Altın hesabı faiz-getiri verir mi?

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com



Bank Asya Genel Müdürü, altın hesabına kâr payı vereceklerini açıkladı. Altın bankacılığının hızla büyüdüğünü belirten Çelik, "Hazırlık yapıyoruz, bir süre sonra altın hesaplarına da kâr-katılma payı dağıtmayı planlıyoruz" dedi.
Kuveyt Türk, "Altına Altın Katılma Hesabı" açanlara, vade sonunda kâr-katılma payı dağıtma vaadinde bulunuyor
Yastık altı birikimlerin ekonomiye kazandırılmasına yönelik düzenleme kapsamında altının Merkez Bankası tarafından munzam karşılık olarak kabul edilmesi, bankaların altın hesaplarına hareketlilik getirdi.
Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, daha fazla güven duygusu vermesi ve yüksek oranlı değer artışından dolayı altın hesaplarına ilginin hızla arttığını belirterek, açılan hesap karşılığı altın varlığının bu yılın sonunda iki tona ulaşmasını beklediklerini söyledi. Çelik, bir süre sonra altın hesaplarına da kâr payı ödemeyi düşündüklerini söyledi.
TUSKON'un "Türk-Amerikan Ekonomik İşbirliğinin İnşa Süreci" konulu programına katılmak için geldiği Washington'da gazetecilere konuşan Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, altın bankacılığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çelik, Türk halkının geleneksel tasarruf aracı olarak gördüğü Altının yastık altından çıkarılarak ekonomiye kazandırılmasında altın hesaplarının önemli bir işlev göreceğini vurgulanarak bankalar altın toplamaya başladı.
Bugüne kadar bankalar müşterilerinin talimatı ile cari fiyattan külçe altın satın alıyor, müşteri adına saklıyor, müşterinin talimatı üzerine cari fiyattan nakde çeviriyordu.
Bu işlemlerde ufak bir saklama payı alınıyor, müşteriye faiz veya bir katkı payı verilmiyordu.
Daha sonra bilezik ve ziynet eşyalarına değer biçilerek altın hesabı açılır oldu.
Bankaya getirilen altınların, İstanbul Altın Borsası ile birlikte 24 ayar karşılığını buluyor ve bu karşılık üzerinden hesap açılıyor. Alım ve satım işlemlerinde belli bir komisyon alınıyor. Altın hesabı olanlar, 24 ayar karşılığı altın fiyatı üzerinden birikim yapabiliyor. İhtiyacı olan para miktarı kadar altını bozdurabiliyor."
BDDK verilerine göre, 2011 sonunda bankalarda tutulan kıymetli maden depo hesaplarının toplam tutarı 2010 Kasım sonuna göre yüzde 588 artışla 14 milyar 220 milyon liraya ulaştı. Yapılan hesaplamaya göre bankaların altın depo hesabı büyüklüğü 1 yılda yaklaşık 30 tondan yaklaşık 140 tona yükseldi.
 Ağırlıklı olarak bireysel müşterilerin tercih ettiği altın depo hesabının ve vadeli altın mevduatının ortalama hesapta kalma vadesi, TL mevduat ürününe göre daha uzun. Altın fiyatlarındaki istikrarlı duruş ve yükseliş sayesinde altın hesabında birikimini değerlendiren yatırımcılar alternatif bir arayış içerisine girmiyor.
Altın üzerine açılan hesaplarda eğer banka altını saklamaya alacak ise altının ekonomiye kazandırılması söz konusu olamaz.
Banka altını bozduramaz. Saklamaya aldığı altın için müşterisine faiz veya katılma payı veremez. Çünkü altının getirisi yoktur.
Banka kanuni karşılık olarak Merkez Bankası'na yatırmak zorunda olduğu TL veya döviz mevduatı yerine altını kullandığında, TL ve döviz mevduatın maliyetinden kurtulmaktadır. Banka bu imkanları değerlendirerek altın depo hesabı sahiplerine ufak bir faiz veya katkı payı ödemesi yapabilir.
Bunun alternatifi bankanın altına endeksli mevduat hesabı açmasıdır.
Getirisi olmayan bir kıymete dayalı olarak bankaların faiz veya katılım payı ödemeleri imkansızdır.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018