2.6 milyon girişimde 12.5 milyon çalışan var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

TÜİK’in 2012 yılı için topladığı bilgilere göre, (programcılık, yayıncılık finans ve sigorta faaliyetleri hariç) ülkede 2 milyon 600 bin girişim var. 

Bu girişimlerde 12.5 milyon kişi çalışıyor. Ancak bunların bir kısmı ücretsiz aile işçisi. Ücretle çalışan sayısı 10.0 milyon. 

2012 yılında 2 milyon 600 bin girişimin toplam cirosu (cari fiyatla) 2 trilyon 750 milyar TL. 

Girişimlerin toplam personel gideri 213 milyar TL. Toplam personel giderinin cirodaki payı ülke genelinde yüzde 7.7 dolayında. 

İmalat sanayinde personel giderlerinin cirodaki payı ise ortalamanın üzerinde yüzde 9’a yakın. 

Toplam 2 milyon 600 bin girişimin yüzde 40’ı ticaret kesiminde. Daha sonra yüzde 16 pay ile ulaştırma depolama girişimleri geliyor. İmalat ile uğraşan girişimlerin toplamdaki payı yüzde 13 oranında. 
Konaklama ve yiyecek ile uğraşan girişimler toplamda yüzde 9 oranında, inşaat girişimleri yüzde 5.5 oranında paya sahip. 

İmalat sektörü girişim sayısı bakımından üçüncü sırada ama istihdam ve katma değer yaratmada ilk sırada. 
Toplam istihdamın yüzde 27’sini, katma değerin yüzde 34’ünü imalat faaliyetleri sağlıyor. 

Katma değer, ekonomiye net katkı miktarını gösterir. Katma değerin içinde kira, ücret, faiz ve kâr vardır. Milli gelir katma değerlerin toplamından oluşur. Katma değer artınca ekonomi de büyür. 

Ülkede bir yılda yaratılan toplam katma değere imalat sanayinin katkısı yüzde 34 iken, ticaret kesiminin katkısı yüzde 20, ulaştırma ve depolamanın katkısı yüzde 7.5, konaklama ve yiyecek kesiminin katkısı yüzde 4, inşaatın katkısı yüzde 7.5 oranında. 

Kişi başı katma değer yaratma güçlerinin düşüklüğü nedeniyle ticaret, ulaştırma, depolama, konaklama, yiyecek ve inşaat sektörlerinin istihdama katkıları, katma değere katkılarının üzerinde. 

Örneğin konaklama ve yiyecek sektörünün toplam istihdamdaki payı yüzde 7.2 iken, toplam katma değerdeki payı yüzde 4.0 oranında. İnşaatın istihdamdaki payı yüzde 10 iken, katma değerdeki payı yüzde 7.5 oranında.

 

tevfik-012.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018