Gençlerden liderlere bozuk gıda sistemi için açık çağrı

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Barilla Gıda ve Beslenme Merkezi (BCFN) geçtiğimiz yıl, sürdürülebilir bir gelecek için akademisyenleri, STK’ları ve bilim insanlarını bir araya getirdi ve bu girişimin sonunda, ortaya Milano Protokolü çıktı. Milano Protokolü’nün hedefi, her yıl çöpe giden 1 milyar ton gıdayı insanların tüketimine sunmak; sürdürülebilir tarım politikaları geliştirmek ve  açlık ve obezite ile mücadele etmek olarak tanımlandı. Protokol, bu yıl Milano’da düzenlenen EXPO 2015’te Milano Bildirgesi’ne dönüştürüldü ve Birleşmiş Milletlere devredildi. Böylece, tüm dünyaya mal edilmiş oldu. Bu gelişme ile eş zamanlı olarak, 80 genç araştırmacı da harekete geçti ve Milano EXPO 2015’te, İtalyan Tarım Bakanı Maurizio Martina’ya, gıda, insan ve gezegenin geleceği hakkında önerilerini içeren “Gençlik Manifestosu” sundu. Gençler manifestoda, gıda sistemi üzerinde önemli rol sahibi olan yedi farklı gruba sesleniyor. Bu gruplar; politika yapıcılar, çiftçiler, eğitimciler, işadamları, gazeteciler, aktivistler ve araştırmacılar. Gençlere göre bu yedi grup; açlık, obezite, gıda israfı ve dünyanın sömürülmesi konularında gezegenin karşılaştığı problemleri ele alabilir ve etkili çözümler sunabilir. Gençler aynı zamanda, dünyanın geleceğini ilgilendiren konularda karar alınırken sürece dahil edilmek istiyorlar. 

Gençlik Manifestosu, “gençlerin daha iyi bir gelecek için sorumluluklarının taahhüdü” niteliğini taşıyor ve bakın ne diyor:

“Bu sözler sizler için… Gezegeni evi olarak gören politika yapıcılar, çiftçiler, eğitimciler, işadamları, gazeteciler, aktivistler ve araştırmacılar için... 

Siz, vatandaşlar için…

‘Sesinizi yükseltmeniz için tüm insanlara çağrıda bulunuyorum. 

Hepimizin evi olan gezegenimiz için konuşun. 

Yüzyıllardır bizi besleyen ve bize bakan Toprak Ana’ya destek olun’ 

Gezegen-gıda-insan ilişkisi bozuldu.

İnsanlar aç yatıyor, bizlerse hala gıda israf ediyoruz. 

İnsanlar açlıktan ölürken, bir yandan obezite artıyor. 

Sürdürülemez tarım, çevreye zarar vermeye devam ediyor.

Hepimizin ortak evinin iyiliği ve geleceğimiz için, üzerimize düşenleri yerine getirmek zorundayız. Bugün dünyanın dört bir yanından, gezegenin, insanların ve gıdanın karşılaştığı sorunlara somut önerilerimizi sunmak için bir araya geldik. 

Bizler, geleceğin politika yapıcıları, çiftçileri, eğitimcileriyiz... Bizler, geleceğin gazetecileri, aktivistleri, işadamları ve araştırmacılarıyız… 

Dünya liderleri; açlık, gıda israfı, yetersiz beslenme ve sürdürülemez tarımdan bahsettiklerinde, bizler hakkında konuşuyorlar. Bizim adımıza kararlar veriyorlar.

Geleceğin liderleri olarak bizler, bu hareketin ve sorunların parçası olmak istiyoruz (…) Bugün hepimiz genciz, yarın sizlerin yerinde olacağız. Sizlerin yerinde olduğumuzda ise…

Politika yapıcılar olarak, 
Yasa koyarken maliyet fayda analizinin ötesinde, çevresel, sosyal, sağlık ve kültürel etkileri göz önüne alacağız. 

Çiftçiler olarak,
Hepimizi besleyen çiftçilik mesleğini sürdürmek için çabalayacak, genç nesli çiftçilik yapmak için teşvik edeceğiz. Tarım alanları ve kentsel mekânlara erişim ve yeni nesil çiftçilikte uygun metotlar geliştirmek için devletlerle işbirliği yapacağız.

Eğitimciler olarak,
Kendimizi, gıda, insan, sağlık ve gezegen arasındaki ilişkiyi çocuklara öğretmeye ve gıda, beslenme, tarım eğitimini zorunlu hale getirmeye adayacağız. 

Gıda sanayii işadamları olarak,
Çiftçileri destekleyen, tüketicileri sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşama teşvik eden sürdürülebilir tedarik zinciri kuracağız.

Gazeteciler olarak,
Açlık, gıda, obezite, beslenme ve tarım konularında gerçeğe dayanan haberler yapacak, sürdürülebilirlik konularında uluslararası bağımsız habercilik ödülü olan “Foodlitzer” hakkında farkındalık yaratacağız. 

Aktivistler olarak,
Gıda ve tarım kuruluşlarının yönetim kurullarında yer alarak fikirlerimizi savunacağız. Sürdürülebilir tarım, gıda israfında azalma, sağlıklı ürün üretimi gibi konularda aktivistler ve şirketlerin işbirliğine yeni bir boyut kazandıracağız.

Araştırmacılar olarak,
Gıda, tarım ve beslenme konularındaki karmaşık kavramları anlaşılabilir, erişilebilir ve kullanılabilir kılmak için, objektif ve şeffaf bilgiyi, çeşitli disiplinleri bir araya getirebilecek şekilde sunacağız.

Bunları gerçekleştirebilmemiz için, bize yardım edin.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar