Adana Ticaret Odası 120 yaşında

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

Bu yıl kuruluşunun 120’nci yılını kutlayan Adana Ticaret Odası (ATO), ülkemizin 100 yılı deviren ender, köklü kurumlarından biri. 

Kuruluşunun 120’nci yılını bir dizi etkinlikle kutlama kararı alan ATO, bir yandan düzenleyeceği konferans, seminer ve organizasyonlara hazırlanırken bir yandan da Adana Ticaret Odası’nın 120 yıllık tarihinin anlatıldığı özel bir kitap hazırladı. Bu çalışmayla birlikte, ilk defa 1924 yılında yayınlanan ve Silifk e’den Dörtyol’a kadar olan alanı kapsayan Adana Ticaret Rehberi adlı kitap günümüz Türkçesine çevirtilerek tekrar yayınlandı. ATO, ayrıca Adana’nın ihracatını artırmak için 2014-2017 yıllarını kapsayan bir strateji planı hazırlayarak örnek bir projeye de imza atmış oldu. 

Diğer yandan faaliyet gösterdiği tarihi binanın artık ihtiyaçlarına cevap vermediğini düşünen Ticaret Odası yönetimi, yeni bir bina yapma kararı aldı. Ticaret Odası yönetimi, sıradan bir bina inşa etmek yerine, Adana’ya simge bir bina kazandırma arzusuyla Ulusal Mimari Proje Yarışması düzenledi. Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, amaçlarının, Ticaret Odası’nın geleneklerini yansıtacak, gelecek beklentilerini karşılayacak, görsel ve fonksiyonel açıdan simge bir bina yapmak olduğunu söylüyor. 

Bazı kentlerimiz bu tür simge binalar konusunda zengin bir görünüme sahip. Adana’da ise bu tür yapılar nerdeyse yok denecek kadar az. Özellikle son yıllarda inşa edilen yapıların bir çoğunun mimari açıdan “kopyala yapıştır” mantığı ile yapılmasından dolayı ATO’nun bu yaklaşımının örnek olması açısından özel bir önemi var. 

ATO’nın düzenlemiş olduğu “Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda dereceye giren projeler geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir törenle açıklandı. Türkiye genelinden gönderilen her biri birbirinden farklı ve güzel 133 projenin katıldığı yarışmada, Erkan Erdoğan’ın hazırlamış olduğu proje birinciliğe layıl görüldü. ATO, bir kaç ay içinde inşaat aşamasına geçerek, Erkan Erdoğan’ın projesini 1.5 yıl içinde tamamlamayı hedefl iyor. 

Mevcut tarihi binasını TOBB Üniversitesi’nin bazı bölümleri için kullanmayı planlayan ATSO Yönetim Kurulu’nu hem bu çabaları hem de 120’nci yıldönümleri için kutluyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar