Çin, 'işçilik' avantajını kaptırıyor

Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) üye olduktan sonra işgücü maliyetinde büyük bir artış yaşanan Çin’in üretim üssü olarak cazibesi azalıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Dünyanın fabrikası olarak görülen Çin, birçok ülke karşısında üretim avantajını yitirmeye başladı. Son rakamlar, ülkede imalat sektöründe işgücü maliyetinin hızla arttığını ve ‘made in China’ etiketinin artık eskisi kadar ucuza mal olmadığını gösteriyor. Ülkede saatlik ücretler bazı Avrupa ülkelerini yakalayamaya başlarken, Çin karşısında Latin Amerika ülkelerinin daha cazip üretim yerleri haline gelmeye başladığına dikkat çekiliyor.
İmalat sektöründe saatlik ücret 3.60 dolar

Pazar araştırma şirketi Euromonitor, Çin imalat sektöründe ortalama ücretin Brezilya, Arjantin, Meksika gibi ülkelerin üzerine çıktığını bildirdi. Euromonitor’un araştırmasına göre Şili dışındaki Latin Amerika ülkelerinde işçi ücretleri Çin’in altında kaldı.

Ayrıca ücretler Euro Bölgesi’ndeki zayıf ekonomilerdeki ücretlerin yüzde 70’ini yakaladı. Çin’de imalat sektöründe saatlık işçi ücretleri 2005-2016 döneminde üçe katlanarak 3.60 dolara ulaştı.

Aynı dönem içinde Brezilya’da ücretler 2.90 dolardan 2.70 dolara inerken, Meksika’da 2.20 dolardan 2.10 ve Güney Afrika’da 4.30 dolardan 3.60 dolara geriledi.

Çin’de saatlik ücretler Arjantin, Kolombiya ve Tayland’ı da geçti. Ekonomisi patlama yapan Hindistan’da bile imalat sektöründe ücretlerin 2007’den bu yana değişmeyerek 0.70 dolarda kaldığı görülürken, Sri Lanka’da 0.50 dolar. Çin, Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) üye olduktan sonra ücretlerde büyük bir artış yaşandı. Uzmanlar verimlilik düzeyi arttıkça ücretlerin daha da yükselebileceğini öngörüyor. Ancak ücretlerde artış, ülkenin üretim avantajını başka ülkelere kaptırabileceği anlamına geliyor.

Asgari ücret bazı Avrupa ülkelerinden yüksek

Çin’de asgari ücret de giderek yükseliyor. Çin’de asgari ücret eyaletlere göre farklılık gösteriyor. Şenzen ve Şanghay gibi büyük eyaletlerde asgari ücret son yıllarda Batı ile yarışmaya başladı. Şanghay’da asgari ücret 295.3 dolar (2030 yuan) olurken, Şanghay’da 318.6 dolar (2190 yuan), Tianjin’de 283.7 dolar (1950 yuan). Avrupa’nın bazı ülkelerinde asgari ücret Çin’den düşük. Örneğin Bulgaristan’da 248.7 dolar. Avrupa’da asgari ücretin en düşük olduğu ülkeler Bulgaristan, Romanya, Letonya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Hırvatistan, Slovakya, Polonya ve Estonya. Bu ülkelerde asgari ücret 500 euronun (529.3 dolar) altında. Türkiye’de asgari ücret 390.1 dolarken, saatlik asgari ücret 2.19 dolar civarında.

İmalat sanayiinde de ücretlerin hızlı arttığı görüloyor. TÜİK’in açıkladığı 2016 yılının ikinci çeyreği ne ait imalat sanayii üretim ve istihdam verileri kullanılarak yapılan hesaplamalara göre nisan, mayıs, haziran aylarını kapsayan dönemde reel (enflasyondan arındırılmış) işgücü maliyeti artışı yüzde 14.2 gibi çok yüksek bir hıza ulaştı. Reel işgücü maliyeti üst üste 17 çeyrek dönem yani 51 ay boyunca yükseldi. Nominal işgücü maliyetine gelince, yıllık artış hızı yüzde 17.9’a çıktı. Bu oran, enflasyondan yaklaşık 14 puan yüksek bir düzeyi ifade ediyor.

Pekin’den barış ve istikrar için yararlı adım atma çağrısı

ANKARA - ABD Donanması’na ait bir grup uçak gemisinin devriye seferleri için Güney Çin Denizi’ne gitmesi üzerine, Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’yi barış ve istikrar için adım atmaya çağırdı.Yazılı bir açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Çin’in tüm ülkelerin Güney Çin Denizi’nde uluslararası hukuk doğrultusundaki seyrüsefer ve uçuş serbestisine saygı gösterdiğini bildirdi. Sözcü Shuang, buna karşılık kıyı ülkelerinin egemenlik ve güvenliğine zarar verilmesine karşı olduklarını aktardı. Güney Çin Denizi’ndeki durumun, Çin ve ASEAN’ın çabalarıyla daha istikrarlı konuma kavuştuğuna dikkat çeken Geng Shuang, “İlgili ülkelerin, bilhassa da bölge dışı ülkelerin, Çin ve ASEAN’ın çabalarına saygı göstermelerini, olumlu durumu korumalarını ve Güney Çin Denizi’ndeki barış ve istikrara yardımcı olacak şeyler yapmalarını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Çin Almanya’nın en büyük ticaret ortağı oldu

Dünyanın en büyük ihracatçısı Almanya’nın ticarette en büyük ortağı artık Çin. Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Çin 2016’da ABD’yi geçerek Almanya’nın en büyük ticaret ortağı haline geldi. ABD, Fransa’nın ardından üçüncü sıraya geriledi. Almanya’nın Çin ile dış ticareti geçen yıl 170 milyar euroya (180 milyar dolar) çıktı. Fransa ile ikili ticaret hacmi 165 milyar dolardan 167 milyar dolara yükselirken, ABD ile ikili ticaret 165 milyar dolar oldu. ABD, 2015’te, 1961’den bu yana ilk kez Fransa’yı geride bırakarak Almanya’nın en büyük ticaret partneri konumuna gelmişti. Ancak sadece ihracat dikkate alındığında ‘Alman malı’ etiketli ürünlerin en büyük alıcısı 107 milyar dolarla ABD oldu. Almanya’nın ABD’ye ihracatı, bu ülkeden yaptığı ithalatın 49 milyar euro üzerine çıktı.

Bu konularda ilginizi çekebilir