Dünyanın en büyük tavuk hapishanesi: Brezilya

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Brezilya, dev hacimlere ulaşan tavukçuluk endüstrisi ile dünyanın en büyük tavuk hapishanesi konumuna geldi. 

Fransız Capital dergisi geçtiğimiz günlerde Brezilya'daki Mantequeira çiftliğinin fotoğraflarına yer verdi. Brezilya'nın Mato Grosso bölgesinde yer alan çiftlik, Latin Amerika'nın en büyük üretim sitesi. 

Çiftlikte tam dört milyon tavuk yaşıyor. Her 26 tavuğa bir kafes düşüyor. Çiftlikten hergün 2.7 milyon adet yumurta çıkıyor. Yumurtalar, temizlenip paketlendikten sonra, Brezilya pazarı dışında, Batı Afrika, Orta Doğu ve Japonya'ya gidiyor.

Brezilya'nın en büyük et üreticisi JBS ise, 22 ülkede faaliyet gösteren 140 kesimevinde hergün 12 milyon tavuk, 85 bin dana ve 70 bin domuz kesiyor. JBS, dünyanın en büyük kasabı konumunda. Brezilyalı şirket aynı zamanda McDonald's'ın en büyük tedarikçisi. Başkan Lula'nın da desteği ile şirket son 15 yıl içinde iki kat büyüme kaydetti. JBS, kendi büyümesinin yanı sıra, ABD'li ve Avrupalı bir çok et üreticisini satın aldı. 

JBS veya BRF gibi Brezilyalı et üreticilerinin cirosu 10 milyar euronun üzerinde. Sahip oldukları bu boyutla uluslararası tavukçuluk endüstrisini yerle bir etmiş durumdalar. Ülkedeki tavuk üretimi son on yıl içinde iki katına çıkarak, 13 milyon tona yükseldi. Bu oran Avrupa genelindeki üretimin 10 katına denk geliyor. Fiyatlar da  Avrupalı rakiplerinden yüzde 60 oranında daha düşük bir seviyede.

Gıda üretimi iki kat artacak

Bugün özellikle gelişmekte olan ülkelerde nüfusun hızlı artışı, iyi beslenmeyi dünyanın ana gündem maddelerinin başına yerleştiriyor. Artan nüfusuna bağlı olarak 2050 yılına kadar gıda üretiminin de en az iki kat artması gerekiyor. Sektör uzmanları bu süreçte piliç eti üretiminin önemli bir rol üstleneceğini ifade ediyorlar. 

Dünyanın en büyük piliç eti üreticisi 20 ülke; ABD, Çin, Brezilya, Meksika, Hindistan, Rusya, İran, Endonezya, İngiltere, Japonya, Arjantin, İspanya, Tayland, Kanada, Türkiye, Güney Afrika, Malezya, Polonya, Avustralya ve Peru olarak sıralanıyor. 

Bu ülkelerin 2013 yılında toplam piliç eti üretimi 81 milyon ton oldu. Bu oranın 2019 yılında 90.9 milyon tona yükselmesi bekleniyor. 

Dünya Tarım Örgütü (FAO) 2013 verilerine göre; Türkiye tavuk eti ve yumurta üretiminde dünyada 10. sırada, Avrupa'da tavuk eti üretiminde 2., yumurta üretiminde ise 3. sırada yer alıyor. Dünyada tavuk eti üretiminde ABD, Çin ve Brezilya, yumurta üretiminde ise Çin, ABD ve Hindistan ilk sıralarda yer alıyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar