide, tüm sergilerimden kendime sakladığım resimler ve son dönem eserlerim var. Dayak yiyen, baskı altında olan kadınlar serisini yapmıştım, onun arkasından maalesef daha kötüsü geldi Ölümü Bekleyen Kadınlar var şimdi. En son Temmuz 2023’de Benim Bedenim Benim Kefenim resmini yaparken üç kadın öldürüldü. Gün geçtikçe bu ölümler artıyor” diyen Türemen 8 Aralık’da Eskişehir’de sergisi olduğunu ve isminin Bitmez Tükenmez Kadın olacağını belirtti.